Apneea in timpul somnului

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3101

Voteaza & Distribuie

Descriere

Apneea in timpul somnului este o afectiune ce se manifesta prin oprirea repetata a respiratiei. Asa cum ii spune si numele, pauzele respiratorii apar noaptea, in timpul somnului si dureaza cateva secunde. In functie de gravitatea afectiunii, episoadele de apnee variaza ca frecventa. Se pot manifesta si de pana la 50 de ori pe ora, in cazurile cele mai grave.




Apneea in timpul somnului


Apneea in timpul somnului




Cauzele apneei in timpul somnului

In timpul somnului, muschii limbii si cei faringieni se pot relaxa, obstructionand caile respiratorii partial. Astfel, respiratia se opreste, iar cantitatea de oxigen in sange scade. Cei ce sufera de apnee in timpul somnului sunt predispusi la obstructia cailor respiratorii din cauza structurii deficitare a acestora. Defectele la nivelul nasului (deviatia de sept), gatului sau cavitatii bucale conduc si ele la aparitia apneei.


Alti factori favorizanti ai aparitiei apneei in somn sunt obezitatea si consumul de alccol. Obezitatea contribuie la aparitia pauzelor in respiratie prin excesul de grasime din zona gatului care apasa efectiv pe caile respiratorii. Consumul excesiv de alcool determina relaxarea muschilor, care ingusteaza si chiar acopera caile respiratorii in timpul somnului.




Obezitatea contribuie la aparitia apneei


Obezitatea contribuie la aparitia apneei prin excesul de grasime din zona gatului care apasa pe caile respiratorii




De asemenea, exista si factori de risc care, in anumite conditii, pot conduce la instalarea apneei in timpul somnului. Spre exemplu, un aspect interesant este legat de preponderenta manifestarii la barbati, in special dupa varsta de 30 de ani. Istoricul bolii in familie este si el important in determinarea factorilor de risc. Antecedentele printre membrii familiei cresc riscul aparitiei apneei.


Anomaliile de constructie anatomica (sindromul Marfan, sindromul Down), menopauza, deformarile coloanei vertebrale favorizeaza dezvoltarea acestei afectiuni neplacute. In plus, s-a tras concluzia ca hispanicii, cei originari din insulele Pacificului, precum si rasa in neagra in general prezinta un risc mai ridicat de a se dezvolta apneea decat rasa alba.


Cum se manifesta apneea in timpul somnului?

Cei afectati de apnee in timpul somnului se confrunta cu un sforait suparator atat pentru ei, cat si pentru partenerii de viata. De asemenea, pauzele de respiratie produc un somn agitat, neodihnitor, astfel ca bolnavii prezinta stari de oboseala si de somnolenta in timpul zilei. Uneori, pot aparea sufocarea, transpiratiile, durerile toracice, insotite de trezirea brusca.


Oboseala produsa de somnul agitat conduce la stari de irascibilitate in timpul zilei, la pierderi de memorie si la scaderea capacitatilor intelectuale.




Sforaitul este un simptom al apneei


In timpul sforaitului, caile respiratorii sunt partial obstruate




Nici copiii nu sunt scutiti de asemenea manifestari in timpul somnului. Micutii prezinta simptome precum sforaitul, transpiratii, somn agitat si, pe timpul zilei, sufera consecintele acestor simptome. Performantele la scoala scad, sunt obositi, sufera de deficit de atentie si de tulburari de comportament. Complicatiile grave survin mai rar, insa nu sunt de neglijat: intarzierea dezvoltarii si cresterii sau o afectiune ce poarta numele de cord pulmonar.


Cum prevenim aparitia apneei in timpul somnului

Putem controla anumiti factori de risc pentru a evita dezvoltarea apneei in timpul somnului. In prima faza, trebuie sa ne ferim de cresterile in greutate, de consumul de alcool, de fumat si de dormitul pe spate. Afectiunile aparatului respirator si dezechilibrele hormonale trebuie tratate iar tulburarile de somn trebuie tinute sub control. Este important de stiut faptul ca anumite medicamente (sedativele, spre exemplu) consumate inainte de ora somnului favorizeaza instalarea apneei.




Oboseala, o consecinta a apneei


Oboseala si somnolenta din timpul zilei, consecinte ale apneei




Consult medical si tratament

Daca simptomele apneei in timpul somnului sunt grave si afecteaza viata de zi cu zi, trebuie sa va adresati medicului de familie care va decide mai departe daca este sa nu nevoie de consultul unui medic specialist. Medicul va urmari istoricul bolilor in familie, va dori informatii despre stilul de viata si despre obiceiurile dinainte si din timpul somnului (ora tarzie de culcare, prezenta sau absenta sforaitului, somn agitat etc). Se pot face si teste pentru verificarea starii aparatului respirator si a inimii.




Renuntarea la fumat pentru tratarea apneei


Se impune renuntarea la fumat pentru tratarea apneei




In functie de gravitatea si tipul simptomelor, medicul va indica pacientului un anumit tip de tratament personalizat. Este posibil sa se impuna scaderea in greutate pentru a slabi presiunea asupra cailor respiratorii in timpul somnului, renuntarea la fumat si la alcool etc. Orarul de somn este foarte important, astfel ca pacientul trebuie sa culce in fiecare seara inainte de miezul noptii si sa doarma cel putin 8 ore.


Uneori, se impun masuri extreme si invazive in vederea corectiei apneei in timpul somnului, precum interventiile chirurgicale pentru stoparea sforaitului sau extragerea amigdalelor si a polipilor.