Aparate dentare

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriaparat dentar, Medicina
Ultima actualizareDuminica 29 ianuarie 2023
Vizualizari4878

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inca de pe vremea lui Aristotel, problema indreptarii dintilor a fost una care sa ii preocupe pe savantii Greciei Antice. Insa abia in 1880, Norman W. Kingsley a scris un Tratat despre deformarile dentare care a influentat mult cercetarile stiintifice in acest domeniu. Edward Angle insa a fost cel care a proiectat cateva sisteme ortodontale dotate inclusiv o banda arcuita. Acest aparat a evoluat in ceea ce cunoastem noi ca aparate dentare sofisticate folosite de stomatologii din toata lumea.

Dintii se misca prin folosirea fortei. Forta aplicata arcului aparatului dentar misca dintii in directia dorita si asupra dintelui se exercita o oarecare constrangere. In urma raspunsului primit de la ligamente, osul se modeleaza dupa cum il ghideaza aparatul.

Tipuri de aparate dentare


Stiinta dentara a evoluat atat de mult incat aparatele dentare vin in mai multe forme si tipuri:

Aparatele dentare traditionale – confectionate din inox, cateodata si din combinatia cu nichelul, sunt cele mai raspandite si cele mai folosite. Sunt alcatuite din niste placute pentru fiecare dinte care sunt legate intre ele printr-un arc ce le tine fixe.
Aparatele dentare ceramice – functioneaza la fel ca si aparatele dentare din inox, doar ca sunt mult mai estetice, avand placutele si arcul din ceramica. Sunt mult mai discrete, dar au un grad mai ridicat de frecare cu dintii si sunt mai fragile decat placutele de metal.

Aparate dentare aurite – pentru ce care sunt alergici la nichel (o componenta a inoxului), dar si pentru cei care prefera aspectul auriu al daparatului in locul celui argintiu.

Aparate dentare linguale – sunt prinse pe interiorul dintilor si nu in exterior la vedere. Sunt mai dificil de purtat deoarece ingreuneaza miscarile limbii.

Aparat dentar mobil – este indicat la varste mici cand dintii sunt mai usor de manevrat. Aparatul consta intr-un arc peste dinti, cu niste picioruse care forteaza dintii sa se miste, iar in cerul gurii cu un suport de plastic. Piciorusele se strang in fiecare saptamana sau o data la doua saptamani, pentru ca mutand dintii, aparatul se largeste. Se poate scoate in timpul zilei si purta doar noaptea. Nu se poate manca cu el in gura

Aparat dentar invizibil – sau Invisalign – este un aparat de indreptat dintii care se poate scoate si are un avantaj pe care majoritatea pacientilor il adora: este invizibil, deci din punct de vedere cosmetic nu mai creeaza inhibitii. Cei care l-au testat deja spun ca si din punct de vedere al confortului este mai placut decat aparatul dentar fix, de inox.

La polul opus, al dezavantajelor, punctam:

  • placa bacteriana se formeaza mai repede cand mancarea este retinuta de placute.
  • ulceratii orale pot aparea in urma frictiunii intre aparat si peretii gurii.
  • placutele se pot strica daca nu sunt ingrijite in mod corespunzator sau bruscate. De exemplu, in timpul practicarii unor sporturi este indicat sa purtati un material protector pentru ca aparatul sa nu se rupa sau sa nu va raneasca gingiile. Aveti de asemenea grija sa nu mancati mancare lipicioasa, caramele de exemplu, sau alimente tari (morcovi).
  • dupa strangerea arcului, durerea si disconfortul sunt frecvente
  • indepartarea aparatului la sfarsitul tratamentului poate fi si ea dureroasa.

Timpul alocat tratamentului cu aparat dentar variaza de la 6 luni la 6 ani in functie de gravitatea conditiei danturii, varsta si alti factori. Preturile difera si ele in functie de tara, oras si cabinet medical.