Antraxul

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4409

Voteaza & Distribuie

Descriere


Antraxul este o boala infectioasa care apare la vite si se manifesta prin abcese la plamani, gastroinstestinale si prin simprome de colaps. Bolii i se mai spune carbunele sau dalac si este produsa de Bacillus anthracis, fiind comuna atat omului, cat si animalelor, insa apare frecvent la animalele paricopitate.


Agentul patogen (etiologic) al antraxului a fost descoperit de catre medicul german, Aloys Pollender, in anul 1849. Este vorba de un bacil aerob, sporulat, care are forma de bastonase, iar in forma de vegetativa este capsulat.





bacilul antraxului


bacilul antraxului



Bacilul antraxului a fost descris de Robert Koch in 1876, medicul fiind primul care recolteaza cu succes acest agent, dupa descrierea facuta in 1850 de francezii Rayer si Davaine. Au incercat mai apoi mai multi, prin experimentari diferite, in functie de stat (Germania, Anglia, SUA, Rusia), sa foloseasca bacilul antraxului drept arma biologica in razboaie, ori in actele de terorism.


Antraxul se raspandeste pe tot globul, dar apare mai des in locurile umede, in zonele inundabile si mlastini, caci acolo pot fi transportati sporii bacteriei ce provin din cadavrele animalelor ce au antrax. In astfel de zone infectate prin intermediul sporilor, bacilul persista in pamant si zeci de ani, fapt ce duce la denumirea locurilor drept pasuni blestemate. Imbolnavirile din aceste regiuni apar mai mult primavara si in anii cu precipitatii excesive.


Aceasta boala este amintita si in Biblie, dar si la greci, in perioada lui Homer. Si in perioada lui Ovidiu era o boala cunoscuta la romani, iar medicii arabi au numit aceasta boala, atunci cand aparea la om, focul persic. Totusi, antraxul apare foarte rar in cazul oamenilor, insa sunt situatii in care aceasta boala este raspandita in mod intentionat.


Antraxul existent la animalele salbatice a fost observata in secolul IX, iar de atunci este considerat o boala ce poate avea amploare epidemica.





Antraxul




Antraxul se manifesta in mai multe forme, in functie de caile prin care poate patrunde in organism.


Antraxul pulmonar

De exemplu, in forma pulmonara sau „boala scarmanatorilor de lana", sporii bacilului patrund in organism prin plamani, iar boala se manifesta prin tuse, febra mare, insuficienta respiratorie, frisoane, iar lichidul ce se raspandeste prin tuse este infectios. Aceasta forma a bolii este foarte grava si are o mortalitate ridicata, prin septicemie, care poate surveni la 3, 6 zile dupa infectare.


Antraxul cutanat

O alta forma a bolii este cea cutanata si se manifesta prin ulcer, vezicule si necroza pielii, Aceasta este o forma mai usoara, locul pe unde patrunde bacilul in organism este pielea, iar daca boala nu este tratata cu penicilina, duce la o mortalitate prin septicemie cu rata intre 5 si 20%.


Antraxul digestiv

Antraxul se manifesta si sub forma digestiva. In acest caz, agentul bolii ajunge in organism pe cale orala, in urma consumului de carne infectata. In aceasta situatie apare diareea hemoragica, iar germenii ce ajung in sange pot produce septicemie, insuficiente cardiace si renale si poate ajunge la o mortalitate de 50%. Tratamentul recomandat se face pe baza de antibiotice.


Atunci cand bacilul antraxului se gaseste intr-o cultura din sange, leziuni tegumentare, fluide din tractul respirator sau lichidul spinal, medicii pot sa diagnosticheze antraxul. Se pot face si biopsii din tegumentele ulcerate, in cazul antraxului cutanat, deoarece rezultatele trebuie sa fie clare, altfel, sunt indicate testele aditionale.


Antecedentele imbolnavirii cu antrax amintesc de America de Nord, unde se imbolnaveau ferminerii si veterinarii care lucrau cu animalele. In prezent, aceste infectii sunt destul de rare, caci s-au introdus programe de vaccinare a animalelor.





mitul antraxului la plic


mitul antraxului la plic



In urma atacurilor bioteroriste ce au avut loc in 2001, foarte multe persoane din America de Nord carora se temeau sa deschida scrisorile primite, caci asa se stia ca si circula microbul, acest mit al bolii care circula prin plic ajungand la urechile intregii lumi. In acea perioada au fost descoperite si aplicate diverse metode de prevenire, prin abordari diferite ale scrisorilor suspicioase.


In 2011 a avut loc o epidemie de antrax in Serbia, in cateva sate ce se afla la 60 km de Romania, fapt pentru care s-a ajuns la alerta de antrax si in cateva din judetele tarii noastre, precum Caras-Severin, Timis, Mehedinti si Arad, insa autoritatile au declarat ca nu vor fi extinse focare de antrax in tara noastra.