Animalele deosebesc binele de rau

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2984

Voteaza & Distribuie

Descriere

Animalele de companie afiseaza, adesea, o expresie vinovata cand au facut vreo prostie prin casa si sunt certate de stapanul lor. Incearca sa-i evite privirea sau pleaca cu coada intre picioare cand sunt certate pentru ca au facut murdarie sau au daramat lucruri si ravasit hartiile lasate pe birou. Doar oare stiu ca au facut ceva urat, sau e vorba de frica, pentru ca stapanul urla la ele?




pinguini Adelie


comportamentul pinguinilor Adelie



Intr-un documentar difuzat de BBC, Frozen Planet (Planeta inghetata), pinguinii Adelie sunt filmati pe cand aduna pietre pentru a-si construi cuibul. Unul dintre ei, fura cate-o piatra din cuibul vecinului de fiecare data cand acesta pleaca la adunat. Oare pinguinul-hot stie ca actiunile sale „discrete" sunt incorecte?



Acestea sunt episoade care au starnit interesul etologilor, cercetatorilor specializati in studiul comportamentului animalelor, deoarece, timp de ani de zile, ei au exclus cu desavarsire posibilitatea ca animalele sa aiba vreun simt moral, sansa ca ele sa cunoasca diferenta dintre bine si rau. In cele din urma, lucrurile incep sa se miste in directia contrara.



„Oamenilor le placea sa faca o deosebire clara intre ei si animale in aceasta privinta",



comenteaza situatia etologul Marc Berkoff, profesor emerit al Universitatii din Colorado.



„Insa acum nu mai exista dubii ca dovezile stiintifice privind simtul moral al animalelor se acumuleaza pe zi ce trece, pe masura ce se fac eforturi pentru studierea acestei chestiuni",



afirma el. Specialitatea lui Berkoff este etologie si biologie evolutiva si este co-fondator (impreuna cu colega sa, Jane Goodall) a asociatiei Etologii pentru Tratamentul Etic al Animalelor. Cercetarile sale intense l-au dus la convingerea ca moralitatea este o caracteristica evolutiva si nu un sistem creat de oameni si ca a evoluat incepand cu primele mamifere.



„A fost observata la anumite specii, pentru ca, de fapt, n-a fost studiata pe scara larga, dar cred ca sentimentele morale sunt destul de raspandite printre animale",



afirma Berkoff. Mare parte din aria sa de studiu a cuprins comportamentul lupilor si al coiotilor, ambele specii traind in grupuri guvernate de reguli foarte stricte. Berkoff a observat in ambele cazuri existenta unor acte de altruism, toleranta si iertare, reciprocitate si corectitudine. El afirma ca sentimentele morale sunt evidente in modul lor de comportament unul fata de altul. Cainii dingo se deprind cu codul de comportament social de la varste fragede. Ei se invita unul pe celalalt in vizuina folosind un „limbaj al trupului care include „plecaciuni": se lasa jos pe labele din fata, ramanand cu cele din spate ridicate. Chiar daca dupa asta urmeaza maraieli, „plecaciunea" este clar evidentiata.


Pe parcursul exercitarii unui astfel de comportament amabil, liderii de grup ii lasa, adesea, pe cei mai slabi sa joace rolul de invingatori, punandu-se pe spate, in postura cea mai umila. Daca in timpul jocului lor un membru al grupului este muscat din greseala, vinovatul va face din nou plecaciunea, spre a arata ca s-a jucat, n-a fost vorba de un atac. Pentru comportament neadecvat, cum ar fi furtul de mancare de la celalalt, „hotii" sunt izolati in grup si trebuie sa plece.


Berkoff observa ca acest gen de repudiere seamana cu legile din Vestul Salbatic, cand personajele insuportabile pentru locuitorii unei localitati erau alungate din oras cu avertismentul clasic:



„te urci in prima diligenta si te cari de aici pana la apusul soarelui."



Este vorba de o expresie animala a primelor reguli morale aplicate in societatea umana la inceputurile ei. Experimente desfasurate la Universitatea din Viena au dus la concluzia ca prietenii omului, cainii, sunt deranjati daca sunt tratati incorect de catre oameni. Cainii inclusi in teste erau bucurosi sa dea laba, in semn de salut, fara sa le pese daca sunt recompensati sau nu, dar aceeasi caini erau clar deranjati cand vedeau ca pentru acelasi gest alti caini sunt recompensati. Stiau ca fusesera tratati incorect. Berkoff si alti cercetatori sustin ca simtul moral este prezent la majoritatea speciilor, chiar si la sobolani, care se abtin de la mancat daca stiu ca prin asta vor provoca suferinta altor sobolani.