Anghinarea, remediu pentru ficat

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5000

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anghinarea, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cynara scolymus, este o planta perena originara din regiunea mediteraneeana, extrem de apreciata atat pentru proprietatile sale curative, cat si pentru cele gastronomice. Inflorescentele si receptaculii florali sunt comestibili si se folosesc la diverse preparate culinare. Medicina alternativa recomanda anghinarea, sub forma de ceai, la tratarea afectiunilor ficatului, a constipatiei sau a reumatismului.




Anghinare


Anghinare




Anghinarea in bucatarie

Anghinarea este bogata in vitaminele A, B si C, in minerale precum fierul, fosforul, calciul sau manganul, in acid folic si fibre si reprezinta o importanta sursa de antioxidanti. Bulbul florii este folosit in bucataria spaniola si italiana, de regula ca ingredient principal, alaturi de alte verdeturi. Sicilia chiar dedica o sarbatoare acestei plante miraculoase, cand se mananca numai preparate din anghinare.




Anghinare umpluta


Anghinare umpluta, asezonata cu lamaie




Si in Statele Unite ale Americii se foloseste anghinarea in bucatarie. Mugurii sunt opariti in apa sau aburi, insa fara capac, pentru a permite eliberarea acizilor. Daca nu este gatita imediat, se recomanda ca anghinarea sa fie scufundata in apa minerala si putin otet pentru ca mugurii sa nu isi schimbe culoarea.


In Italia, anghinarea se mai foloseste si la prepararea unei bauturi alcoolice numite Cynar, ce se serveste ca atare, cu gheata, sau in combinatie cu suc de portocale.


Anghinarea ajuta la tratarea afectiunilor hepatice

Beneficiile anghinarei se extind asupra mai multor organe: colecistul, rinichii, stomacul sau colonul. Insa anghinarea este cunoscuta cel mai bine ca remediu pentru ficat. Consumata sub forma de infuzie, anghinarea ajuta la tratarea afectiunilor hepatice si la regenerarea celulelor ficatului. In plus, detoxifica organismul si stimuleaza functionarea optima a bilei. Daca aveti obiceiul sa consumati alimente grase, o cana de ceai de anghinare va activa secretia bilei si va ajuta la digestia lipidelor.


Prin proprietatile sale puternic antioxidante, anghinarea previne diferite tipuri de boli precum cancerul. Cinarina, flavonele, polifenolii sunt antioxidanti puternici pe care anghinarea ii contine, alaturi de oxidaze si vitamine. Acidul folic ajuta la repararea structurii ADN si la prevenirea degenerarii celulare, ce duce ulterior la aparitia cancerului.




Flori de anghinare


Flori de anghinare




Anghinarea este si un detoxifiant eficient, prin efectul sau diuretic. Consumata regulat, aceasta planta curata de toxine ficatul si rinichii si imbunatateste functiile acestora si ale aparatului digestiv. De asemenea, consumul de anghinare ajuta si la scaderea nivelului colesterolului. Hipercolesterolemia este vinovata pentru aparitia bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei si a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Substantele active ale anghinarei faciliteaza descompunerea grasimilor si deci, scaderea nivelului acestuia in sange.


Diabeticii au numai de castigat consumand anghinare. Inulina pe care anghinarea o contine ajuta la scaderea nivelului glicemiei si la stabilizarea acesteia in timp. Nici constipatia nu va mai pune probleme celor care consuma anghinare. Fibrele continute de aceasta planta stimuleaza colonul, regland astfel tranzitul intestinal lenes si eliminand constipatia.


Anghinare sub forma de infuzie, capsule sau pulbere

Infuzia de anghinare se prepara dintr-o lingurita de frunze scufundate in jumatate de litru de apa fiarta. Cand apa clocoteste, varsati-o peste anghinare si lasati amestecul la infuzat aproximativ o jumatate de ora. Urmati cura de anghinare timp de o luna, perioada in care veti observa o imbunatatire vizibila a starii de sanatate.




Infuzie de anghinare


Infuzia de anghinare se bea dimineata si seara




Anghinarea se ma comercializeaza si sub forma de capsule sau pulbere. Administrarea capsulelor se face conform prospectului, iar pulberea se inghite in amestec cu putina apa, nu inainte de a fi tinuta sublingual timp de cateva minute.