Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 5044 |
Anumite diete impun consumul de alimente cu indice glicemic scazut. Ce inseamna, mai exact, indice glicemic? Acesta masoara efectele pe care carbohidratii din mancare le au asupra nivelului glicemiei. In urma consumului de alimente, in functie de acest indice glicemic, glicemia creste mai mult sau mai putin. Un lucru important de stiut este ca indicele glicemic este definit in functie de tipul de aliment ingerat si nu de cantitatea consumata.
Alimentele si indicele glicemic
Alimentele ce contin carbohidrati simpli, care se descompun rapid in timpul digestiei, necesita o cantitate mare de insulina pentru a fi metabolizati. Aceste alimente au indice glicemic ridicat. Cele cu carbohidrati complecsi, care se descompun lent in timpul digestiei si elibereaza glucoza intr-un ritm mai incet, au un indice glicemic scazut.
Medicii recomanda evitarea, pe cat posibil, a alimentelor cu indice glicemic mare, in special cele care contin zahar rafinat, produsele de panificatie in exces, cartofii, orezul, asa-zisele cereale cu zahar si bauturile carbogazoase. Cei care iubesc prajiturile trebuie sa cunoasca riscurile consumului excesiv de dulciuri si sa le reduca intrucat efectele lor asupra organismului pot fi daunatoare si ireversibile.
Alimente cu indice glicemic scazut
Broccoli, ardeiul si conopida au indice glicemic scazut
Strugurii au indice glicemic mediu
Produsele de panificatie au indice glicemic ridicat