Acidul folic in timpul sarcinii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2412

Voteaza & Distribuie

Descriere


Acidul folic sau vitamina B9 este una importanta in dezvoltarea si functionarea organismului uman. Acidul folic are un rol esential cand vine vorba de cresterea si regenerarea celulelor, fapt necesar atat in situatia adultilor, dar mai ales, lucru vital cand vine vorba de sarcini.


Institutul National de Sanatate din SUA informeaza ca acele femei care au destul acid folic in organism, atat inainte, cat si pe perioada sarcinii, isi pot proteja mai eficient copilul impotriva unor defecte majore ce pot aparea la nastere, defecte ale creierului ori ale coloanei vertebrale.




sarcina fericita


sarcina fericita



De asemenea, aceasta vitamina este recomandata si inainte de sarcina, pentru ca este foarte importanta pentru fertilitatea cuplului. La barbati, vitamina B9 este un factor ce influenteaza spermatogeneza. In cazul femeilor, vitamine ajuta la maturizarea ovocitelor, de asemenea, este esentiala in cazul prinderii embrionului de peretele uterului si pentru formarea placentei.


Viitoarele mamici sunt sfatuite sa isi ia suplimente de acid folic, caci se gaseste, pe langa formatul de medicament si in foarte multe alimente, in special in cele vegetale cu frunze – spanac, stevie, in legumele cu boabe verzi, fasole, mazare, linte, dar si in drojdia de bere, produse fainoase, cereale, seminte, galbenusul de ou si pana si in ficat sau rinichi.


De asemenea, mai contin acid folic si ananasul la conserva, sucurile de fructe, porumbul, dar in cantitati mai reduse. Femeile care nu consuma astfel de alimente ar trebui sa isi ia suplimente. Deficienta de vitamina B9 poate avea consecinte grave, atat in cazul femeilor, cat si asupra fatului. Totodata, vitamina este o substanta solubila in apa ce este eliminata usor din copr, prin urina, deci nu sunt sanse ca acineva sa ajunga la consumul unei supradoze de acid folic.




acid folic in timpul sarcinii


acid folic in timpul sarcinii



Suplimentele sunt recomandate mai degraba inainte de sarcina si in primul trimestru al sarcinii. Sunt, totusi, unii medici care le recomanda si atunci cand alapteaza, dar studiile arata ca suplimentele de vitamina B9 in ultima perioada a sarcinii duce la dezvoltarea de catre bebelus a astmului infantil, in unele cazuri.


Femeile sanatoase, care se ingrijesc tot timpul, sunt de cateva ori mai atente pe perioada sarcinii. Este necesar ca acestea sa nu depuna prea mult efort, sa se alimenteze corespunzator, sa aiba miscare pentru un prunc sanatos, care sa le bucure de la nastere incolo. E o perioada de noua luni, nu o vesnicie si orice sacrificu facut in aceasta perioada e si sanatos si de mare ajutor pe viitor.


Pentru a te simti confortabil la munca, in perioada sarcini, poti incerca urmatoarele:




  • Ia mai multe pauze pentru dezumflarea picioarelor si pentru a te simti mai bine.




  • Imbraca-te lejer, in haine largi si incaltari confortabila, cum ar fi cele cu talpa ortopedica.




  • Consuma multe lichide.




  • Profita de momentele in care te poti odihni, nu trebuie sa mergi in fiecare zi la munca, daca nu te simti in stare, ia-ti cate o zi de cocnediu medical.




  • Redu stresul sau incearca sa il controlezi si focuseaza-te asupra celor mai importante aspecte din viata ta.




  • Nu este timpul acum pentru ore suplimentare, timpul liber e pentru tine si copilul tau.




  • Accepta ajutorul venit din partea colegilor.






sarcina


sarcina



Totusi, unele femei nu pot munci pe toata durata sarcinii. La un moment dat tot vor ceda si sunt scuzate din foarte multe motive. Unele complicatii ce pot duce la incetarea muncii sunt:




  • Factori de risc, stres si efort prea ridicat la locul de munca.




  • Se poate ajunge la nasteri premature, in special daca se asteapta peste doi copii.




  • Hipertensiunea arteriala poate duce la preeclampisa.




  • La fel, in cazul insuficientei cervicale sau a unor sarcini anterioare pierdute, riscul e mare pentru complicatii.




  • Daca fatul nu se dezvolta cum ar trebui, este recomandata odihna.




La munca, o femeie insarcinata trece prin foarte multe piedici. La inceput, sunt greturile, apoi temperatura crescuta. De asemenea, in timp, corpul capata dimensiuni si deplasarea devine tot mai grea. Nici concentrarea nu mai e stabilita la nivelul dorit, iar atentia se indreapta numai spre o zi mai linistita si noua viata care urmeaza sa apara. Mamele se sacrifica si isi iubesc copiii inca inainte ca acestia sa apara pe lume, caci nimeni nu stie cat de greu e sa duci o sarcina in conditiile actuale.