Despre bronz si efectele nocive ale soarelui

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriEstetica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4852

Voteaza & Distribuie

Descriere

E plina vara. E vremea concediilor, cu mult soare, rasfat si satisfactie, cand ravnim dupa o piele uniform bronzata si sexy. Insa despre efectele nocive ale expunerii prelungite la soare te-ai documentat? Iata cateva intrebari si raspunsuri referitoare la concepul de bronz si implicatiile sale.

Inainte de a da startul „aventurii" la plaja, e necesar sa cunosti aceste aspecte esentiale:

1. Bronzul imbatraneste pielea?

Datorita expunerii la soare pielea ta va capata un aspect imbatranit fara doar si poate. O umbrela sau sapca nu te scapa de aceasta problema, intrucat nici o astfel de metoda nu va bloca actiunea soarelui in totalitate. Nocivitatea crescuta se refera atat la razele solare, cat si la cele UV. O proportie de 80% din razele UV au capacitatea de a patrunde si prin nori, astfel ca e neaparat necesar sa folosesti o crema cu factor de protectie solara, chiar daca cerul e impanzit de nori, iar soarele nu se arata prea raufacator.

2. Cat de des trebuie aplicata crema protectoare?

E un lucru esential sa stii cand trebuie sa reaplici din nou crema pentru a sta departe de efectele nocive ale soarelui. In cazul unei creme rezistente la apa esti protejata de razele solare si UV timp de 20 de minute in apa si inca 20 pe plaja. Insa recomandarea specialistilor este sa reaplici crema protectoare imediat ce ai iesit din apa dupa ce ai facut mai mult decat o baie scurta.

3. Pielea inchisa la culoare necesita crema cu factor de protectie?

Daca ai pielea inchisa nu inseamna ca poti sa stai fara probleme la soare si ca acest lucru te tine departe de reactii adverse. In prezent soarele se dovedeste atat de periculos incat folosirea cremelor cu protectie este obligatorie. Nu e fapt cert ca arsurile sa-si faca aparitia, insa e mai mult decat suficient ca razele UVA/UVB sa-ti afecteze pielea, referindu-ne aici la imbatranire, pete, cancer de piele etc. Cel mai indicat ar fi sa recurgi la o crema cu un SPF de minim 20.

4. Crema solara din anul precedent este reutilizabila?

Atat timp cat termenul de garantie nu e depasit si crema a fost pastrata in conditii prielnice, poate fi refolosita fara probleme.

5. Daca ne adapostim la umbra mai e necesara crema cu SPF?

Mai ales pe timpul verii, fie ca te afli la soare sau la umbra, crema cu factor de protectie este necesara. Chiar daca e vorba de anotimpul rece, soarele iti poate afecta pielea, chiar si atunci cand este abia se intrezareste dupa nori, astfel ca trebuie sa ti cont de masurile de precautie si sa le aplici conform necesitatilor.

6. Ce efecte are expunerea la soare in cazul gravidelor?

Daca esti gravida, nu-ti interzice nimeni sa nu sa stai deloc la soare. Insa nu ai voie sa exagerezi, deoarece pe durata sarcinii sensibilitatea pielii in fata razelor solare creste semnificativ, ceea ce duce la cresterea sanselor de arsuri. Fii precauta si foloseste o crema cu factor de protectie cat mai mare!

7. Daca am deja o arsura, recurg la o anumita crema cu protectie solara sau evit pur si simplu expunerea la soare?

Daca nu ti-ai luat masurile de precautie necesare si pielea ta este afectata de arsuri, primul lucru este sa folosesti o crema calmata, dupa care ar fi recomandat sa eviti pe cat posibil expunerea la soare. Chiar daca se intampla sa fii sub actiunea soarelui incearca sa te acoperi cu un prosop. Gandeste-te ca pielea arsa de soare creste riscul aparitiei cancerului de piele, de care trebuie sa te feresti cu orice pret!