Dependente legale

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5818

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand legea interzice drogurile si alte substante de risc, apar imediat dependentele legale, la indemana oricui. Este vorba de dependentele omului modern care, sub actiunea anumitor factori, compenseaza lipsuri sau cad prada acestor pasiuni de nestavilit, de la cumparaturi in exces pana la adictia de mancaruri nesanatoase si de tigari.

In momentul in care depedentele legale incep sa afecteze viata celor in cauza, vorbim deja de tulburari compulsive iar cei afectati cauta sau nu ajutorul medicilor. Desi nu incalca nicio lege, aceste dependente sunt la fel de serioase ca si cele ilegale si constituie in prezent un fenomen amplu impotriva caruia se cauta remedii.

Dependenta de cumparaturi

Dependenta de cumparaturi

Dependenta de cumparaturi sau shopaholism-ul

Dependenta de cumparaturi este apanajul omului modern, cazut prada consumerismului secolului 21. Aceasta dependenta se manifesta prin dorinta irezistibila de a cumpara orice, indiferent de pret, de cantitate si de necesitatea sau inutilitatea acelui obiect. Cei afectati de aceasta dependenta legala simt nevoia de a vizita magazinele frecvent, fara o explicatie anume. Practic, nu exista un motiv clar pentru a face cumparaturi si nici o necesitate, ci pur si simplu impulsuri nestapanite ale celor care compenseaza anumite lipsuri prin cumparaturi.

O posibila explicatie a acestui comportamentar poate fi dorinta de a compensa sentimentele de subapreciere si singuratatea prin atentia acordata de vanzatori. Specialistii spun ca vindecarea trebuie sa vina chiar dinauntrul celor afectati, care trebuie sa ia atitudine impotriva propriilor porniri. Se recomanda urmarirea unui plan strict al cumparaturilor, fara abateri de la el. De asemenea, se recomanda evitarea raioanelor cu reduceri, altfel extrem de tentante pentru oricine. O alta metoda eficienta este lasarea cardurilor de credit acasa si plecarea la cumparaturi cu o suma fixa de bani.



Dependenta de televizor, o dependenta legala dar periculoasa{title}

Dependenta de televizor

Dependenta de televizor

Dependenta de televizor

Desi nu pare a avea potential de creare a dependentei, televizorul este, de fapt, una dintre cele mai mari probleme ale omului modern. Ascunsa sub masca unui dependente legale, nevoia imperioasa de a petrece timpul la televizor, precum si imposibilitatea de a reduce perioada petrecuta in fata acestuia reprezinta de fapt un comportament incontrolabil.

Un om petrece in medie mai bine de 3 pe zi in fata televizorului, perioada putand sa creasca pana la 8 ore sau mai mult. Renuntarea la activitati sociale, izolarea, bolile asociate stimulilor vizuali (atacuri de epilepsie cauzate de cadrele rapide) sunt semnale de alarma clare.

Dorinta de a diminua timpul petrecut in fata televizorului este un prim pas spre salvare, chiar daca cei afectati nu reusesc de la inceput sa-l reduca. Dependentii trebuie sa tina o evidenta clara a timpului petrecut la televizor. De asemenea, trebuie sa-si faca o lista cu alte activitati relaxante si distractive pe care le pot desfasura in locul privitului la televizor. Plimbarile, distractia cu familia si prietenii, cititul, exercitiile fizice sunt alternative excelente. In ultima instanta, renuntarea la antena, la furnizorul de cablu sau la televizor, chiar si temporar, reprezinta solutia pentru a scapa de aceasta dependenta legala.



Jocurile pe calculator pot declansa o dependenta legala{title}

Dependenta de jocurile pe calculator

Dependenta de jocurile pe calculator

Dependenta de jocurile pe calculator

O alta activitate care se vrea a fi recreativa dar care are un potential urias de a crea dependenta sunt jocurile pe calculator. Jucatorii infocati, denumiti in jargon gamer-i, sunt in majoritatea covarsitoare a cazurilor tineri. Multi dintre ei, elevi sau studenti, pot avea rezultate din ce in ce mai slabe la scoala pentru ca dedica mult timp jocului in detrimentul invatatului. La fel, si adultii pot avea randament scazut la locul de munca din cauza oboselii (gamer-ii pierd notiunea timpului si se joaca pana tarziu in noapte) sau a lipsei de concentrare (sunt cu gandul la joc, la metode prin care sa treaca la urmatorul nivel, prin care sa invinga un anume personaj etc).

Mecanismul, de altfel extrem de inteligent si de simplu, prin care aceste jocuri actioneaza la nivelul psihicului uman declansand dependenta tine de niste nevoi primare ale omului. Jucatorul este stimulat sa joace mai departe prin sistemul de recompense care ii sunt oferite. Astfel, pentru a deschide anumite usi incuiate in spatele carora se poate afla sau nu o comoara, spre exemplu, gamer-ul trebuie sa obtina niste chei, iar pentru a obtine cheile, trebuie sa duca la bun sfarsit anumite misiuni.

Totul este o inlantuire de stimuli, conditii si recompense carora jucatorii le cad prada, neputand sa se abtina sa le duca la bun sfarsit. In realitate, jucatorul investeste mult timp si energie in aceste jocuri, recompensa fiind nula. Gamer-ii percep recompensele ca fiind valoroase si reale, in vreme ce altii, nepasionati de jocurile pe calculator, le vad ca pe o pierdere de timp.



Dependenta de fast food este legala insa ameninta serios sanatatea{title}

Dependenta de fast food

Dependenta de fast food

Dependenta de fast food

Legea interzice consumul de heroina, insa nu pune la zid fast food-ul, care creeaza o dependenta asemanatoare celei de droguri. Simptomele sunt usor de identificat: dorinta irezistibila si inexplicabila de a consuma si mai mult fast food, chiar la scurt timp de la ultima masa, iritabilitate, lipsa de atentie si de concentrare.

Pe lista alimentelor care dau dependenta intra banalele aripioare picante, hamburgerii, pizza, sendvisurile, cartofii prajiti insotite de bauturile carbogazoase si de delicioasele shake-uri. In realitate, toate aceste alimente denumite generic fast food sau junk food sunt o bomba cu grasimi si carbohidrati dar fara nutrienti.

Specialistii afirma ca vinovate pentru crearea dependentei ar fi E-urile pe care aceste mancaruri le contin, cu precadere potentiatorii de arome (glutamatul de sodiu) care reduc senzatia de satietate si pacalesc creierul, facandu-l sa ceara si mai mult fast food. In mod sigur am consumat cu totii fast food in ultima perioada. Consumul cu masura nu este periculos, insa trebuie avuta grija la alimentatia copiilor si mai ales la reducerea exceselor cand vine vorba de dulciuri, hamburgeri, pizza si hot dog.



Dependenta de jocurile de noroc, legala dar periculoasa{title}

Dependenta de jocurile de noroc

Dependenta de jocurile de noroc

Dependenta de jocurile de noroc

Cazinourile sunt pline oricand, oriunde. Vorbim deja de o industrie a jocurilor de noroc, de care foarte multi oameni sunt dependenti pana intr-acolo incat se indatoreaza si isi vand pana si ultimele valori pentru a-si incerca inca o data norocul.

Din pacate, gandul ca poate la urmatorul joc vor fi castigatori este unul extrem de inselator. Investitiile sunt mult mai mari decat castigurile, care, chiar daca pot sa vina la un moment dat, nu vor egala sumele uriase investite pana la acel moment.

Nu de putine ori, impatimitii si-au vandut casele, apartamentele sau masinile pentru a-si juca ultimii bani la carti sau la ruleta.



Dependenta de alcool si tigari, cea mai des intalnita dependenta legala{title}

Dependenta de alcool si tigari

Dependenta de alcool si tigari

Dependenta de alcool si tigari

Poate cele mai des intalnite dependente legale sunt cele de alcool si tigari. Fumatul este vazut initial ca o slabiciune inofensiva. Da, i se cunosc riscurile asupra sanatatii (cancer, boli cardiovasculare si respiratorii) dar se ignora dependenta in sine. Nevoia de a aprinde o tigara ii impinge pe fumatori sa-si urmeze impulsul fara sa tina cont de riscurile pe care cu siguranta le cunosc, dar le ignora. Exista o intreaga literatura specializata care sa ajute dependentii de tigari sa se lase de fumat, la fel cum exista si campanii impotriva fumatului si terapii specializate.

Consumul de alcool in exces este o alta dependenta legala care, din pacate, are repercusiuni grave asupra sanatatii omului. Atunci cand este consumat periodic, cu scopul de a elimina starile cauzate de sevraj sau de a ameliora depresiile, vorbim de dependenta. Tremuraturile, nelinistea, irascibilitatea, transpiratiile, durerile de cap, insomniile insotesc de regula dependenta de alcool, insa dispar ca prin minune imediat dupa administrarea cantitatii necesare de bautura.

Dependenta de alcool se trateaza prin terapie psihologica, cure de dezalcoolizare, participarea la grupuri de sprijin, scopul fiind ajungerea la abstinenta totala.