Departamentul Pre-crime: de la Minority Report la realitate

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1788

Voteaza & Distribuie

Descriere



filmul


Departamentul Pre-crime din filmul "Minority Report"



Pre-crime Departament din filmul „Minority Report" (cu Tom Cruise si Max von Sydow), un departament special al politiei ce se ocupa cu „prezicerea" delictelor inainte ca acestea sa aiba loc, ar putea sa devina o realitate cat de curand posibil.



In film, politistii se foloseau de niste senzitivi, scufundati in bazine speciale, care puteau vedea in viitor. In realitate, acest Pre-Crime Departament este mai putin spectaculos. Politia din Santa Cruz, California, utilizeaza, cu titlul de experiment, un software „prezicator", care ruleaza pe orice PC si este capabil sa cuantifice orice fenomen neobisnuit. Matematicienii s-au orientat spre ecuatiile prin care s-ar putea prevesti cutremurele pentru a pune la punct programul unitatii Pre-Crime si pentru a-i prinde pe hotii din locuinte asupra faptului. Ei afirma ca in acelasi fel in care un cutremur este urmat de replici seismice, delicte, precum furturile din locuinte par sa declanseze „replici criminale".


Deocamdata, raufacatorii mai pot rasufla usurati, pentru ca programul, realizat de matematicianul George Mohler de la Universitatea Santa Clara, nu poate prezice cine va comite un delict, ci el poate desemna zona unde se vor intampla delictele. Softul cauta un tipar previzibil al unor „replici delictuale", in special furturi din locuinte si jafuri, pe o arie de 200 de metri in jurul locului unde s-a petrecut delictul initial.


Testat prin confruntarea cu arhivele politiei din Los Angeles, programul lui Mohler a putut „prevesti" circa 25% dintre delictele desfasurate ca replici la un prim delict inregistrat intr-o anumita zona din oras. Acest procent reprezinta un avantaj serios pentru echipajele masinilor de patrulare ale politiei, acestea putand fi dirijate in zona unde este de asteptat ca jefuitorii sa loveasca din nou si pot fi prinsi asupra faptului, se relateaza intr-un studiu publicat in revista New Scientist.


Acum politia din Santa Cruz testeaza software-ul trimitand patrule in zonele desemnate drept locuri unde se vor intampla jafurile. Zona a fost aleasa pentru ca are o populatie cu mare mobilitate, intercalata de turisti si studenti, iar pentru politisti este una extrem de dificila. Programul lui George Mohler nu face minuni, insa a dus la modificarea modalitatilor in care patruleaza politia in zona, punandu-se baza pe „intuitia" oferita de acesta.


Mohler, in varsta de 29 de ani, nu si-a imaginat niciodata ca se va ajunge la astfel de teste si aplicatii pentru algoritmul sau. „Eu cred ca este nemaipomenit", comenteaza Zach Friend, analist al politei din Santa Cruz, primul care testeaza programul in conditii de strada. Politia din Los Angeles studiaza cu foarte mare atentie rezultatele testelor pentru ca se intentioneaza includerea sistemului in cadrul eforturilor de prevenire a delictelor.


In primele saptamani de la introducerea algoritmului in metodologia de evaluare a zonelor de risc, politistii au remarcat o corelatie importanta intre locul si momentul cand programul spune ca va avea loc un anume tip de delict, precum furturile din locuinte, din masini sau furt de masini, si producerea acestora sau tentative de comitere a lor.


Nu este deloc neobisnuit ca atunci cand o casa este jefuita sa urmeze si casele din jur, sau chiar prima (jefuita din nou, mai tarziu). Implementarea sistemului va ajuta politia si din punct de vedere economic, lucru binevenit in aceasta perioada de austeritate, prin reducerea patrularilor inutile, la „plezneala", si populatia urbana va fi mai in siguranta, cu mai putini politisti pe strazi.


Vor trece luni de zile pana cand politia din „Surf City" va putea stabili daca softul lui Mohler este eficient sau nu, insa multi considera ca se fac acum primii pasi spre o integrare a unui sistem care, intr-o zi, ar putea functiona ca si unitatea Pre-Crime din Minority Report, depistandu-l pe criminal inainte ca acesta sa comita fapta.