Dealul Crucilor din Siauliai (Lituania)

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriLituania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3309

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dealul Crucilor este un loc de pelerinaj situat la aproximativ 12 kilometri de orasul Siauliai, in nordul Lituaniei. Originea precisa a practici aducerii crucilor pe deal este incerta, dar se considera ca primele cruci au fost plasate pe locul fostului fort Domantai dupa o revolta sangeroasa, care a vut lor in anul 1831.


De-a lungul timpului, oamenii credinciosi care au facut pelerinaje la Siauliai nu au adus doar simple crucifixe, efigii si rozarii, ci si cruci uriase sau statui in marime naturala ale Fecioarei Maria sau ale lui Iisus Hristos. Nu se cunoaste cu exactitate numarul crucilor, dar acesta a crescut de la 55.000, cat era in 1995, la 100.000, la ultima numaratoare, din 2006.


dealul-crucilor



Treptat, Dealul Crucilor a ajuns un simbol al rezistentei pasnice a catolicilor din Lituania impotriva diverselor incercari la care au fost supusi de-a lungul istoriei. Astfel, in 1795 Lituania a fost inglobata in Imperiul Tarist. Rebelii polonezi si lituaniei s-au revoltat de doua ori imporiva asupritorilor rusi, in 1831 si 1863, dar fara prea mari sorti de izbanda. De fapt, cele doua rascoale au o legatura directa cu crearea Dealului Crucilor. Deoarece autoritatile tariste nu au permis familiilor celor care au murit in rascoala sa le ia trupurile pentru a le ingropa crestineste, acestea au ridicat cruci pe colinele fostului fort militar, in amintirea rebelilor care si-au dat viata pentru libertate.


Adunci cand vechile structuri politice europene s-au prabusit in 1918, Lituania si-a declarat independenta. In timp, Dealul Crucilor a devenit un loc de pelerinaj, unde lituanienii credinciosi se ruagau pentru pace, pentru tara lor si pentru soldatii care au pierit in razboaie.


dealul-crucilor


Locul a capatat o seminificatie speciala intre 1944 si 1990, cand Lituania a fost ocupata de URSS. Continuad pelerinajele la Dealul Crucilor, lituanienii au demonstrat taria cu care isi apara identitatea nationala, religia si mostenirea culturala. Avand in vedere ca locul avea deja un renume printre lituanienii care sustineau rezistenta pasnica impotriva ocupatiei sovietice, autoritatile vremii au decis inlaturarea crucilor si au trecut cu buldozerele peste deal de cel putin trei ori, inclusiv in 1963 si 1973. Existau zvonuri ca rusii voiau sa construiasca inclusiv un baraj pe raul Kulve, pentru a acoperi cu apa Dealul Crucilor.


Pe 7 septembrie 1993, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat si s-a rugat la Dealul Crucilor, declarandu-l un loc al pacii, iubirii si sacrificiului. In anul 2000, a fost creat un schit franciscan in zona. In prezent, Dealul Crucilor nu se afla sub nicio jurisdictie, astfel ca fiecare credicios este liber sa-si aduca propria cruce si sa o plaseze unde doreste.