De ce sunt balenele albastre pe cale de disparitie?

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12851

Voteaza & Distribuie

Descriere



balena albastra


balena albastra



Conform dovezilor stiintifice, balenele albastre (sau balenele uriase) sunt cele mai mari creaturi de pe Pamant dupa dinozauri. Dar partea trista este ca aceste creaturi uimitoare au fost desemnate ca animale pe cale de disparitie pentru o lunga perioada de timp si nu exista nicio idee de inmultire a numarului lor.



Nu toate speciile de balene se afla pe lista de animale pe cale de disparitie. Balenele albastre au ajuns, probabil, sa figureze pe lista din cauza dimensiunii lor imense, care a atras atentia oamenilor. Infiltrarea oamenilor pe teritoriul balenelor albastre este principalul motiv si cel mai evident pentru aceste creaturi marine sunt incluse pe lista speciilor protejate.



Balena albastra a fost inclusa pe Lista Rosie UICN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si Resurselor Naturale) in anul 1960 dar se afla inca in pericol. De ce sunt inca balenele albastre in pericol dupa atata timp?


Curiozitati despre balena albastra

  • Balenele albastre nu sunt doar cele mai mari specii de balene, ci si cele mai mari specii de mamifere care au existat vreodata pe Pamant. Lungimea medie a unei balene albastre este 23-27 de metri iar greutatea acestui uimitor mamifer este cuprinsa intre 100 si 150 de tone.


  • Numele "balena albastra" este un termen impropriu. Aceste balene nu sunt de fapt de culoare albastra, ci sunt gri. Ele au de la barbie pana in zona abdominala un rand de cute/brazde/pliuri, care se intind si permit gatului sa se largeasca pentru ca balena sa consume o cantitate mare de apa.


  • Balena albastra se hraneste cu krilli (crustacee) si in acelasi timp consuma mari cantitati de apa. Apa este filtrata prin formatiuni osoase asemanatoare cu niste pieptani.


  • In ciuda dimensiunilor lor enorme, balenele albastre pot inota cu o viteza impresionanta, intre 40 si 50 de km pe ora.

  • Aceste creaturi marine au un mod foarte distinctiv de a comunica intre ele. Ele folosesc unde sonore de frecventa joasa, mai mult de 188 de decibeli, pentru a trimite semnale sonore. Acestea sunt chiar mai mari decat sunetele produse de un avion de vanatoare.


  • Inainte sa inceapa vanatoarea de balene, acestea puteau fi vazute in toate oceanele. Candva au existat mai mult de 200.000 de balene albastre care inotau in oceane.


  • Marile din Canada, Oceanul Atlantic de Nord si marile din sudul Madagascarului sunt printre cele mai populare regiuni unde balene albastre pot fi reperate in zilele noastre. Alte regiuni importante sunt Oceanul Antarctic si stramtoarea Davis.


De ce sunt balenele albastre pe cale de disparitie?

A existat o vreme cand balena albastra se regasea in fiecare ocean si mare adanca din lume. Dar sosirea erei vanatoarii de balene a dus la scaderea numarului acestora atat de drastic incat balenele albastre sunt pe cale de disparitie astazi. Motivele vanatorii de balene sunt multiple.




vanatoare de balene


vanatoare de balene uriase



Dimensiunile lor gigantice i-a determinat eronat pe marinari sa creada ca un astfel de animal mare ar putea fi o amenintare mortala in mare. De asemenea, erau vanate pentru grasimea si carnea acestui mamifer oceanic. La inceput, vanatoarea balenelor a fost limitata prin metode primitive si tehnici de vanatoare de balene, asadar prejudiciul adus acestei specii a fost controlabil.



Insa odata cu aparitia harpoanelor puternice, barcilor cu motor si pupelor rezistente din navele de vanatoare de balene, acest fenomen nedorit a luat proportii, balenele fiind vanate intr-un ritm alarmant. Numai in anul 1931 au fost ucise 29649 de balene.



Balenele albastre au, de asemenea, un ritm lent de reproducere. O femela naste doar o data la doi ani. Aceasta inseamna ca rata de disparitie a populatiei balenelor albastre nu poate fi contracarata de o crestere a numarului lor prin reproducere.


Din anul 1966, Comisia internationala a Vanatorii de Balene a declarat balenele albastre animale protejate de lege si a interzis vanarea acestora in apele internationale. Dar numarul lor ramane scazut din cauza activitatilor oamenilor la adancime. Traficul maritim intens provoaca accidente in care balenele albastre sunt ranite de catre vasele de croaziera sau navele de marfa. In pescuitul la adancime se folosesc plase mari si traule in care balenele albastre se pot incalci si ineca.



Comisia internationala a Vanatorii de Balene a luat masuri pentru a proteja aceste creaturi minunate. Comitetele de experti au fost instruite sa lupte impotriva vanatorii de balene si implicit, a disparitiei acestora. Insa populatia lor ramane scazuta. Statistici recente indica un numar cuprins intre 12000 si 15000 de balene albastre ramase inca nevatamate.