De ce sa devii vegan?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3536

Voteaza & Distribuie

Descriere



veganism


veganism



Care este asemanarea dintre Mark Twain, Richard Gere, Alicia Silverstone, Paris Hilton, Martina Navratilova si Sir Paul McCartney? Ei bine, in afara de faptul evident ca sunt persoane celebre, toti sunt vegani (mananca doar ce creste din pamant).



"Verde" pare a fi „buzzword-ul" pentru generatia de astazi, tot mai multi oameni devenind vegani. Ce anume indeamna oamenii sa renunte la apetitul pentru peste, branza si carne? Dieta vegetariana a deschis portile pentru un stil de viata nou si sanatos, respectiv pentru dieta vegana. Exista multe beneficii de sanatate ale dietei vegane, care ne mentin in forma mental si fizic in ciuda stilul de viata zbuciumat si stresant.



Beneficiile veganismului
Prevenirea cancerului

Produsele vegetale sunt bogate in fibre si contin foarte putine grasimi saturate. Ele sunt, de asemenea, bogate in fitochimicale, care au proprietati anti-cancer excelente. Adeptii dietei vegane sunt cu 40% mai putin susceptibili de a dezvolta cancer de orice forma. Aceasta dieta reduce drastic sansele de cancer de san, de ovar, cancer de colon, de prostata, etc. Este demn de remarcat ca un consum regulat de lapte dubleaza riscul de prostata marita in timp ce consumul de carne regulat il tripleaza, iar lipsa consumului de legume il cvadrupleaza.


Combaterea diabetului

Unul dintre beneficiile cele mai remarcabile pentru sanatate ale dietei vegane este capacitatea organismului de a controla si chiar inversa efectele diabetului zaharat. Bogata in fibre, cu putine grasimi, bogata in glucide complexe, dieta vegana ajuta la o mai buna utilizare a insulinei de catre organism. Astfel, devine mai usor procesul de reglare al nivelului de glucoza in organism. Desi alimentatia vegana nu substituie complet necesarul de insulina pacientilor cu diabet de tip 1, cu siguranta ajuta sa-l pastrati sub control. O combinatie intre dieta vegana si exercitii adecvate poate chiar inversa efectele diabetului in organism.


Controlul tensiunii arteriale

Dieta vegana aduce o usurare imensa nenumaratelor persoane care se confrunta cu problema tensiunii arteriale. Desi este un fapt bine stabilit ca in urma consumului regulat de carne problema tensiunii arteriale se agraveaza, multi oameni nu stiu ca doar doua saptamani de dieta vegana poate reduce considerabil aceasta afectiune deloc neglijabila. Alimentele non-vegane maresc vascozitatatea sangelui, crescand astfel riscul de hipertensiune arteriala.


Regleaza bataile inimii

Cele mai multe dintre problemele cardiace provin din cauza colesterolului care se gaseste in abundenta in produsele de origine animala. De asemenea, proteinele de origine animala sunt bogate in grasimi nesaturate care cresc riscul aparitiei bolilor de inima. Pe de alta parte, produsele alimentare bogate in fibre ajuta foarte mult la controlarea bolilor de inima. Renuntarea la produsele de origine animala, lipsite de orice fibra, este o modalitate excelenta de a preveni bolile cardiace.


Eliminarea pietrelor la fiere si rinichi si combaterea osteoporozei

Pietrele la fiere si cele de la rinichi se formeaza in primul rand din cauza consumului excesiv de calciu, acid uric si oxalati. Consumul de produse de origine animala forteaza organismul sa elimine o cantitate mai mare din aceste substante nefolositoare. Acest lucru, in cele din urma, duce la formarea pietrelor biliare si celor de la rinichi. Oamenii care au tendinta de a dezvolta pietre biliare trebuie sa profite de beneficiile dietei vegane. In mod similar, aceasta reduce pierderea de masa osoasa, care previne aparitia osteoporozei.



Pe langa beneficiile de sanatate, alte motive care atrag oamenii sa devina vegani sunt:



  • Dieta vegana ajuta la pierderea in greutate.

  • Longevitatea este inca un motiv destul de intemeiat pentru a renunta la carne. Cercetarile au demonstrat ca veganii traiesc cu 15 ani mai mult decat non-veganii.


  • Preocuparea pentru drepturile animalelor ii motiveaza, de asemenea, pe multi oameni sa devina vegani.


  • Multi adepti ai acestui stil de viata considera ca veganismul opreste distrugerea mediului inconjurator.



In continuare, merita sa urmariti discursul magnific al lui Gary Yourofsky: