De ce ne roadem unghiile?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6246

Voteaza & Distribuie

Descriere

Onicofagia este termenul medical folosit pentru a descrie obiceiul compulsiv de roadere a unghiilor. Datorita acestui obicei, oamenii isi rod unghiile, iar unii dintre ei chiar si tesuturile moi din jurul unghiei. Cel mai frecvent se manifesta la copii, adolescenti si tineri adulti, dar si adultii mai in varsta pot avea acest obicei. In mod normal, roaderea unghiilor cunoaste apogeul la varstele cuprinse intre 10 si 18 ani. Mai tarziu, obiceiul dispare la majoritatea oamenilor. S-a observat si ca baietii sunt mai predispusi la roaderea unghiilor decat fetele, iar cele mai multe dintre cauzele care provoaca acest obicei sunt legate de stres, anxietate, nervozitate, etc.

Care sunt cauzele roaderii unghiilor?

Cauza exacta a roaderii unghiilor nu a fost inca determinata. Totusi, unele studii au descoperit ca principala cauza ar putea fi lipsa sau excesul de stimulare. Cand acesti oameni se afla sub prea mult stres, ei simt ca roaderea unghiilor ii va ajuta sa elibereze tensiunea si vor putea face fata emotiilor mult mai usor. Unii dintre ei isi rod unghiile atunci cand nu fac nici o alta activitate. Pentru ei, roaderea unghiilor este o reactie naturala a organismului fata de plictiseala. Un alt factor psihologic care poate duce la roaderea unghiilor este ca, in cazul in care o persoana se simte vinovata din anumite motive, va avea tendinta sa se autopedepseasca prin suferinta.
In unele cazuri, cauza ar putea fi de ordin genetic si se poate transmite in familie. Uneori, copiii dezvolta un obicei din roaderea unghiilor cand ii observa pe parintii lor sau pe oricare alta persoana facand acest lucru. Ar putea fi, de asemenea, un semn de fixatie orala (nevoia cuiva de a tine mereu ceva in gura). Astfel de oameni isi rod unghiile in mod involuntar si inconstient, in timp ce se uita la un meci, la un film, in timp ce citesc o carte, etc. Exista unele persoane care isi rod unghiile chiar si in timpul somnului. In anumite cazuri grave, ar putea fi un simptom al unor tulburari emotionale ascunse.

Ce efecte poate avea roaderea unghiilor?

Datorita roaderii continue a unghiilor, zona din jurul lor tinde sa devina foarte dureroasa. Uneori, muscarea tesuturilor moi poate provoca sangerare, iar varful degetului se poate umfla si inrosi. Pielea rupta de langa unghii se poate infecta cu bacterii din saliva si poate duce la o problema de sanatate numit paronychia. Cand obiceiul dureaza de o lunga perioada de timp, poate duce la deformarea unghiilor, si acestea se pot scurta. Cand oamenii se lasa de rosul lor, unghiile crescute arata foarte ciudat din cauza ca sunt deformate. Se poate ajunge chiar la infectie orala, deoarece germenii care sunt acumulati sub unghii, de multe ori cauzeaza carii si infectii ale gingiilor. Rosul unghiilor pune o mare presiune pe dintii din fata, care se pot ciobi usor. Un aspect urat si bolnavicios al degetelor si al unghiilor poate afecta negativ psihologia celor care si le rod, pentru ca, fiind constienti de el, li se poate parea jenant sa interactioneze cu oamenii.

Odata identificata cauza roaderii unghiilor, este timpul sa luati unele masuri pentru a va vindeca. Incercati sa evitati acele situatii care va obliga sa le roadeti. Sau faceti un efort constient pentru a va opri din ros atunci cand se iveste ocazia. Puteti reusi prin multa vointa si determinare. Exista pe piata oje speciale incolore, care au un gust amar si ori de cate ori incepeti sa va roadeti unghii, va va reaminti ca nu e bine si veti fi nevoiti sa va opriti. Atunci cand acesti pasi nu dau nici un rezultat, puteti sa urmati o terapie comportamentala pentru a scapa de aceasta problema.