De ce fetelor le place rozul si baietilor albastrul?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4047

Voteaza & Distribuie

Descriere

De ce parintii decoreaza mereu camera fetitelor in roz si a baietilor in albastru? Suntem conditionati sa asociem rozul cu energia feminina si albastrul cu masculinitatea? Iata raspunsul la aceste alegeri coloristice.



Stim cu totii ca baietii sunt intotdeauna invatati sa fie puternici in timp ce printesele tatilor sunt flori delicate. Ei bine, toti am trecut printr-una dintre situatii. Daca ati observat vreodata ca o persoana de sex masculin este imbracata in roz, are o bricheta roz sau o camasa roz, nu v-a venit in minte cuvantul "feminin", chiar daca nu ati ras infundat sau l-ati luat in deradere?




fetele cu rozul si baietii cu albastrul


fetele cu rozul si baietii cu albastrul




De ce fetelor le place culoarea roz atat de mult?

Potrivit oamenilor de stiinta, explicatia simpla a preferintei fetelor pentru culoarea roz este ca, din timpuri preistorice, femeia avea sarcina de a culege alimente, fructele de padure fiind un aliment de baza pentru oamenii din acele vremuri. Fructele, in special fructele de padure, aveau in cea mai mare parte tonuri purpurii, rosii sau roz, culori care semnificau maturitate. Oamenii de stiinta sustin teoria ca femeile si-au dezvoltat viziunea coloristica mai bine decat barbatii reperand fructele coapte intr-o vegetatie verde. De asemenea, femeile isi exprima emotiile cu usurinta si atunci cand o femeie roseste, tonurile pielii se schimba in nuante de rosu. Rozul este si el o nuanta de rosu. Atunci cand un copil este bolnav, pielea capata o nuanta rosiatica. Femeile observa mai repede decat barbatii indiciile subtile si indirecte si sunt mai sentimentale, fiind sensibile la toate nuantele de roz si rosu. Pentru mult timp, culoarea roz a fost asociata cu frumusetea si tandretea.



Asa cum am subliniat mai sus, in mod traditional, cei mai multi parinti au tendinta de a decora camera fetitei lor in roz, fetelor incep sa le placa preconditionat rozul de cand sunt copile si cumpara instinctiv lucruri roz. Aceasta explica de ce femeile care in copilarie s-au jucat cu masinute si au avut preferinte masculine in anii adolescentei si-au dezvoltat mai putin simpatia pentru roz.


De ce baietilor le place culoarea albastru atat de mult?

Cu toate acestea, alte cercetari indica faptul ca atat baietii cat si fetele, biologic, prefera albastrul si ca barbatii nu au nicio inclinatie deosebita spre roz. Albastrul a reprezentat cerul senin si apa in epoca de piatra, care sunt semne bune pentru o viata umana prospera. Cu toate acestea, femeile au fost mai pasionate de roz. In conformitate cu observatiile acestui studiu, chiar si cand femeile au selectat nuante de albastru, le-au preferat pe cele care aveau tonuri de roz si lila.


Oriunde in aceasta era a consumismului, cele mai multe produse care vizeaza femeile sunt fabricate in nuante de rosu si roz, consolidand in continuare aceasta traditie. Femeile sunt foarte sensibile la culoare si recunosc cu usurinta chiar si o usoara diferenta de nuante ale aceleasi culori. De aceea si miresele dovedesc atata minutiozitate cand aleg nuantele de fata de masa, servetele, flori, vesela sau orice altceva.



Preferinta fetelor pentru roz are legatura cu latura genetica si psihologica datorita diferentelor sociale intre rolul barbatului si femeii in societatea din epoca de piatra, asa cum s-a propagat de teoreticienii lumii. Acest lucru este valabil chiar daca nu toate culturile asociaza rozul cu feminitatea.



In adolescenta, unele fete isi schimba culoarea camerei in albastru in timp ce altele o pastreaza. Se spune ca o camera roz ofera confort si relaxare celor aflati in ea. In zilele noastre, tot mai multe fete incep sa-si formeze propriile gusturi, care nu se limiteaza la roz. Ideea e ca decorul camerei sa fie ales cu bun gust, fie ca e vorba de dormitor, bucatarie sau sufragerie.