De ce este pizza benefica pentru sanatate?

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5105

Voteaza & Distribuie

Descriere

In trecut se credea ca pizza nu era o mancare prea sanatoasa. Pizza era des asociata cu mancaruri de tip fast-food cum sunt hamburgerii sau cartofii prajiti. Aceasta asociere este eronata deoarece pizza poate fi o mancare foarte sanatoasa.

Unul din ingredientele de baza in retetele de pizza este rosia. Rosiile contin licopen, un puternic antioxidant natural. Se stie ca licopenul ajuta la lupta impotriva diferitelor tipuri de cancer. Studiile au aratat ca oamenii care consuma pizza cel putin o data pe saptamana au sanse mai mici sa dezvolte cancer de colon, de gura sau de stomac si plamani. Se stie ca licopenul este foarte eficient in lupta impotriva cancerului de prostata. De asemenea s-a dovedit prin studii ca un consum regulat de pizza scade sansele de aparitie a cancerului de esofag cu aproape 95 %.

Rosia este ingredientul principal din retetele de pizza care lupta impotriva cancerului. De asemenea studiile au mai aratat ca rosiile procesate cum sunt cele din pizza sau sosul de tomate pentru paste au un continut mai mare de licopen decat rosiile proaspete. Pentru ca in timpul procesarii rosiei, continutul de apa se evapora lasanad in urma o concentratie mai mare de antioxidant.

Sosul de tomate este extrem de sanatos, din acest motiv la fel de sanatoasa este si pizza. Dar mai sunt si alte toppinguri care pot sustine o alimentatie sanatoasa. Ceapa este bogata in crom, vitamina C si fibre. Ceapa ajuta la scaderea glicemiei, colesterolului si a tensiunii arteriale. Este benefica pentru oase si lupta impotriva tumorilor. Maslinele negre reprezinta un alt ingredient sanatos prezent in multe retete pizza. Maslinele contin substante care reduc riscul de aparitie a bolilor cardiace si scad colesterolul. Ardeiul rosu este si el des folosit la prepararea pizzei. Ei sunt foarte gustosi si plini de vitamina C, A si B6.

Alt ingredient sanatos al pizzei este aluatul. Aluatul este o alta sursa de antioxidanti, iar folosind anumite tehnici de coacere, concentratia de antioxidanti din aluat poate fi crescuta.

Adaugarea altor ingrediente sanatoase in retetele de pizza este foarte usoara. O pizza vegetariana cu putin cascaval este foarte sanatoasa. Astfel obtii un gust nemaipomenit, ingrediente sanatoase, fara alte grasimi asociate cu carne si diferite branzeturi. Daca vrei totusi sa incluzi si carne in topping, poti adauga cu usurinta si fara griji carne de pui la gratar. Puiul la gratar aduce multe beneficii sanatatii si are si un gust nemaipomenit.

Cu atatea beneficii, pizza nu mai poate fi pusa in acceasi categorie cu mancarurile nesanatoase de tip fast-food. Iar daca o prepari acasa urmand retete, pizza este mult mai sanatoasa si personala.