Curiozitati despre fluturi

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari50467

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fluturele este o insecta din ordinul Lepidoptera, termen ce provine din termenii grecesti „lepis" (coaja) si „pteron" (aripa). Acest ordin are aproximativ 165 000 de specii cunoscute care, in ciuda unei mari varietati de forme si culori, au o structura similara.

Corpul lor, protejat de o carapace articulata, este format din cap, torace si abdomen. Cele doua perechi de aripi membranoase, anexate la torace, sunt completate de trei perechi de picioare folosite in principal in procesul de aterizare. Pe cap se gasesc principalele organe senzoriale. In zbor, fluturii se ghideaza in primul rand dupa vedere si miros. Cei doi ochi sunt sensibili la culorile florilor si la miscarile animalelor de prada.

Cele doua antene capteaza mirosul florilor si al femelelor. Fluturii se impart in patru sub-ordine, luand drept criterii structura gurii, a orificiului genital al femelelor si nervurile aripilor. Din motive practice, putem distinge, de asemenea, oridinul Macrolepidoptera (fluturi si molii mari) si Microlepidoptera (molii mici). Diviziunea dintre fluturi si molii nu are nici o baza stiintifica. De exemplu, familia Uraniidae include atat specii de fluturi mari diurni, cat si specii nocturne. Cu toate acestea, distingem urmatoarele diviziuni: Rhopalocera (fluturi diurni), Luni (fluturi nocturni)

Simbolismul fluturilor

In Japonia, fluturele este un simbol al femeii. Doi fluturi inseamna fericirea maritala. Apoi, fluturele, usor, este un calator spiritul, iar vederea lui anunta o vizita sau moartea unei persoane dragi. Printre azteci, fluturii sunt un simbol al sufletului sau ultima suflare a unui muribund. Un fluture care zboara printre flori reprezinta sufletul unui razboinic cazut pe un camp de lupta. Intr-adevar, razboinicii se intorc pe pamant sub forma de colibri sau fluturi. In Zair, un mit povesteste ca omul urmeaza ciclul viatii si al mortii unui fluture. In copilarie este o omida mica, iar la maturitate o omida mare. Devine o crisalida abia la batranete, iar mormantul lui este coconul de unde iese sufletul sau sub forma unui fluture.