Curatenia de primavara

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7416

Voteaza & Distribuie

Descriere

O casa curata este o casa care in care se traieste sanatos. Exista multe lucruri care trebuie facute la intervale diferite de timp pentru a mentine o casa curata. Unele trebuie facute zi de zi, altele o data pe saptamana sau o data pe luna, si exista altele care trebuie facute doar sezonier. Curatenia de primavara este necesara pentru ca lucrurile de iarna (haine, paturi, etc) trebuie inlocuite cu cele de primavara si puse intr-un loc in care sa nu va incomodeze. In plus, unele lucruri trebuie sa fie facute numai de doua sau trei ori pe an, iar daca va faceti o lista cu ele, treaba va merge mai usor si nu veti uita nimic.

Sfaturi pentru curatenia de primavara

Inainte de a incepe curatenia si pe parcursul ei, tineti cont de urmatoarele lucruri.
1. Fiti organizati – notati-va toate lucrurile care credeti ca trebuie facute. Cel mai bine ar fi sa faceti asta pentru fiecare camera, si, daca aveti, pentru curtile din fata si din spatele casei (pridvorul, gratarul, mobilierul de pe terasa etc)
2. Nu va grabiti! Nu incercati sa faceti totul intr-o singura zi. Luati-va o saptamana sau chiar doua, iar daca serviciul nu va permite, faceti putin cate putin in weekend-uri.
3. Evitati distragerile – daca aveti copii, gasiti-le o activitate care sa ii tina ocupati in timp ce dvs munciti, sau, daca au cu ce, rugati-i sa va ajute. Opriti televizorul si puneti niste muzica in schimb.
4. Cu siguranta aveti lucruri de care nu mai aveti nevoie. Nu le depozitati in casa si nu incarcati inutil spatiul cu ele. Daca sunt intr-o conditie buna, da-ti-le altcuiva sau duceti-le in pivnita sau in pod, daca credeti ca vreodata va vor mai trebui.
5. Lasati aerul sa intre in casa! Deschideti ferestrele si usile si lasati prospetimea primaverii sa intre. Se stie ca razele soarelui au proprietati antibacteriene, ceea ce va va ajuta sa scapati de bacterii si ciuperci care pot cauza boli. Acest lucru este recomandat tuturor, dar mai ales persoanelor care sufera de boli respiratorii cronice (de ex. astmul bronsic).
6. Faceti ordine – sapati adanc in sertare si dulapuri. Scoateti totul afara, curatati si apoi sortati lucrurile de care nu mai aveti nevoie. Faceti loc pentru cele noi.
7. Faceti din curatenie o distractie, nu o corvoada! Porniti muzica, aduceti niste prieteni sa va ajute si simtiti-va bine curatand si frecand! Primavara e un nou inceput si trebuie sa il abordati cu veselie.

Zonele importante pe care nu trebuie sa le uitati cand faceti curatenie
Exista multe locuri si obiecte care au nevoie de curatare, dar de multe ori sunt uitate si cand se intampla asta, casa capata un aspect mult mai invechit si poate cauza stricarea mult mai rapida a unor obiecte.

1. Intretinerea electrocasnicelor – Obiecte cum sunt cuptorul cu microunde, prajitorul de paine, fierul de calcat, trebuie sa fie in stare de functionare si mai ales sa aiba un cordon de alimentare in stare buna, pentru a va feri de un incendiu nedorit sau de electrocutare. Curatati orice aparat care nu este folosit des, dezghetati frigiderul si congelatorul, curatati uscatorul de scame, etc.
2. Gurile de aerisire – aceasta activita ar putea necesita o atentie profesionala, dar un control si o reparatie va poate salva de o cheltuiala enorma pentru aerul conditionat. Inlocuiti filtrele, preveniti blocajele aerisirii, curatati hornul .
3. Zonele din jurul casei – curatati jgheaburile, orice mobilier de exterior pe care nu l-ati folosit iarna, de ex gratarul, si ocupati-va de orice amenajare a a curtii pentru a va bucura de vara ce urmeaza sa vina.
4. Usile exterioare – daca stati la casa, probabil nu arata prea bine dupa o iarna cu zapada si noroaie. O poarta curata va da un aspect ingrijit intregii case.
5. Feresterele – curatati pervazul ferestrei si zonele din jurul geamului, atat pe exterior cat si pe interior. Verificati daca nu sunt necesare reparatii si daca sunt, nu le amanati.
6. Inspectati debaraua – aruncati toate produsele inutile si reorganizati ce ramane.

Acestea sunt principalele lucruri care trebuie facute de cateva ori pe an. Chiar daca nu trebuie sa faceti totul intr-o singura zi, nu este o idee prea buna nici sa intarziati sau sa amanati prea mult. Spor la treaba!