Cum se opreste sangerarea unei rani minore?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari25104

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sangerarea se refera la pierderea de sange din vasele sanguine din oricare parte a organismului. Daca cineva e ranit si sangereaza, este important sa lucrati rapid pentru a controla pierderea de sange. In majoritatea cazurilor, ar trebui sa fie usor de tinut sangerarea sub control. In cazurile mai severe, sangerarea necontrolata sau abundenta, poate duce la un soc, la intreruperea circulatiei sau la consecinte mai grave, cum ar fi deteriorarea tesuturilor si organelor majore, si in cele din urma la deces. Urmati pasii de mai jos pentru a controla sangerarea unor rani minore.



Spunem despre o rana ca este minora cand sangele se scurge incet sau cand apare sub forma de julitura, taietura sau zgarietura.



1. Asigurati-va ca persoana ranita sta asezata pe scaun sau intinsa.



2. Curatati rana pentru a elimina murdaria si eventuale resturi ramase pe ea. Folositi fie apa de la robinet, fie un tampon cu solutie dezinfectanta fara alcool. Nu folositi antiseptice, deoarece acestea pot deteriora pielea.



3. Aplicati un bandaj steril sau un plature pe rana.



4. Presati cu degetul direct pe rana. Pentru leziuni minore, in cazul persoanelor care nu au probleme de coagulare, hemoragia ar trebui sa se opreasca in mai putin de 10 minute.



5. Solicitati asistenta medicala daca sangerarea nu se opreste.