Cum se ingrijesc cactusii?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11548

Voteaza & Distribuie

Descriere

Familia cactaceaelor inglobeaza mai mult specii de plante suculente si spinoase care poarta denumirea generica de cactusi. Originari de pe continentul american si din Insulele Antile, cactusii sunt plante perfect adaptate la medii cu cantitati de precipitatii foarte reduse. Pentru a preveni evaporarea in exces a pretioasei ape din desert, frunzele plantelor s-au transformat in tepi si au luat nastere astfel cactusii.




Cactusi


Cactusi, plante usor de crescut




Descrierea cactusilor

Caracteristica pe care o intalnim la toti cactusii sunt tepii, restul insusirilor variind in functie de specie. Tepii au si rolul de a tine la distanta animalele care, altfel, ar consuma cu placere plantele pline cu apa.


Unele specii ajung la dimensiuni uriase, precum Carnegia gigantea sau Pachycereus pringlei. Altele isi pastreaza dimensiunile reduse, dar compenseaza prin frumusetea si parfumul florilor. Toti cactusii infloresc, unii dintre ei chiar noaptea si sunt polenizati de fluturi sau lilicei.




Cactusi


Cactusi infloriti




Bobocii, la fel ca si puii si tepii, cresc din areola. Bobocii se disting cu usurinta de pui, astfel ca nu exista riscul sa-i confundati si sa-i rupeti. Sunt pufosi, au consistenta vatei si sunt mai inchisi la culoare decat puii. Unele specii de cactusi isi deschid florile seara (Echinopsis oxygona) si a doua zi dimineata se usuca, in vreme ce altele asteapta soarele pranzului pentru a-si desface petalele (Gymnocalycium).


Cresterea si ingrijirea cactusilor

Cactusii sunt plante ce se cresc foarte usor. Necesarul lor de apa in timpul verii este minim, in vreme ce iarna se recomanda introducerea lor la hibernare. La noi in tara, datorita sezonului rece, cactusii se cultiva ca plante de apartament. Daca sunt plantati in gradina, se recomanda ca la sfarsitul toamnei sa fie mutati intr-un spatiu inchis, cu temperaturi intre 13-15 grade Celcius, propice hibernarii.


Factorul cel mai important in dezvoltarea cactusilor este lumina. Iubesc lumina intensa, ba chiar adora sa fie asezati in bataia razelor soarelui. Veti observa ca, daca sunt cateva zile consecutive cu cer noros, fara soare, florile cactusilor nu se vor deschide complet. Daca respectati aceasta regula, dublata de o udare moderata, va veti putea bucura de cactusi vreme indelungata.




Gymnocalycium inflorit


Gymnocalycium gibbosum




Daca geamurile sau balconul sunt orientate catre nord, exista riscul ca plantele sa nu dezvolte flori, insa supravietuiesc fara probleme si devin niste plante ornamentale foarte frumoase.


La sfarsitul toamnei, se reduce treptat udarea pana la stoparea ei completa iar cactusii intra la hibernare. Se pastreaza in incaperi racoroase, la temperaturi de maxim 15 grade Celsius, fara a fi udati. Daca observati ca incep sa se deshidrateze usor si se smochinesc, ii puteti pulveriza cu apa sau uda foarte putin la suprafata solului.


Udarea

Cactusii sunt plantele ideale atunci cand plecati in concediu, pentru ca nu trebuie sa duceti grija udarii lor. Vara, in functie de dimensiunea lor, a ghiveciului si a tipului de sol, dar si de vremea de afara, o udare la o saptamana – o saptamana si jumatate este de ajuns. Cel mai bine este sa urmariti starea substratului, pentru a evita acumularea apei in exces si, pe cale de consecinta, putrezirea radacinilor.




Echinopsis oxygona


Echinopsis oxygona inflorit abundent




Din noiembrie pana la sfarsitul lui februarie, cactusii hiberneaza. Incepand cu luna martie, se incepe udarea crescand treptat canntitatea de apa pana in luna iunie. Se scot la lumina progresiv, cateva minute pe zi la geam, apoi din ce in ce mai mult timp pana cand pot fi lasati in bataia soarelui.


Ii puteti fertiliza, destul de rar, ce-i drept, insa apreciaza un plus de nutrienti pentru un avant vizibil in dezvoltarea trunchiului si a florilor. Daca, totusi, radacinile au putrezit, mai exista o sansa sa salvati planta. Taiati tot tesutul putrezit, lasati cactusul la aer cateva minute pentru ca taieturile sa se cicatrizeze si plantati-l pe un pat de nisip umed amestecat cu pietris. In scurt timp va dezvolta radacini.


Substratul

Cactusii iubesc solul bazic, sarac in nutrienti, asemeni mediului de unde provin. Un amestec de pamant cu nisip este excelent pentru nevoile lor. La suprafata puteti adauga fie un strat de nisip, fie pietricele decorative, strict din considerente estetice.


Nu folositi ghivece exagerat de mari, gandidu-va ca oricum cactusul va creste. Ca in cazul violetelor africane si streptocarpusilor, este de preferat sa ii transplantati mai des in ghivecele potrivite, decat mai rar si in vase ce depasesc cu mult dimensiunile optime. Un ghiveci prea mare cu prea mult pamant creste riscul putrezirii radacinilor, din cauza acumularii in exces a apei in sol.


Inmultirea cactusilor

Cactusii se inmultesc fie prin pui, fie prin seminte. Puii se desprind de pe trunchiul plantei mama cu ajutorul unei manusi prin care tepii nu patrund. Cu miscari blande, fara a brusca cactusul, se apuca puiul si se roteste, tragand in acelasi timp usor de el. In mod normal, se desprind usor insa, daca intampinati probleme, desprindeti-l cu varful unui cutit sterilizat in prealabil. Plantati puii in ghivece separate, in pamant amestecat cu nisip.




Cactus in desert


Cactusii cresc in mod natural in desert




Inmultirea prin seminte este mai anevoioasa, dar nu neaparat dificil de realizat. Semintele se presara deasupra pamantului umed, peste care se pulverizeaza pufuri fine de apa. In cateva saptamani, veti observa aparitia cactusilor in miniatura. Cand ajung de dimensiunea unui degetar, se pot separa si replanta in ghivece separate.


Daunatori

Cactusii sunt susceptibili la atacurile daunatorilor. Uneori, din cauza uscaciunii aerului si a lipsei de ventilatie, paianjenul rosu, cosenilele sau paduchii testosi ataca plantele. Asigurati-va ca pastrati cactusii in bataia soarelui, un prim pas in indepartarea daunatorilor. Curatati-i manual de paduchi sau de eventualele panze formate, apoi stropiti fie cu acaricide din comert, fie aplicati tratamente naturale impotriva daunatorilor, daca altceva nu aveti la indemana in acel moment.