Cum se curata o chitara?

Detalii

CategoriiCultura
Taguriinstrumente muzicale
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari8424

Voteaza & Distribuie

Descriere

Curatarea unei chitare este un lucru extrem de important pe care trebuie sa-l faca un cantaret la chitara pentru a-si pastra instrumentul in conditii bune. Cand si cum se curata o chitara depinde de cat de mult e folosita si de portiunea ce trebuie curatata. Puteti efectua o curatare completa o data pe luna; sau, in general, se curata parti componente cum sunt corzile, traversa frontala, clapele, „caroseria", dupa fiecare utilizare. In ideea de a mentine cel mai bun sunet, celebrii cantareti isi pastreaza chitarele curatate apeland la profesionisti cunoscuti sub numele de "tehnicieni de chitara".

In timp ce iti cureti chitara, poate fi necesar sa scoti afara anumite parti ale instrumentului muzical. Felul in care va curatati chitara depinde, de asemenea, de tipul acesteia: chitara acustica sau electrica. Daca va intrebati de ce aveti nevoie pentru a curata o chitara, exista o varietate de produse oferite de marci de instrumente muzicale aflate la dispozitia voastra, cum ar fi Gibson, Fender, Planet Waves.

Trucuri pentru a curata o chitara


Curatarea corzilor unei chitare

Care sunt produsele necesare pentru a va curata chitara? Va trebui sa utilizati o carpa de bumbac curata si moale sau un produs special de curatat corzile. Asezati chitara pe spate, luati carpa si pune-ti-o intre corzi si grif. Acum, carpa ramasa pe ambele parti va trebui sa fie plasata peste corzi, acoperindu-le in intregime. Glisati carpa in susul si in josul grifului, de mai multe ori. Veti observa cu siguranta murdaria adunata pe panza. Puteti adauga chiar si o solutie de curatare pe carpa. Aveti, de asemenea, optiunea de a folosi un prosop de hartie in loc de o carpa. Aceasta metoda de curatare poate fi folosit atat pe chitarele acustice, precum si pe cele electrice. Daca este o chitara bas, este recomandat sa curatati corzile una cate una.

Curatarea grifului unei chitare


Curatarea acestei componente e realizata cel mai bine dupa indepartarea corizilor. Procedura pentru indepartarea acestora e diferita in functie de tipul de chitara. Dupa ce indepartezi corzi, ia o carpa curata si curata griful pentru a elimina mizeria. Dupa aceea, ia o alta carpa curata, pulberizeaza lichid de curatare pe ea si freca griful exhaustiv. Asigura-te ca ai curatat mizeria adunata in ambele colturi ale grifului.

Folositi o scobitoare sau o periuta de dinti pentru mizeria care nu poate fi indepartata cu carpa. Dupa ce ati terminat, folositi o carpa uscata pentru a lustrui griful. Puteti acum reface chitara folosind corzile vechi sau de preferinta unele noi. In cazul in care curatati chitara in acest fel la fiecare trei luni, este recomandat sa utilizati un nou set de corzi. In general, „caroseria" chitarei si traversa frontala trebuie sa fie curatate doar cu o carpa de bumbac moale. Stergerea acestora dupa fiecare utilizare pastreaza stralucirea acestui instrument muzical.

Acesta este un ghid simplu cu privire la modalitatea de a curata o chitara. Curatarea acesteia la intervale regulate este foarte benefica pentru a pastra tonul original al chitarei, a preveni reparatii serioase, si a creste, de asemenea, durabilitatea instrumentului. Este o idee buna sa pastrati un produs de ingrijire in husa chitarei. Daca detineti o chitara electrica, dar nu o folositi foarte des, este indicat sa o pastrati cu corzile neacordate.