Cum sa-ti ajuti prietenul sa iasa din depresie?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7117

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ni s-a intamplat tuturor sa fim martorii tristetii unui prieten bun. Si de multe ori n-am stiut ce sa-i spunem, cum sa-l incurajam si cum sa-i distragem atentia de la ce il supara. Uneori poate fi o adevarata provocare sa-ti motivezi prietenul sa iasa afara din casa pentru a mai uita de grijile care-l macina. Toti trecem prin asta la un moment dat, dar in cazul in care aceasta letargie si acest comportament retras dureaza o perioada mai lunga, poti juca un rol important pentru prietenul tau si poti sa-l ajuti sa depaseasca o astfel de criza. Iata ce ai putea face pentru el:

1. Daca nu esti deja la curent cu problema care il supara (moartea unei persoane dragi, pierderea locului de munca, etc), afla despre ce e vorba. Este important sa intelegi cu ce se confrunta si prin ce trece. Odata ce cunosti cauza, vei putea sa ii dai sfaturi si sa-i oferi ajutorul de care are nevoie.

* Unii oameni sunt reticenti cand vine vorba de a-si impartasi problemele cu cineva. Linisteste-ti prietenul ca orice ar fi, iti va putea spune oricand se va simti pregatit.

2. Intreba-l in ce fel l-ai putea ajuta. Astfel te vei descurca mai bine, stiind exact ce sa faci. Nu iti va spune intotdeauna pentru ca uneori nici el nu stie cum ar putea fi ajutat, iar alteori simte ca nimeni nu il poate ajuta. Dar este bine sa il intrebi astfel incat sa stie ca esti acolo, langa el, gata sa faci orice iti cere.

3. Gandeste-te cum sa il scoti din casa si din starea de pasivitate. Odata ce esti constient de cauzele depresiei si de cum ai putea sau nu sa-l ajuti, e timpul sa actionezi asupra pasivitatii lui. Fa o lista cu lucrurile si activitatile care stii ca ii faceau placere. Evalueaza aceasta lista in functie de situatie:

* interesul prietenului tau pentru activitatile din trecut. De exemplu, in cazul in care este un impatimit al motocicletelor, nu vei dori sa-l duci la curse, daca un alt prieten de-al lui a murit intr-un accident de motocicleta.
* costurile - daca a fost concediat, nu-i propune activitati costisitoare, ci, dimpotriva, gratuite – du-l in parc, jucati ceva in aer liber, mergeti la biblioteca, jucati-va jocuri video, uitati-va la DVD-uri, iesiti la un photowalk etc; ah, si nu te oferi sa-i platesti tu, mai mult de o data, pentru ca risti sa-l jignesti
* disponibilitatea activitatii: este aproape, departe, convenabil sau altfel?
* disponibilitatea regulata - de exemplu, daca va inscrieti intr-un club de spor, la cursuri de yoga, de limbi straine etc), precum si probabilitatea ca prietenul tau sa se tina de activitate

4. Alege o activitate care crezi ca va functiona ca punct de plecare. Aceasta trebuie sa fie realizata intr-o perioada scurta de timp, iar pe masura ce devine mai activ sau dornic sa participe la activitati poti gasi si altele mai indelungate pana cand prietenul tau va avea din nou pofta de viata. Alege ceva ce nu-l va epuiza, nu-l va ingrijora si ceva ce sa nu ii fie frica sa faca.

5. Ofera-te sa petreci timp de calitate cu prietenul tau. Fie ca mergeti la un film sau il vedeti acasa la unul dintre voi, fie ca luati cina cu familia ta, fie ca faceti o plimbare sau mergeti la cumparaturi impreuna, cel mai important e sa te faci disponibil pentru el, astfel incat sa stie ca esti de incredere si ca se poate baza pe tine.

6. Pastrati legatura. Pe langa activitati, tine legatura cu el prin telefon, prin mesaje sau prin e-mail-uri deoarece ii va face bine. Lasa-l sa vada ca iti pasa si ca esti disponibil atunci cand are nevoie de tine, si ca exista intotdeauna lumina la capatul unei perioade mai proaste. Si cel mai important, ca prietenii sunt acolo pe termen lung.

7. Uneori, un prieten care sufera de depresie are nevoie si de ajutor profesionist. Daca starea lui e ingrijoratoare, depresia, anxietatea, fobiile pot necesita ingrijire medicala si medicatie specifica. Daca nu il poti ajuta altfel si crezi ca e nevoie, convinge-ti prietenul sa vada un medic in cazul in care nu poate scapa altfel de starea depresiva.

8. Ai grija sa nu-ti pierzi rabdarea si nu incerca sa-ti fortezi prietenul in vreun fel spunandu-i ceva de genul "treci peste". Nu numai ca e foarte descurajator pentru cineva care se afla in depresie, dar poate avea, de asemenea, un efect negativ, facandu-te sa pari insensibil si rauvoitor, ceea ce il va indeparta pe prietenul tau de tine si nu-ti va mai accepta ajutorul nici cand i-l vei oferi.