Cum sa scapi de matreata in 5 pasi?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5446

Voteaza & Distribuie

Descriere

Matreata este o afectiune a scalpului foarte frecventa, dar inofensiva, care afecteaza cel putin 50 % dintre oameni. Exista mai multe cauze posibile ale aparitiei matretii. Uneori poate fi de vina pielea uscata sau grasa. Alteori sunt de vina alte afectiuni ale pielii cum sunt eczemele si psoriazisul.

Vestea buna e ca matreata este aproape intotdeauna usor de tratat. Sa vedem cum:

Expuneti-va la soare

Este un remediu recomandat pentru o serie de afectiuni ale pielii, inclusiv eczeme si psoriazis. Expertii medicali cred ca a petrece un pic de timp la soare poate fi benefic si pentru tratarea matretii. Dar, la fel ca alte tratamente, si acesta poate fi un pic cam complicat deoarece expunerea prea indelungata la razele ultraviolete ale soarelui poate deteriora pielea si poate duce la cancer de piele. De fapt, e nevoie doar de cateva minute pentru ca soarele sa inceapa sa-i dauneze pielii. Prin urmare, n-ar trebui sa petreceti prea mult timp la soare, ci doar cateva minute- de asemenea, nu este recomandat sa faceti plaja. In plus, ar trebui sa va protejati restul corpului cu imbracaminte sau crema cu un factor mare de protectie impotriva razelor UV.

Atentie si la urmatoarele: unele tratamente anti-matreata, cum ar fi samponul cu gudron de huila, pot creste sensibilitatea scalpului la lumina UV. Deci, daca in prezent urmati un tratament anti-matreata, verificati daca se mentioneaza sensibilitatea la soare ca o masura de precautie. Daca da, evitati expunerea la soare si saloanele de bronzat..

Cumparati-va un umidificator

Desi exista unele dezbateri in legatura cu pielea uscata ca adevarata cauza a matretii, nu exista insa nici o controversa in legatura cu matreata din timpul iernii. Daca ati avut vreodata matreata, stiti ca ea tinde sa se agraveze in timpul lunilor uscate si pe vremea rece. Reducerea umiditatii din aer (atat din aerul liber, cat si din cel din interior), din timpul iernii, poate contribui la acumularea pielii uscate care apare odata cu matreata.

Una dintre cele mai simple moduri de a va expune mai mult la umiditate, in timpul lunilor de iarna, este de a va cumpara un umidificator. Ideal ar fi sa aveti un umidificator in toate camerele in care locuiti si unde lucrati. Atentie insa! Nu lasati umidificatoarele sa creeze alte probleme de sanatate. Curatati-le frecvent si uscati-le bine atunci cand nu le folositi, in caz contrar, sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului.

Controlati-va stresul


Exista vreo boala sau afectiune pe care stresul sa n-o inrautateasca? Se pare ca de fiecare data cand incercam sa ne imbunatatim sanatatea ta - indiferent de ce boala suferim - suntem sfatuiti sa reducem stresul. Nici cu matreata lucrurile nu stau altfel. Expertii medicali cred ca stresul o poate declansa sau agrava.

Cu reducerea stresului, e mai usor de zis decat de facut. Totusi, sfaturile par destul de simple:
* lucrati la o atitudine pozitiva.
* imbunatatiti-va gestionarea timpului.
* trasati si acceptati limite in viata dvs.
* practicati tehnicile de respiratie si de meditatie.
* petreceti timp ocupandu-va de hobby-urile dvs si de recreere.
* angajati-va intr-o activitate fizica regulata.
* hraniti-va sanatos, si scoateti din alimentati zaharul si cofeina.
* cautati sprijin social la prieteni, familie, grupuri religioase, etc.
* discutati cu medicul dvs sau cu un psihoterapeut pentru mai multe strategii de gestionare a stresului.

Modificari dietetice

Se stie de mult timp ca dieta joaca un rol important in sanatatea pielii si a parului. Cand vine vorba de matreata, produsele alimentare care contin zinc, acizi grasi omega-3, seleniu si vitaminele B pot fi benefice. Daca doriti sa aduceti cat mai multe dintre ele in dieta dvs, incercati urmatoarele alimente:
* Zinc: stridii, carne rosie, pui, fasole, nuci, crab, homar, cereale integrale, produse lactate si cereale fortificate
* Acizi grasi Omega-3: peste de apa rece, cum sunt somonul si halibutul, nuci, seminte de in, uleiul de rapita, broccoli, fasole, spanac, frunze de struguri, conopida, kiwi si pepene galben
* Vitamine B: oua, peste, lapte, cereale integrale, legume, broccoli, varza, cartofi albi, cartofi dulci si carne slaba de vita

Deoarece pielea uscata poate fi o cauza a matretii, beti mai multa apa si consumati mai multe fructe. Daca priviti rodusele alimentare ca pe o metoda de prevenire a matretii, nu exista reguli rapide.

Alegeti-va cu atentie samponul si produsele pentru par

Aruncati o privire in dulapul din baie. Ce vedeti? Fixativ, spuma, gel sau ceara? Un spray pentru indreptarea parului sau o crema pentru incretirea lui? Desi toate aceste spray-uri de specialitate, lotiuni, creme si geluri va pot imbunatati aspectul, tot ele pot crea un efect secundar nedorit si neatractiv: matreata. Se pot acumula pe scalp si pe firele de par si pot duce la ungerea parului sau la sensibilitatea scalpului, la mancarimi si exfoliere.

Daca coafura dvs rezista si fara ele, incercati sa eliminati aceste produse de styling pentru par din rutina pentru frumusetea dvs. Sau, cel putin, reduceti din ele. Daca totusi le folositi in continuare, spalati-va parul la sfarsitul zilei. De fapt, samponarea frecventa este un alt mod simplu de a tine matreata la distanta.