Cum sa scapi de gelozie?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7330

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conform revistei „Psychology Today", fiecare persoana dezvolta o imagine a persoanei cu care vrea sa fie. Cand o persoana incalca aceasta imagine si il face pe celalalt sa se simta trist, singur, insultat si ca a profitata de el, rezultatul este gelozia. Gelozia poate fi o emotie normala, cand situatia o indreptateste sa apara. Gelozia este un semn de frica, de abandon, de singuratate, de a fi respins etc.

Pentru a putea scapa de gelozie este necesara identificarea sursei acestei frici.

Iata 5 pasi pentru a reusi sa depasiti gelozia

#1.
Cautati motivul care declanseaza gelozia si comportamentul aferent. Ea poate fi o parte normala a unei relatii sanatoase, daca este justificata. Insa devine o problema mai mare cand unul dintre parteneri inventeaza lucruri, situatii sau persoane pe care e gelos.

#2.
Identificati modul in care gelozia il afecteaza emotional pe fiecare dintre parteneri si comunicati deschis despre acest subiect. Alegeti comunicarea si discutiile in locul atitudinilor ostile. Gasiti situatiile in care gelozia devine o problema si acordati atentie modului in care o cearta se dezvolta si incotro se indreapta. Certandu-va nu faceti decat sa alimentati emotiile negative care au cauzat gelozia initiala.

#3.
Faceti o lista cu actiunile fiecaruia dintre parteneri care ar putea fi corectate. Discutati lista amandurora in cuplu. Asigurati-va ca sugestiile nu sunt formulate ca niste ultimatumuri – corectati comportamentele, nu trasaturile de caracter. De exemplu spuneti „As vrea sa petreci mai mult timp cu mine", in loc de „Fii mai putin neglijent, ca altfel...". Cand listele sunt discutate, fiecare partener trebuie sa aiba suficient timp pentru a-si argumenta punctul de vedere. Ascultati cu atentie, fara a intrerupe, pentru a evita o cearta inutila.

#4.
Stabiliti presupunerile pe care fiecare membru al cuplului le are despre relatie si despre ce asteapta celalalt de la el. Gelozia este o problema care apare atunci cand asteptari cum ar fi siguranta, confortul si stabilitatea nu sunt indeplinite. Prin intelegerea a ceea ce-l atrage pe fiecare partener la celalalt, se poate clarifica sursa geloziei, pentru ca ea este stimulata de o amenintare la adresa acestui standard de atractie. Tot revista „Psychology toay" argumenteaza ca experiente timpurii din copilarie pot contribui la sentimentele de gelozie ulterioare.

#5.
Trebuie sa intelegeti gravitatea geloziei si efectele pe care le are asupra amandurora. Luati in considerare terapia de cuplu, in cazul in care lucrurile nu se imbunatatesc dupa un efort de comunicare. Cand discutiile duc in mod repetat la certuri inflacarate si nu opresc un comportament gelos, cea mai buna metoda este sa recurgeti la consiliere.