Cum sa previi si cum sa tratezi vergeturile?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16300

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vergeturile sunt de obicei rezultatul intinderii rapide a pielii, asociate cu cresterea in inaltime sau cu greutatea cauzata fie de sarcina, fie de body building, fie de obezitate. Pot aparea oriunde pe corp, dar in cele mai multe cazuri ele apar in zonele unde sunt depozitate cantitati mari de grasime: pe abdomen, in jurul buricului, pe sani, pe brate, pe coapse atat in interior cat si in exterior, pe solduri si pe fese. Nu prezinta nici un risc ridicat si nu impiedica corpul sa se manifeste normal, singurul efect negativ este de natura estetica, pentru ca aspectul pielii afectate de vergeturi este neplacut.

In timpul sarcinii, nivelurile ridicate de hormoni cauzeaza vergeturi cam pe la luna a sasea sau a saptea. Pentru aceste vergeturi, pentru prevenirea lor, exista anumite creme care se presupune ca vor impiedica formarea lor deoarece contin elemente care dau pielii elasticitate.

Untul de cacao este un hidratant eficace, dar nici un studiu n-a demonstrat ca va reduce vergeturile sau le va impiedica sa apara. Exista multe tratamente pentru a imbunatati aspectul pielii cu vergeturi deja existente: tratament cu laser, dermabraziune si anumite creme, care producatorii sustin ca dau rezultate, desi nu exista studii care sa confirme. Prin operatia de abdominoplastie se poate indeparta pielea inestetica, insa aceasta optiune este una costisitoare si numai de dvs depinde daca doriti sa va spuneti interventiei chirurgicale.

O modalitate inedita de a scapa de vergeturi este tratamentul fractionar cu laser pentru refacerea suprafetei pielii. S-a constatat ca acest tratament are sanse de reusita in proportie de 75%, putand fi folosit si in cazul altor afectiuni ale pielii cum ar fi acneea, sau pentru reducerea ridurilor.

Daca nu doriti sa va supuneti unor operatii chirurgicale sau cu laser, exista cateva trucuri prin care puteti sa le ascundeti sau sa le faceti mai putin vizibile. De exemplu, unii oameni au constatat ca bronzul artificial obtinut cu creme sau spray-uri autobronzante pot da rezultate. Bronzul natural sau cel din saloane nu, pentru ca la fel ca si pielea, si vergeturile se vor colora. Tot ca sa le ascundeti puteti folosi fonduri de ten sau produse cosmetice care vor scadea din vizbilitatea lor, atunci cand este deranjanta. Exista si produse rezistente la apa care nu va vor crea probleme cu intiderea sau manjirea hainelor.

Beti multa apa. O hidratare adecvata va va pastra pielea moale si elastica astfel incat riscul aparitiei vergeturilor este mult diminuat. De cealalata parte, cofeina mareste acest risc. Daca nu puteti renunta la cafea sau ceai cu cofeina, beti la fel de multa sau mai multa apa pentru a mentine un echilibru.Consumati alimente care intretin sanatatea pielii, bogate in zinc (alune sau peste), in vitamina A si C (morcovi, citrice si lapte), in proteine (ouale), dar cel mai bine e sa tineti o dieta recomandata de un dermatolog.