Cum sa iti faci prieteni noi daca te muti la o alta scoala?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari34992

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sa te muti la o scoala noua nu e lucru usor. Totul pare a fi ciudat si nu stii nici macar in ce directie sa te indrepti pentru ora urmatoare. Sa-ti faci prieteni noi, nici asta nu-i tocmai floare la ureche, mai ales cand toti colegii tai par ca si-au gasit deja prietenii si si-au format un grup al lor. Cu toate acestea, exista trucuri care sa te ajute sa te integrezi in anturaj si sa te simti in mediul tau la fel ca si in cazul scolii vechi.

1. Fii amabil si dragut cu toti cei de la scoala noua.

2. Respira adanc. Nu trebuie sa fii atat de stresat, mergi la o scoala noua, nu la spanzuratoare. Nu uita ca acolo vei gasi copii de varsta ta, oameni ca tine. Nu ii fixa cu privirea si nu te holba la ei inainte de a-i cunoaste.

3. Fii tu insuti. Nu incerca sa iti schimbi felul de-a fi pentru a te integra. Daca prietenii tai nu te accepta asa cum esti, nu iti sunt cu adevarat prieteni.

4. Fii curat. Nimic nu face o prima impresie mai proasta decat un damf de transpiratie sau o respiratie urat mirositoare. Fa dus zilnic, foloseste un deodorant, spala-te pe dinti, spala-ti parul.Nu trebuie sa porti haine de firma, dar trebuie sa ai un aspect curat si decent, te va face sa pari mai prietenos si mai accesibil.
5. Fii abordabil. Un zambet poate deschide oportunitati nebanuite. Cand mergi pe hol, nu te agata de ghiozdan si nu te concentra doar la drum. Adopta o tinuta corecta a trupului si incearca sa mentii contactul vizual cu alte persoane. Daca te intalnesti cu cineva cunoscut, zambeste sau saluta-l. Prezinta-te. Spune-le dvs. numele tau si deschide subiecte de interes general (cum e la scoala noua, cum sunt profesorii, cum se desfasoare anumite ore etc). Asta ii va ajuta sa intre in discutie cu tine pentru a te cunoaste mai bine. Odata infiripata o discutie, poti sa le pui si intrebari mai personale, insa nu prea personale. E destul timp si pentru ele. Eventual intreaba-i daca fac vreun sport, daca ies in oras, daca stau departe de scoala, etc.

6. Fa primul pas. Oriunde (la baie, langa clasa ta sau la bufetul scolii) poti gasi pe cineva care are aceleasi pasiuni ca si tine. Tot ce trebuie sa stii este cum sa te apropii de el. Incepe o conversatie, zambeste si complimenteaza, dupa ce te-ai prezentat mai intai.

7. Fa ceva frumos pentru cineva. Pastreaza un loc pentru cineva. Saluta pe coridor oamenii pe care ii stii. Felicita-ti un coleg daca a obtinut rezultate bune. Complimenteaza-i sincer daca iti place rucsacul lor, scrisul sau vreo abilitate de-a lor.

8. Implica-te in activitati extrascolare. Inscriere-te la cor sau in trupa de teatru a scolii, cursuri optionale sau activitati sportive. Chiar daca nu stii pe nimeni acolo, interesul comun pentru o activitate va va da suficiente subiecte de discutie.

9. Cauta alti elevi care sunt noi la scoala. Probabil nu singurul si aflandu-va in aceeasi situatie este un bun punct de plecare. Partea buna este ca, daca incepi cursurile la o scoala noua in clasa a V-a sau a IX-a, cand aproape toata lumea este noua, lucrurile vor fi mult mai simple! Ca subiecte bune de spart gheata poti aborda: scoala veche la care ai fost, comparatii cu scoala noua, parerile proprii despre profesori si legendele pe care le-ai auzit despre ei, etc.

10. Nu te aseza in spatele clasei unde alti elevi nu te vor observa! Cel mai convenabil e sa stai in mijlocul clasei, unde esti inconjurat de toata lumea si poti face conversatie mai usor.

11. Afla care dintre noii colegi are o reputatie proasta si incearca sa ii eviti un timp. Nu fi rau cu ei si nu ii evita in totalitate. Sub reputatia lor se pot ascunde oameni buni, care n-au stiut sa se faca intelesi si n-au putut sa se integreze.

12. In cele din urma, incearca sa te intalnesti cu ei in afara scolii pentru ca este mai usor sa va cunoasteti. Acesta este un pas important pentru a-ti face prieteni adevarati, pe care te vei putea baza mai tarziu.