Cum sa ingrijesti un bishon frise?

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18227

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bichonul Frise este unul dintre cei mai potriviti caini de companie pe care cineva si-l poate dori. Descendent al Barbetului Spaniel de apa si al pudelului, bishonul frise a fost prima data recunoscut oficial de catre Clubul American Kennel, in anul 1972. Aceasta rasa este iubita atat de copii cat si de adulti, fiind un caine de familie excelent, insa care are nevoie de ingrijiri speciale si de multa atentie.


Rasa Bichon Frise



bishon frise


bishon frise



Caracteristici fizice: Bichonul Frise este un caine cu par carliontat, cu o constructie mic si robusta. Este un caine vesel, lucru evident dupa coada lui jucausa. Este, in general, de culoare alba, dar poate avea si dungi crem, de culoarea caisei si gri. Capul bishonului frise este usor rotunjit, iar urechile sunt acoperite de blana paroasa. Nasul este de culoare neagra si ochii sunt rotunzi, fie maro fie negri. Botul nu este prea lung si nici prea ascutit. In ceea ce priveste blana, aceasta este in dublu strat, blana interioara fiind mai moale decat stratul exterior, care este comparativ mai incretita si mai groasa.



Greutate: intre 3 si 5 kg



Inaltime: de la 22 la 30 de cm, femelele fiind ceva mai mici decat masculii



Durata de viata: in jur de 15 ani



Cum sa ingrijesti un pui de bishon frise
Invatarea unui bichon frise sa-si faca nevoile afara

Bichon Frise este un animal plin de viata insa sa-l inveti sa-si faca nevoile afara sau intr-un singur loc ar putea fi o problema in primele luni. Dresarea unui bishon frise este relativ mai grea decat a altor caini. Sa inveti cainele sa-si faca nevoile este cea mai grea sarcina, fiind necesara rabdare din partea proprietarului. Catelul va poate da batai de cap in primele luni, dar odata ce se adapteaza la mediul inconjurator, va fi chiar distractiv. Se recomanda sa tineti catelul intr-o lada speciala (un cos mare) atunci cand nu sunteti in preajma lui sau va va murdari casa. Daca aveti curte scoateti-l afara sa-si faca nevoile la fiecare ora. In general bichonii se usureaza dupa o plimbare lunga sau dupa ce au mancat.


Comportamentul si stilul de viata

Multi stapani isi trateaza cainii ca pe niste copii si sa le aduc jucarii si alte lucruri cu care sa le capteze atentia. Dar aceasta tendinta este gresita, cainele nu are nevoie de aceste lucruri. Grija si afectiune din partea stapanului sunt ceea ce catelul asteapta. Nu tratati catelusul cu asprime ci adresati-va cu dragoste. Puiului de bishon ii poate si greu sa se adapteze la noul mediu in primele zile.


Trebuie sa-i conturati un stil de viata, care include ingrijirea lui (tuns, spalat, periat), somnul, hranirea etc. Odata ce este stabilita o rutina zilnica, catelul se va simti liber in casa si nu va cauza niciun necaz. Bichonii frise iubesc plimbarile cat mai dese. De aceea e bine sa iesiti la plimbare zilnic, seara, cel putin o jumatate de ora.


Sanatate si hrana



bishon frise


pui de bishon frise



Vaccinarile sunt foarte importante pentru un pui de bishon, prima vaccinare fiind facuta atunci cand puiul este de cinci saptamani. Consultati un medic veterinar pentru a stabili programul de vaccinare pentru catelus. Se recomanda o vizita lunara sau o data la doua saptamani la medicul veterinar pentru a evalua starea catelusului. Aceasta rasa este, in general, una fara probleme insa anumite caracteristici cum ar fi slabiciunea cozii sau schimbarea culorii normale a ochilor inseamna ca exista o problema de sanatate.



Rasa bichon este foarte sensibila la probleme ale pielii cum ar fi alergiile, astfel ca o dieta echilibrata, bogata in substante nutritive si vitamine are un rol important. Hraniti animalul doar cu mancare pentru caini de la un brand cu renume. Hrana nu trebuie sa contina carbohidrati si indulcitori artificiali. Fulgii de ovaz si cerealele maro sunt considerate cele mai bune alimente pentru bichoni. Nu-l hraniti doar cu mancare uscata de la supermarket, pentru ca el are nevoie de un echilibru intre mancarea gatita si cea uscata.



Tunderea unui bishon

Aceasta rasa are nevoie o atenta intretinere si o vizita lunara la un frizer profesionist pentru a mentine catelul bine ingrijit. (vezi si cum poti sa-ti tunzi singur cainele). La domiciliu, puteti sa-i periati dintii si parul. Catelusul are nevoie de periaj dentar saptamanal si de pieptanat regulat deoarece parul bishonilor se incalceste foarte usor. Daca vreti sa scapati de frizer, puteti incerca sa-i faceti acasa baie, insa trebuie sa va asigurati ca-l clatiti bine. Periati blana dupa ce este uscata. Dar pentru un pui de bishon cel mai bine este sa-l duceti la un frizer profesionist. Taiati-i unghiile in fiecare saptamana. Curatarea urechilor ar trebui sa fie lasata tot pe mana frizerului.


Alte sfaturi pentru ingrijirea unui bishon frise

  • Sa ai acasa un catelus este o mare bucurie, dar anumite masuri de precautie trebuie sa fie urmate pentru siguranta lui. Acestea includ pastrarea tuturor substantelor toxice si nocive la o distanta optima, unde nu poate ajunge catelusul.


  • Tineti un ochi mereu pe caine, deoarece este foarte rapid si are tendinta de a fugi din casa.


  • Luati masuri pentru a tine puricii departe de casa deoarece acesti caini sunt foarte predispusi la alergii.


  • Bishonii pot recunoaste cuvinte, asadar utilizati cuvinte precum "nu", "sus", „aici "etc. daca doriti sa evitati sa faca un anumit lucru si sa invete sa va asculte (afla cum sa inveti un caine sa se rostogoleasca).


Bichonii frise sunt caini care cauta in permanenta socializare si atentie din partea stapanului. Daca nu li se ofera atentie catelusii pot deveni posomorati, incapatanati sau chiar violenti.