Cum sa eviti suprasolicitarea ca parinte

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2104

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este foarte important si totodata necesar pentru parintii care au un serviciu, dar se ocupa si de treburile casei sa-si ia timp pentru odihna si reincarcarea bateriilor. Acest lucru se impune atat pentru sanatatea lor proprie cat si pentru binele copilului.


Sa ai grija de copil inseamna adeseori sa faci o prioritate din nevoile copilului. Dar parintii au si ei nevoie de timp pentru a-si indeplini propriile nevoi.

Iata cateva idei pentru a evita suprasolicitarea ca parinte.


Dar ce inseamna suprasolicitarea?

Ca si alergatorii de maraton, parintii acorda mult timp ingrijirii copiilor, adesea avand si un serviciu. Si este nevoie de multa energie pentru a tine ritmul fara a face pauza. Extenuarea parintilor se poate prezenta in multe forme, dar simptomele obisnuite sunt epuizarea, senzatia de depresie, lipsa de rabdare, irascibilitate crescuta manifestata in tipete si certuri cu copiii si membrii familiei.

Mamele si tatii care stau acasa pentru ingrijirea copiilor pot fi de asemenea in pericol de suprasolicitare din cauza lipsei recompenselor tangibile ale unui serviciu.



Acorda-ti timp departe de serviciu si ingrijirea copiilor

Cea mai buna cale de a evita suprasolicitarea este de a-ti lua un mic concediu. Dar in zilele noastre, cand familiile mari sunt imprastiate de-a lungul tarilor si continentelor, nu este deloc simplu sa-ti trimiti copiii la bunici la sfarsit de saptamana.
Daca esti destul de norocos sa ai bunici care locuiesc aproape si sunt dispusi sa aiba grija o zi sau doua de copiii tai aceasta este o optiune extraordinara si demna de luat in seama.

Daca familia este prea departe sa se ocupe de ingrijirea copiilor, roaga-ti partenerul de viata sau un prieten apropiat sa aiba grija de copii o zi sau doua in timp ce tu iti poti lua putin timp liber.


Gaseste timp pentru tine in rutina saptamanala

Cea mai buna si mai la indemana cale de a evita suprasolicitarea ca parinte este de a include timp pentru tine in rutina saptamanala. Aceasta poate fi realizata fie avand cu schimbul grija de copii, fie gasind o bona.

Chiar si lucruri simple ca un dus neintrerupt de cateva minute sau un mic somn dupa-amiaza poate face minuni pentru un parinte obosit.

Cerand ajutorul familiei si comunitatii este posibil sa gasim timpul si spatiul de care avem nevoie pentru odihna sau reincarcarea bateriilor ca parinte. Un parinte odihnit si fericit este mai amuzant si mai rabdator cu nevoile copilului sau, deci avand grija de tine ai grija de copilul tau.
Nu uita sa ai grija de cea mai importanta persoana din viata copilului tau: tu.