Cum poti trata natural miopia?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2139

Voteaza & Distribuie

Descriere

Miopia este cea mai comuna problema de vedere si afecteaza, la un moment dat, vietile a aproape jumatate din populatia globului.

Dar mai intai...

Ce este miopia?

Miopia este o problema de vedere care se manifesta prin dificultatea de a distinge clar obiectele aflate la o anumita distanta de ochii tai. Daca esti miop poti vedea lucrurile clar din apropiere dar de la distanta nu.

Ceea ce se intampla defapt cum poti vedea si in imagine, este ca imaginea se formeaza in fata retinei care se afla in spatele ochiului. Punctul focal este locul unde se formeaza imaginea. Acest lucru se intampla datorita faptului ca globul ocular se alungeste posterior sau anterior.

Oftalmologii ne fac sa credem ca aceasta problema se rezolva cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Dar lentilele defapt corecteaza doar deficitul de refractie. Trateaza efectul dar nu si cauza. De aceea nu e de mirare ca la unele persoane dioptriile cresc de la an la an.

Cand simti primele semne ale miopiei, poti inca sa vezi destul de clar ceea ce se petrece in imediata ta apropiere. Doar obiectele de la distanta par incetosate. Miopia incepe, de obicei, din anii de scoala, cand iti dai seama ca ai probleme intrucat nu intelegi ce scrie pe tabla. La inceput e simplu sa ne acomodam cu ea, dar devine curand o problema serioasa. Trebuie sa iti verifici ochii si, in cele din urma, esti silit sa porti ochelari. Totusi, din momentul in care incepi sa porti ochelari, iti dai seama ca miopia tinde sa progreseze si sa se agraveze.

Atunci vei avea nevoie de o reteta mai puternica, pentru a vedea confortabil. Curand vei descoperi ca trebuie sa porti ochelari tot timpul - cand, in realitate, adevarul este ca ai putea sa vezi perfect fara ei.

Care sunt cauzele miopiei?

Miopia apare datorita privirii indelungate asupra obiectolor aflate la distante mici. Holbatul indelungat la calculator sau cititul mult sunt principalele cauze ale miopiei, daca ochii nu sunt odihniti atunci cand acestia au nevoie de odihna si relaxare.

Pierderea vederii la distanta este cunoscuta inca din vremuri stravechi. Conceptul grecesc al miopiei era acela ca din creier curge "prea putin spirit de vedere" si, ca urmare, vederea e prea slaba pentru a se extinde si asupra obiectelor de la distanta. Totusi, nu s-a acordat atat de multa atentie problemelor de vedere, pana la jumatatea secolului al XIX-lea. Destul de interesant este faptul ca, in prima jumatate a acelui secol, purtarea de ochelari era descurajata. Se credea ca ochelarii agravau problema deja existenta si ca faceau rau.

In timpul deceniului 1860-1870, oftalmologul german Herman Chon a observat ca miopia crestea, pe masura ce copiii inaintau in scoala. In 1866, Dr. Chon a publicat un studiu al ochilor a zece mii de copii care urmau cursurile scolilor din Breslau. Concluzia lui a fost una rezonabila: in principiu, folosirea (si, mai ales, folosirea abuziva) a ochilor era cea care ducea la miopie. Teoria lui Chon a dominat urmatorii cincizeci de ani si a inceput o adevarata cruciada pentru standarde mai bune de igiena vizuala, in scolile din intreaga Germanie.

Cateva exercitii pentru miopie

Acum vreau sa-ti prezint 2 dintre exercitiile pe care sa le incepi sa le practici in cazul in care ai miopie:

Pendulare prelungita

In leganarea prelungita, rasuceste-ti corpul din talie, intr-o miscare de 180°. Permite-le ochilor sa urmareasca incet diverse obiecte

din jurul tau. La inceput, lucreaza mai incet. Viteza nu este importanta, exerseaza intr-un mod cat mai relaxat posibil. Misca-te, privind Ia distante diferite in spatiu. Vei observa ca lucrurile incep sa devina mai clare.

Pendularea ochilor

Aceasta miscare este facuta doar cu ochii. Priveste un cuvant sau o propozitie scurta si treci cu ochii de Ia inceputul pana Ia sfarsitul acesteia, de cateva ori. Inchide ochii pentru cateva momente si apoi priveste iarasi cuvantul. Vei descoperi ca a devenit mai clar.

Cu secole in urma, razboinicii japonezi samurai au descoperit ca, in timpul antrenamentelor de tras cu arcul, samuraii care vizualizau calea sagetii pana Ia tinta isi imbunatateau calitatile vizuale. Chiar si aceia care aveau vedere buna au observat imbunatatiri substantiale ale capacitatilor lor vizuale. Maestrul japonez le spunea elevilor: "Priviti copacul, apoi priviti o singura ramura, apoi o singura frunza, apoi nervurile frunzei si apoi varful unei frunze". In esenta, aceasta variatie in focalizare ofera cheia unei vederi naturale clare.

Ai grija de ochii tai, ca ei sa aibe grija de vederea ta!