Cum ne poate ajuta un jurnal?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6216

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pastrarea unui jurnal poate clarifica o situatie confuza sau prea emotionala, pentru ca incercand sa le punem in scris, ni le explici si le intelegem mai bine. Solutiile vor veni de la sine, iar structurarea ideilor va face ordine si curatenie printre gandurile noastre, facand loc pentru altele noi, mult mai constructive. O buna doza de terapie prin scrierea in jurnal este ca o discutie cu un prieten bun care e langa noi pana la capat si nu ne judeca niciodata.

In viteza vietii cotidiene, de multe ori nu avem timp sa ne oprim sa vorbim cu noi insine, sa ne gandim limpede la ce avem de facut, pentru ca toate celelalte ganduri navalesc peste problema care ne macina si ne impiedica sa gasim cea mai buna solutie sau solutia cea mai rapida. Scriind intr-un jurnal si axandu-ne pe o singura problema, lucrurile se cristalizeaza si putem dezvalui exact ce ne trebuie pentru a iesi din impas. In jurnal putem scrie despre orice, oricat avem chef. Putem nota o reflectie, putem inregistra amintiri specifice pentru a elibera stresul, pentru a vedea negru pe alb exact cum arata si cum suna gandurile noastre, ne putem explora sentimentele sau putem cere indrumare divina.

Incredibil de satisfacator, scrisul in jurnal poate fi exact asa cum simtim: putem ignora ortografia, putem scrie dezordonat, putem umple pagina cu injuraturi (daca asta ne face sa ne descarcam), cu declaratii de dragoste, cu ganduri si sperante. Ideea e jurnalul intim este singurul loc unde nu en inhiba nimic, unde putem vorbi deschis cu cineva (cu noi insine) si putem explora ceea ce simtim. La inceput va fi probabil mai greu sa va apucati sa scrieti intr-un jurnal tot ce inseamna viata voastra. Poate nu veti sti ce sa scrieti, cum sa scrieti si mai ales de ce. Dar o data ce va faceti din asta o rutina, gandurile n-or sa se mai imbulzeasca in mintea voastra. Scrieti cand simtiti ca nimeni nu va asculta, scrieti cateva saptamani, o luna sau chiar mai mult.

Pentru a va ajuta sa va autodescoperiti, incercati sa raspundeti zilnic la urmatoarele intrebari:

"Ce mi-ar placea sa fac azi?"
Uneori, raspunsurile sunt scurte si exacte, cum ar fi: "Trebuie sa petrec petrece cat mai mult timp cu copii mei". "Trebuie sa beau mai multa apa". „Trebuie sa ma plimb pentru a ma relaxa pe deplin".Nici nu trebuie sa umpli pagini intregi pentru a-ti vedea dorintele pe hartie. Nu uita ca cele mai frumoase lucruri sunt cele simple.

Alteori, scrisul in jurnal ia mai mult. Cand ne confruntam cu o situatie chinuitoare, ar trebui sa punem pe hartie cauze, efecte, consecinte, membrii implicati, uneori chiar si o lista pro/contra e destul de indicata pentru a ne fi si mai clar ce trebuie sa facem.

"Ma simt cel mai in armonie cu viata si cu mine atunci cand ..."
„Motivul pentru care ma simt grabit este ..."
„Nu vreau sa scriu despre ... pentru ca..."
„Imi amintesc ..."
„Ce pot face cu privire la ..."
„De ce sunt confuz?"
„Atitudinea mea fata de … vine de la ..."

Spor la scris.