Cultura si traditii musulmane

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16561

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cultura musulmana reprezinta unificarea tuturor culturilor mongola, persana, turcica, indiana si indoneziana, si este influentata de convingeri si practici comune, toate desfasurandu-se in jurul religiei islamice. Literatura musulmana originala e scrisa in limba araba, limba profetului, si majoritatea scrierilor sunt inspirate din religie, cercetari asupra sistemului de credinte al Coranului.

Serbarile si festivalurile musulmane au ca nucleu evenimentele din viata Profetului Mohammed si printre cele mai cunoscute sunt Eid ul-Fitr, Eid ul-Adha si Lailat al Miraj si mai ales Ramadanul. Conform culturii musulmane, casatoria este, in cuvintele lui Mohammed, „jumatate din religie". Legatura dintre doua suflete este privita ca fiind o legatura legala si un contract social. O nunta musulmana nu are loc intr-o moschee, asa cum e de asteptat, ci in biroul unui magistrat si in prezenta a trei martori de sex masculin. Contractul este stabilit intre mire si tatal miresei (sau cea mai apropiata ruda), cu acordul ei. Mirelui i se cere sa ii dea miresei bani, aur si daruri care sa ii asigure viitorul.Cand toate aceste conditii sunt indeplinite, actele sunt semnate si cuplul este casatorit. Mireasa se intoarce in casa parinteasca unde se pregateste pentru petrecerea nuptiala.

Arta este o parte importanta a culturii musulmane. Abstractul, decorativul si motivele florale sunt unice in arhitectura lor. Minaretele si domurile sunt o parte esentiala a palatelor-fortarete si a moscheelor. Arhitectura islamica se dinstinge prin urmatoarele elemente: curti foarte largi, minarete, o nisa in perete care indica directia spre Mecca, domurile, forme repetitive, caligrafie arabeasca, fantani si culori luminoase. Arta este lipsita de elemente animate, mai ales de figuri umane, datorita cerintelor religiei musulmane. Portretizarile sunt interzise atat in manifestarile artistice, cat si traditiile popoarelor islamice, deoarece Allah, prin omniprezenta lui, nu poate fi redat in imagini. Caligrafia araba este ridicata la rang de arta datorita versurilor din Coran. Muzica in Islam este reprezentata in special de muzica consacrata religiei, dar si de muzica clasica araba sau indiana.

Traditiile musulmane si credintele islamice au izvorat din invataturile profetului Mohammed. Termenul „musulman" inseamna „supunere lui Dumnezeu", iar islamismul este recunoscut ca a doua religie din lume. Musulmanii cred ca Coranul este rezultatul dialogurilor intre Dumnezeu si profet. Cele doua secte mari in care este impartit islamul sunt Sias si Sunnis. Islamul propovaduieste cele cinci legi care fundamentale pe care trebuie sa le urmeze toti musulmanii.
Aceste sunt:
  • Shahadah – venerarea unui singur Dumnezeu
  • Salah – rugaciunea, cel putin de cinci ori pe zi
  • Zakat – pomana pentru cei saraci
  • Sawm – postirea in timpul Ramadanului
  • Haj – pelerinajul spre Mecca.