Cratere spectaculoase pe Pamant

Detalii

CategoriiTurism
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5733

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pamantul a fost, de-a lungul mileniilor, tinta meteoritilor si asteroizilor. Nici in prezent nu suntem in siguranta, iar viitorul este incert in ceea ce priveste drumul acestor corpuri ceresti prin apropierea Terrei. De-a lungul vremii, meteoriti si asteroizi de diverse marimi au lovit Pamantul, lasand in urma lor cratere cu dimensiune variate. Multe dintre ele s-au erodat, insa unele au ramas marturie impactului puternic pe care acestea l-au avut cu planeta noastra.

Craterul Meteor, Arizona, Statele Unite ale Americii

Craterul Meteor, Arizona, Statele Unite ale Americii

Craterul Meteor, Arizona, Statele Unite ale Americii

Cu un diametru de mai bine de 1200 de metri si o adancime de aproximativ 180 de metri, craterul Meteor din statul Arizona este relativ tanar, spre deosebire de alte asemenea formatiuni. Are circa 40 000 de ani si creeaza in regiunea desertica din Arizona un peisaj selenar. In urma cercetarilor, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca meteoritul ce a lovit Pamantul in acea zona ar fi fost alcatuit dintr-un amestec de nichel si fier si ar fi avut un diametru de 50 de metri si o masa de 150 000 de tone.

In mod surprinzator, craterul este proprietate privata si apartine unei familii de americani inca din 1903. Mai mult decat atat, turistii care vor sa-l viziteze trebuie sa achite o taxa de 15 dolari. Vizitatorii au apoi onoarea de a merge in centrul craterului si de a tine in mana fragmentele de fier meteoric gasite la locul faptei.



Craterul Wolfe Creek, Australia{title}

Craterul Wolfe Creek, Australia

Craterul Wolfe Creek, Australia

Craterul Wolfe Creek, Australia

Craterul Wolfe Creek din Australia s-a pastrat in stare foarte buna in ciuda varstei de 300 000 de ani, in mare parte datorita climatului arid in care s-a format. Pentru a ajunge in centrul sau, turistii trebuie mai intai sa escaladeze peretele inalt de 25 de metri al craterului, apoi sa coboare in mijlocul acestuia, la o adancime de 50 de metri.

Zona este presarata cu fragmente de fier si de sticla, rezultata in urma topirii nisipului din jur la impactul cu solul. De asemenea, in centrul craterului au fost gasite portiuni de sol cu gips, roca ce absoarbe apa si permite cresterea vegetatiei intr-o zona desertica.



Craterul Manicouagan, Quebec, Canada{title}

Craterul Manicouagan, Quebec, Canada

Craterul Manicouagan, Quebec, Canada

Craterul Manicouagan, Quebec, Canada

Craterul Manicouagan din Canada este unul dintre cele mai vechi cratere vizibile de pe Pamant. In groapa cu diametrul de 60 de ckilometri formata de impactul meteoritului cu solul s-a format un lac. O teorie interesanta ce insoteste originea acestui crater spune ca s-ar fi format odata cu craterele Rochechouart din Franta, Saint Martin din Canada, Obolon din Ucraina si Red Wing din Dakota, SUA, in urma dezintegrarii unui asteroid de mari dimensiuni in atmosfera terestra si prabusirea fragmentelor acestuia in mai multe parti ale globului.

Craterul are o varsta inaintata, aproximativ 214 milioane de ani si, la momentul formarii, surorile sale se aflau in apropierea lui, din cauza aranjarii diferite a continentelor pe glob la acea vreme. In urma migratiei placilor tectonice, craterele s-au distantat, insa pastreaza similaritati care au dus la nasterea acestei ipoteze interesante.



Craterul Wetumpka, Alabama, Statele Unite ale Americii{title}

Craterul Wetumpka, Alabama, Statele Unite ale Americii

Craterul Wetumpka, Alabama, Statele Unite ale Americii

Craterul Wetumpka, Alabama, Statele Unite ale Americii

In urma cu circa 82 de milioane de ani, un meteorit cu diametrul de 300 de metri s-a prabusit la nord de regiunea in care astazi se afla orasul Montgomery din Alabama. Este unul dintre cele mai bine conservate cratere marine din cate exista pe Pamant si are un diametru de 8 kilometri. Pe margine se observa aflorimente stancoase, iar in centru s-au descoperit semne evidente ale impactului cu roca de pe fundul marii.



Craterul Lonar, India{title}

Craterul Lonar, India

Craterul Lonar, India

Craterul Lonar, India

Craterul Lonar din India masoara aproximativ 1600 de metri in diametru si in centrul sau s-a format un lac plin cu apa sarata cu un diametru de 1200 de metri. Craterul a luat nastere in pleistocen, in urma cu circa 52 000 de ani. Zona de impact si-a pastrat in mare parte aspectul original datorita duritatii rocilor bazaltice si a lipsei glaciatiunii in acea regiune din India.



Craterul Pingualuit, Quebec, Canada{title}

Craterul Pingualuit, Quebec, Canada

Craterul Pingualuit, Quebec, Canada

Craterul Pingualuit, Quebec, Canada

In urma cu 1,4 milioane de ani, un meteorit s-a prabusit in Quebec, dand nastere unui crater care nu a fost descoperit oficial decat abia in anii '40. In crater s-a format un lac alimentat cu apa rezultata exclusiv din precipitatii. Craterul ce initial era cunoscut sub numele New Quebec este situat in peninsula Ungava si are un diametru de 3,44 kilometri.