Corectie culori in photoshop

Detalii

CategoriiIT
TaguriCalculatoare
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1873

Voteaza & Distribuie

Descriere

Corectie culori – Partea I


Foarte multe poze upload-ate pe internet sunt parca fara culoare, posomorite si cu prea parca multa umbra. Deseori o fotografie buna se deosebeste fata de alta mai putin buna, prin ceea ca i s-a aplicat o corectie princolorare, chiar daca imaginea este tot aceeasi.
In acest articol te vei invata sa dai viata tuturor pozelor tale, sa le luminezi, sa le faci sa para mai vie si mai atragatoare.
Sunt mai multe moduri de a face acest lucru. Mai intii insa doresc sa iti prezint exemplul meu:

La prima vedere parca este o poza reusita, cu portiuni din imagine cu soare si cu umbra etc. Insa ochiul unui photoshop-er deodata ar observa ca cu aceasta imagine se poate de lucrat, si anume de corectat unele culori. Apropo cind spun „corectat culorile" sau "colorare", defapt nu se are in vedere schimbarea acestora, ci mai corect invierea lor.
Orice imagine are nevoie sa fie corectata conform metodelor descrise in continuare, insa daca ai o poza posomorita sau monotona, atunci pur si simplu esti nevoit sa inveti din sfaturile de mai jos. Cu ajutorul acestora poti chiar face sa para ca cind s-a facut poza a fost soare, chiar daca era o zi posomorita.
In primul rind trebuie sa stii ca pentru corectarea culorilor unei imagini sunt foarte multe modalitati, insa in acest articol il vom enumera doar pe unul, restul fiind descrise in articolele urmatoare.
Mai intii de toate trebuie sa stii ca majoritatea se afla in Meniul Image → Adjustment (Corectare), iar noi vom lucra cu „Curves…", care poate fi deschis cu ajutorul tastelor Ctrl + M.

Deasemenea meniul Curves poate fi deschis apasind iconita „Create new Fill sau Adjustment layer", aratata mai jos:

Iata fereastra acestei corectii:

1- Stilul corectarii (este o corectie rapida);
2 – diagonala corectarii imaginii;
3 – fereastra canalelor;
4 – previzualizare;
5 – pipeta zonelor intunecate;
6 – pipeta zonelor medii;
7 – pipeta zonelor luminoase;
A – zona care raspunde de portiunile luminoase ale imaginii;
B – zona care raspunde de portiunile intunecate ale imaginii;
C – zona care raspunde de portiunile nici prea intunecate, nici prea luminate (medii);
Iata o prima metoda de corectare a culorilor:
Apuca cu cursorul de partea de sus a diagonalei si ridical in sus (luminam portiunile luminate), iar mai apoi apuca partea de jos a diagonalei si mut-o in jos (evidentiem portiunile intunecate). Iata ce am obtinut:

A doua metoda
Alege pipeta ce raspunde de zonele intunecate, dind un click pe aceasta si apoi da un click in imagine pe o zona intunecata, apoi ia pipeta ce raspunde de zonele luminoase si dai un click pe o zona luminoasa din imagine, si in final alege pipeta medie si dai un click pe o culoare medie din imagine. Daca nu iti place contrastul de culoare obtinut, dai citeva clickuri pina nu obtii ce iti place. Iata ce am obtinut:

Dupa cum observi in fereastra de histograma au aparut alte 3 linii: una rosie, una verde si una albastra (toate impreuna sunt RGB). Poti chiar mai departe sa corectezi imaginea miscind de diagonala de culoare neagra, la fel ca in prima metoda descrisa mai sus.
A treia metoda
Aceasta consta in corectarea fiecarui canal in parte, indiferent daca am modificat pina atunci poza folosind una din metodele de mai sus sau nu.
Tot ce trebuie este sa alegi canalul dorit (Red, Green sau Blue) si sa ii modifici diagonala dupa cum doresti, la fel ca in prima metoda descrisa mai sus. Iata de exemplu corectarea canalului Red (Rosu):

Pentru a corecta cu succes o poza folosind metoda aceasta, trebuie sa corectezi asa fiecare canal in parte pina nu obtii modificarea care ti-o doresti.
Cam acestea sunt toate optiunile pe care ni le poate prezenta meniul Curves al programei photoshop.
Partea a II-a al temei date o poti gasi aici.
In final iti pot spune ca multe persoane cer o colorare a fotografiilor lor pentru a le reda mai multa viata sau pentru a fi mai intense, deci corectarea culorilor este un element vizual indispensabil corectarii imaginilor.