Conservele pentru iarna

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8722

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spre sfarsitul verii, gospodinele incep sa pregateasca conservele pentru iarna. Nu numai ca reprezinta o varianta ieftina si la indemana de a va bucura de legume si fructe, dar este si una sanatoasa, intrucat sunt preparate in casa cu ingrediente pe care le alegeti din punct de vedere al calitatii. Cu ce umplem camara iarna?

Legume pentru iarna

Legume pentru iarna

Compoturi

Compot de cirese

Compot de cirese

Spre deosebire de gem si dulceata, unde cantitatea de zahar este insemnata, compotul prezerva fructele cu ajutorul fierberii in apa, aportul de zahar fiind mai redus. Se prepara din diverse fructe precum prunele, merele, strugurii, piersicile, ananasul, ciresele, visinele sau caisele. Nu aveti nevoie decat de fructe, apa si zahar si de putina rabdare si indemanare pentru a turna in sticle sau borcane preparatul final.



Dulceata si gem de fructe{title}

Dulceata si gem de fructe

Gem de afine

Gem de afine

Dulceata si gemul sunt doua dintre modalitatile prin care se conserva fructele pentru iarna. Pentru prepararea dulcetii aveti nevoie de o cantitate insemnata de fructe (cirese, visine, nuci verzi, capsune, mure, gutui etc), coaja de portocale sau petale de trandafiri. Mai puteti face dulceata de gogonele, pepene galben sau verde, zmeura, macese, struguri, afine sau coacaze.

Gemul se prepara din prune si este, probabil, cel mai des intalnit in bucatariile gospodinelor. Alte fructe delicioase din care puteti face gem sunt caisele, nemaipomenite pentru clatite, dar si piersicile, gutuile si merele.

Aveti nevoie de zahar, in general se foloseste in cantitati similare fructelor. Asadar, daca aveti 3 kilograme de fructe, completati cu inca 3 kilograme de zahar. Puteti adauga si coaja de lamaie pentru aroma, putina apa de trandafiri sau pastai de vanilie. Nu uitati sa amestecati periodic in timpul fierberii, pentru a preveni lipirea dulcetii sau a gemului de fundul oalei.



Muraturi{title}

Muraturi

Muraturi

Muraturi

Muraturile pot fi puse in borcane pentru iarna fie in otet, fie in saramura. Lichidul se prepara din apa, otet, boabe de piper, frunze de visin, boabe de mustar, cativa catei de usturoi si foaie de dafin. Daca optati pentru saramura, fierbeti un litru de apa cu o lingura de sare, in care adaugati frunze de visin, usturoi, piper si bete de marar pentru aroma, lichid pe care il turnati in borcane, peste castraveti, conopida, gogonele sau alte legume asortate. Se pot mura gogosarii, ardeii grasi, conopida, telina, morcovii, varza, pepenii rosii, merele.



Zacusca{title}

Zacusca

Zacusca

Zacusca

Zacusca este delicioasa, sanatoasa si rezista fara probleme peste iarna. Reteta traditionala spune ca zacusca se prepara din rosii, ardei sau gogosari, ceapa, vinete, ulei, sare, piper, zahar, foi de dafin. Vinetele, ardeii si gogosarii se coc inainte si se curata de coaja, api se dau prin masina de tocat sau prin robot. Ceapa se marunteste si se caleste in putin ulei inainte, apoi se adauga peste vinete si ardei.

Rosiile se taie marunt si se adauga si ele la restul amestecului. Se fierbe totul la foc mic pana cand amestecul scade suficient, se condimenteaza cu sare, piper si foi de dafin si se toarna in borcane. Borcane se fierb apoi la bain-marie timp de o jumatate de ora, pentru a va asigura ca sunt sigilate perfect.

Puteti varia putin reteta, adaugand ciuperci sau fasole. De asemenea, o puteti face picanta, punand putin ardei iute printre celelalte ingrediente.



Suc sau pasta de rosii{title}

Suc sau pasta de rosii

Suc de rosii

Suc de rosii

Sucul sau pasta de rosii se prepara, in mod traditional, din rosii taiate marunt, fierte si apoi strecurate. Insa pentru un gust mai bun, puteti fierbe rosiile alaturi de ceapa, ardei, varza, usturoi, telina si radacina de patrunjel. Dupa ce strecurati, pulpa ramasa poate fi pusa in borcane si folosita la ciorbe si mancaruri. Practic, impuscati doi iepuri dintr-o lovitura, preparand atat sucul sau pasta de rosii, cat si legumele pentru iarna.

Dupa strecurare, condimentati sucul cu sare, zahar si piper, fierbeti pana scade conform preferintelor, aromatizati cu putin busuioc si turnati-l in borcane sau sticle, pe care le sigilati la bain-marie timp de o jumatate de ora.



Zarzavat pentru iarna{title}

Zarzavat pentru iarna

Zarzavat pentru iarna

Zarzavat pentru iarna

Puteti pregati pentru iarna ardei sau gogosari la borcan, fasole verde, sfecla si hrean. De asemenea, puteti prepara amestecuri de legume pentru ciorbe si mancaruri: telina, pastarnac, leustean, morcov, patrunjel si ardei. Legumele fie se fierb si se pastreaza apoi in borcane sigilate, fie se conserva in sare sau cu ajutorul conservantului. Borcanele se pastreaza intr-un loc racoros, ferit de razele soarelor si de inghet.



Legume congelate{title}

Legume congelate

Legume congelate

Legume congelate

Congelatorul va scuteste de multa bataie de cap. Nu mai trebuie sa fierbeti legumele, sa le puneti in borcane si sa le gasiti loc apoi in camara. Pregatiti legume asortate taiate cubulete (ardei, gogosar, morcov, telina, patrunjel) sau congelati mazare, fasole verde, vinete, ardei copti, plante aromatice (marar, leustean, patrunjel, busuioc etc).