Concertul de Anul Nou de la Viena

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica, Viena
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5427

Voteaza & Distribuie

Descriere

Concertul de Anul Nou de la Viena marcheaza deja de foarte multa vreme inceperea unui an nou. Are loc in dimineata zilei de 1 ianuarie la Viena, in Austria si in cadrul sau presteaza cu o maiestrie celebra Filarmonica din Viena.


Concertul este transmis in direct in intreaga lume si are o audienta de aproximativ 50 de milioane de oameni din 72 de tari.




Concertul de Anul Nou de la Viena


Concertul de Anul Nou de la Viena




Strauss la Concertul de Anul Nou de la Viena

Muzica prezenta in Concertul de Anul Nou de la Viena este la fel de celebra precum spectacolul in sine. Selectia cuprinde intotdeauna creatii muzicale ale familiei Strauss: Johann Strauss I, Johann Strauss II si Eduard Strauss. In plus, se canta si piese ale altor compozitori austrieci precum Joseph Hellmesberger Jr., Joseph Lanner, Wolfgang Amadeus Mozart, Otto Nicolai, Emil von reznicek, Franz Schubert, Franz von Suppe si Karl Michael Ziehrer. In 2009, in spectacol a fost instrodusa cu muzica lui Joseph Haydn.


Genurile de muzica interpretate includ valsuri, polci, marsuri si mazurci. Printre bisurile prestate in cadrul spectacolului, nelipsite sunt valsul Dunarea Albastra de Johann Strauss II si Marsul Radetzky de Johann Strauss I.



Evenimentul dureaza aproximativ doua ore si jumatate si este presarat de momente placute precum aplauzele publicului, salutul muzicienilor catre spectatori si dansuri realizate de corpul de balet al Operei de Stat din Viena. Momentele de dans au loc in diferite locuri celebre precum Palatul Schonbrunn si Opera de Stat din Viena. Florile care asigura decorul celebru al salii sun daruite de orasul Sanremo, Liguria din Italia.




Dans la Concertul de Anul nou de la Viena


Dans realizat de corpul de balet la Concertul de Anul nou de la Viena




Dirijorii care au condus pana in prezent orchestra au fost si sunt dintre cei mai buni, incepand cu regretatul Herbet von Karajan si sfarsind cu Zubin Mehta, Riccardo Muti si Franz Welser-Most.



Accesul publicului la Concertul de Anul Nou de la Viena

Concertul de Anul Nou de la Viena este extrem de cunoscut in lume si atrage spectatori de peste tot, cu precadere din Europa. Cererea pentru bilete este atat de mare, incat procedeul de achizitionare a acestora incepe cu un an inainte si presupune tragerea la sorti a norocosilor castigatori.


Imediat dupa terminarea concertului din 1 ianuarie, incep inscrierile pentru spectacolul de anul viitor. Inscrierile se fac online si intra in gestiunea Filarmonicii din Viena. Perioada de inscrieri dureaza din 2 ianuarie pana in 23 ianuarie, iar rezultatul extragerii este anuntat in luna martie. Fie ca au castigat, fie ca nu, participantii inscrisi primesc un mail de notificare. Preturile biletelor variaza intre 30 si 940 de euro.


In paralel cu Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, mai au loc si alte concerte similare. Concertul traditional din ajunul Anului Nou se desfasoara pe 31 decembrie in incinta Palatului Hofburg si cuprinde creatii muzicale celebre precum valsurile si operetele compuse de Johann Strauss, Emmerich Kalman, Franz Lehar si arii de opera ale lui Wolfgang Amadeus Mozart.