Colaborari muzicale de succes

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2869

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand pui doi sau mai multi artisti remarcanti fata in fata, in functie de chimia stilurilor lor muzicale, se poate ajunge la adevarate scantei. De-a lungul timpului au existat foarte multe colaborari muzicale. Au fost si multe esecuri, insa multe dintre melodiile care se numara printre cele mai ascultate si cunoscute, care au avut un impact la vremea respectiva, dar care sunt placute si astazi, s-au nascut din colaborari. Va vom prezenta cateva colaborari muzicale de succes.


Ella Fitzgerald si Louis Armstrong

Coperta albumului


Coperta albumului "Ella and Louis Again"



Cunoscuti drept doua legende ale jazz-ului, o colaborare intre cei doi nu putea sa fie altfel decat spectaculoasa. Dupa nenumarate inregistrari neoficiale, Ella Fitzgerald si Louis Armstrong si-au lansat in 1956 albumul oficial de duete „Ella and Louis". Vocea suava si dulce a artistei s-a contopit cu usurinta cu vocea profunda a lui Armstrong. Dupa un an au lansat un alt album, o continuare a albumului de debut, "Ella and Louis Again", iar in anul 1958, a aparut si al treilea si ultimul album al acestei colaborari, "Porgy and Bess", compilatie care a ajuns pe lista "Grammy Hall of Fame" din 2001 si care a fost cea mai de succes colaborare a celor doi.



David Bowie si Queen




David Bowie & Queen - Under Pressure


David Bowie & Queen - Under Pressure




"Under Pressure" este hitul aparut in 1981, compus de David Bowie si Queen si este o creatie artistica reprezentativa a muzicii rock, o melodie aparuta dintr-o sesiune jam dintre Bowie si cunoscuta formatie britanica. Totul a decurs atat de natural in acele momente, incat nu se poate spune cu certitudine cine a compus linia de bas a piesei. Roger Taylor, tobosarul de la Queen a sustinut ca ii apartine basistului John Deacon, acesta spune ca lui Bowie, cel din urma sustine ca nu stie care e resposnabilul, dar cu siguranta nu a fost el. Oricine ar fi fost, acea bucata nu ii apartine lui Vanilla Ice, care a preluat linia de bas fara a cere permisiunea.



The Traveling Wilburys




The Traveling Wilburys


The Traveling Wilburys




Daca ne gandim la membrii trecatoarei trupe "The Traveling Wilburys" nu putem decat sa ne intrebam cum au ajuns acestia sa cante impreuna, fiind vorba de nume celebre precum Bob Dylan, Tom Petty, Roy Orbison, George Harrison si Jeff Lynne, adevarate legende ale anilor '80. Totul a inceput accidental. In anul 1988, membrul trupei Beatles se gandea la o alta versiune a cantecului "This Is Love". Intamplarea a facut ca acesta, Petty, Orbison si Lynne cante cu totii in studioul lui Dylan, iar Harrison i-a convins sa inregistreze cu totii un nou cantec, "Handle with Clare". Directorii studioului au indragit automat piesa si s-au gandit ca artistii ar trebui sa lucreze la un intreg album. Asa a aparut "The Travelint Wilburys Vol. 1". Dupa moartea lui Orbison din 1988, acestia au mai inregistrat un album. Stilul muzical al formatiei nu se compara cu ceea ce a realizat fiecare artist pe cont propriu, insa faptul ca acesti artisti remarcanti au cantat impreuna este impresionant.



Eric Clapton and B.B. King





Eric Clapton si B.B. King


Eric Clapton si B.B. King




Cei doi au cantat impreuna pentru prima data in 1967, cand Clapton avea 22 de ani si facea parte din trupa "Cream". In anul 1997, B. B. King si-a lansat albumul de duete "Deuces Wild", care continea si o colaborare a artistului cu Eric Clapton, materializata in piesa "Rock Me Baby". Tanarul Clapton il considera pe atunci pe B.B. King drept unul din idolii sai si sustinea ca mereu a avut o influenta asupra muzicii sale, lucru ce l-a facut sa spere la un album intreg alaturi de King. Intr-un final, visul acestuia i s-a indeplinit, iar cei doi au inregistrat albumul "Riding with the King" in 2000. Acest album a fost premiat cu un Grammy pentru Best Traditional Blues Album.