Civilizatia sumer

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5102

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai vechi civilizatii au fost popoarele ce au trait in vaile fertile din Tigru si Eufrat, sau in Mesopotamia, ceea ce in greaca inseamna "intre rauri". In sudul acestei regiuni, in zona dintre Kuweitul de azi si nordul Arabiei Saudite, un grup misterios de oameni, vorbitori de o limba ce nu are nici o legatura cu alte limbi cunoscute, incep sa traiasca in orase, ce erau conduse de un fel de monarh si care au o scriere proprie. Acestia sunt sumerienii ce in jurul anului 3,000 i.Hr. incep sa formeze state-orase mari in sudul Mesopotamiei ce controla pe atunci zone de sute de kilometri. Numele acestor orase vorbesc de un trecut indepartat si cetos: Ur, Lagash, Eridu. Acesti sumerieni erau tot timpul in razboi cu alte popoare pentru apa, care era o resursa rara si valoroasa. Rezultatul in timp a acestor razboaie este cresterea acestor orase-state, o data ce statele puternice le inglobau pe cele mici. In timp, sumerienii au trebuit sa se lupte cu akkadienii, ce au migrat dinspre Peninsula Arabica. Akkadienii erau semiti, ce vorbeau o limba asemanatoare cu evreiasca si arabeasca. Cand aceste doua popoare s-au ciocnit, sumerienii au pierdut control asupra acestor orase-state ridicate de ei si care au intrat sub hegemonia regatului akkadian, cu capitala la Akkad, orasul ce mai tarziu va deveni Babilon.


Tablita sumeriana


Tablita sumeriana


Dar acesta nu a insemnat sfarsitul sumeruenilor. Akkadienii au abandonat marea parte a culturii lor si a absorbit cultura sumeriana, inclusiv religia, scrisul, structura de guvernamant, literatura si legile acestora. Dar sumerienii si-au pastrat controlul asupra multor orase invinse si in 2125, orasul sumerian Ur s-a ridicat impotriva akkadienilor si a recastigat control asupra statelor -oras din sudul Mesopotamia. Dar recastigarea controlului sumerian a durat putin, pentru doar un secol, cand un alt val de migratori semitici au adus sfarsitul creatorilor culturii mesopotameniene.


Sumerienii au fost cei care au dezvoltat primul sistem monarhal al lumii, primele state ce le-au format aveau nevoie de o noua forma de guvernamant pentru a guverna zone mai mari si oameni. Primele state din istoria umanitatii, statele Sumer, se pare ca erau conduse de un preot-rege. Printre datoriile acestora se numarau conducerea armatei, negot administrativ, judecarea disputelor si tinerea ceremoniilor religioase.


Preotul-rege conducea prin intermediul unor altor preoti, ce supravegheau pamanturile, distribuiau campurile precum si recoltele. Noua institutie monarhala cerea introducerea unei noi autoritati. Sumerienii au fost primii ce au justificat autoritatea monarhului pe baza selectiei divine, dar mai tarziu monarhul isi atribuia singur divinitatea. Legitimitatea autoritatii monarhale va fi folosita de alte popoare care au imitat statele-orase mesopotameniene. O singura exceptie au reprezentat-o evreii, ce au preluat conducerea regala mesopotameniana, dar la ei monarhia nu se baza pe selectie divina, ci prin obedienta fata de Iehova, zeul evreiesc.


Primele scrieri sunt de fapt arhive, tone de arhive: table de piatra pline cu numere ce reprezentau distributia bunurilor. Acest scrieri timpurii (cu exceptia numerelor) erau de fapt poze sau schite; scrierea civilizatia sumer timpurie a fost o scriere pictografica. Sumerienii zgaraiau cuvintele in stuf sau pe lut umed ce urma sa se usuce in table de piatra dura, ceea ce a facut aceste scrieri durabile si permanente. Majoritatea cartilor scrise pe hartie au disparut, insa tablele sumeriene s-au pastrat de-a lungul timpului. Cu timpul, sumerienii si-au facut scrierea mai eficienta, convertind scrierea pictografica in linii. In acest fel s-a nascut o scriere ce a durat mai mult decat orice alta forma de scriere existenta, cu exceptia celei chineze: cuneiforme sau "in forma de pana" (in traducere latina).