Cistita

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4508

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cum puteti face cistita?

Infectia de la bacteriile intestinale este de departe cea mai frecventa cauza a cistitei, in special in randul femeilor, care au o uretra (tubul prin care trece urina din vezica urinara la exterior) foarte scurta. In mod normal, urina este sterila (nu exista micro-organisme cum ar fi bacteriile). Intre 20 si 40 % dintre femei vor face cistita in timpul vietii lor.



Cu toate acestea, este posibil sa aveti bacterii in vezica fara a avea nici un simptom (in special varstnicii). Exista mai multe motive pentru care bacteriile se stabilesc in vezica urinara. Golirea insuficienta duce la stagnarea urinei, care poate duce la infectii. Aceasta se poate intampla de la unele medicamente (de exemplu, de la antidepresive), de la imobilitate, de la controlul anormal al vezicii urinare si de la constipatie. Chiar si micuta picatura de urina care ramane la final poate contine bacterii. Conditiile care le-ar putea face calea mai usoara bacteriilor prin uretra le includ pe cele enumerate mai jos:


Igiena toaletei
cistita

Avand uretra mai scurta decat barbatii si situata relativ aproape de anus, femeile si fetele trebuie sa se usuce din fata spre spate, spre anus - nu invers - pentru a evita aducerea bacteriilor din intestin in uretra.


Malformatie congenitala in sistemul urinar

In cazul infectiilor repetate ale aparatului urinar, in special in randul baietilor si a barbatilor tineri, individual trebuie sa-si faca un control pentru o malformatie congenitala (prezenta de la nastere) undeva in sistemul urinar, care impiedica golirea completa a vezicii urinare.


Persoanele cu cateter

Orice persoana care are un cateter (un dispozitiv prin care se scurge urina) va avea bacterii in vezica urinara, de obicei fara simptome. In timpul schimbarii cateterului, pot aparea leziuni mici (zone afectate), care pot creste riscul de infectie (cistita) si posibil si infectarea sangelui.


Barbatii cu o prostata marita

O prostata marita la o varsta mai inaintata impiedica golirea completa a vezicii urinare.

Alte conditii, cum ar fi prostatita (infectia prostatei) si uretrita (infectia uretrei) pot da nastere la simptome similare la barbatii mai tineri.


Femeile insarcinate

Daca femeile insarcinate au bacterii in urina, aceasta ar trebui sa fie cultivata de doua ori, indiferent daca au sau nu au vreun simptom. Daca apar aceleasi tulpini de bacterii, acestea trebuie tratate. In caz contrar, exista riscul infectiei la rinichi si de nastere inainte de termen.


Alte cauze de aparitie a cistitei


Cistita din „Luna de miere"

Este cistita care apare la femei din cauza frecventei crescute a activitatii sexuale.


Boli venerice

Gonoreea si infectiile cu Chlamydia pot provoca simptome similare cu cistita. In plus, exista de obicei o secretie vaginala, sangerare dupa actul sexual si colul uterin este inflamat. Simptome asemanatoare cistitei la barbatii tineri, activi sexual, pot fi cauzate de boli venerice si ar trebui sa ceara imediat sfatul medicului.


Paraziti

In special in randul persoanelor care au fost in Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. Vezica urinara poate fi infestata cu paraziti - Schistosomiasis sau bilharzia. Simptomele sunt similare cu cistita, dar nu exista bacterii in urina.


Post-menopauza

Din cauza lipsei hormonilor sexuali feminini la femeile aflate in postmenopauza, in intreg organismul au loc o serie de schimbari. O consecinta a acestui fapt este ca sistemul urinar este mai usor iritat de cistita.


Dermatita de contact

Femeile care folosesc un deodorant sau alte materiale potential iritante, pe organele genitale pot dezvolta simptome asemanatoare cistitei.