Circumcizia si efectele sale asupra sexualitatii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9905

Voteaza & Distribuie

Descriere

Circumcizia (indepartarea chirurgicala a preputului, pliul cutan de la exteriorul penisului) a generat de-a lungul timpului foarte multe controverse in privinta efectelor sale asupra calitatii vietii sexuale. Realizata mai mult din motive culturale si religioase la copii evrei, musulmani dar si in multe societati occidentale, circumcizia ramane foarte populara datorita avantajelor sale medicale. Sustinatorii sai spun ca un penis circumcis este mai usor de curatat, este mai ferit de infectii si mai putin predispus la cancer penian.


Cu toate acestea, foarte multi medici sustin ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste necesitatea acestei practici chirurgicale in conditiile in care nu se stie cu exactitate daca un penis necircumcis ar fi mai predispus la boli decat cel circumcis. Foarte multi medici il considera nu doar un procedeu inutil din punct de vedere medical (preputul are rol protector), dar si un factor de risc (datorita functiei senzitive si sexuale a preputului) care poate afecta calitatea vietii intime a barbatului si a partenerei sale.




Circumcizie


Circumcizia afecteaza viata sexuala a ambilor parteneri



Potrivit unui studiu initiat de cercetatorii danezi, "circumcizia este deseori asociata cu dificultati in atingerea orgasmului la barbati si cu o serie de probleme sexuale la femei, printre care se numara imposibilitatea de a ajunge la orgasm, dispareunie (durerea in timpul contactului sexual) dar si cu senzatii de lipsa de satisfactie dupa un contact sexual".


Cercetatorii danezi suntin ca circumcizia indeparteaza aproape o jumatate din pliul cutanat de la exteriorul penisului iar asta afecteaza functionarea normala a glandului. Circumcizia reduce placerea sexuala la barbati si creste riscul de dureri si disconfort vaginal asociate contacului sexual la femei. Femeile care au facut sex cu ambele tipuri de parteneri sustin ca au ajuns mai greu la orgasm cu barbati circumcisi, chiar daca acestia rezista mai mult pana sa ejaculeze.


1. Circumcizia schimba modul de functionare al penisului

Circumcizia lasa capul penisului descoperit iar zona se desensibilizeaza in timp. Indepartarea a peste 20.000 de terminatii nervoase erogene o data cu preputul diminueaza placerea sexuala. In timpul contactului sexual, intre preput si capul penisului se aduna un lichid cu rol de lubrifiere care diminueaza frictiunea si intensifica placerea, fapt de care barbatii circumcisi nu se pot bucura. Din acest motiv, multi barbati circumcisi au probleme cu masturbarea iar partenerele lor cu lubrifierea.


De asemenea, daca in urma interventiei chirurgul indeparteaza prea multa din pielea care acopera penisul, acesta isi pierde mobilitatea atunci cand este in erectie. Rezultatul este un mare disconfort atat pentru barbat si partenera sa la penetrare.




Operatie de circumcizie


Circumcizia are riscurile sale



2. Circumcizia schimba modul in care se produce contactul sexual

In timpul contactului sexual cu un penis intact, preputul aluneca inapoi pentru a permite glandului (organul intern masculin) sa intalneasca organul intern feminin, cervixul. Peretele vaginal se "prinde" pur si simplu de preput in timp ce penisul "aluneca" inainte si inapoi in interiorul propriei pieli. Acest lucru reduce frictiunea si durerea si creaza o placere intensa pentru ambii parteneri. De asemenea, preputul contine glande apocrine responsabile cu producerea de feromoni, care sunt mesagerii chimici sexuali ai naturii.


In timpul contactului sexual cu un partener circumcis, penisul lipsit de lubrifierea produsa de glandele apocrine se freaca direct de peretii vaginului, cauzand dureri si disconfort la penetrare. Multe femei au nevoie de lubrifiere artificiala pentru a reduce frictiunea, disconfortul si chiar durerea produsa in timpul contactului. Femeile care au parteneri cu penisuri intacte au niveluri mult mai ridicate de placere sexuala si ajung mult mai repede la orgasm decat femeile cu parteneri circumcisi.




Disfunctii sexuale


Circumcizia cauzeaza disfunctii sexuale



3. Circumcizia schimba comportamentul sexual al barbatului

Din punct de vedere psihologic, creierul barbatului asteapta stimulare atat din partea preputului cat si din partea glandului pentru a emite un raspuns sexual satisfacator. Barbatilor circumcisi le lipseste impulsul sexual generat de preput iar penisurile lor se comporta intr-un mod nenatural.


Aceste schimbari psihologice si senzoriale determina probleme legate de comportamentul sexual al barbatului, printre care se numara ejacularea prococe sau intarziata. Exista inclusiv voci care sustin ca circumcizia ar cauza impotenta, un numar mare de barbati care au fost supusi acestei practici avand nevoie de pastile pentru a-si trata disfunctiile erectile.