Cinci inventatori care au schimbat lumea si nu au fost apreciati pentru asta

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4693

Voteaza & Distribuie

Descriere

Doar pentru ca munca unora i-a ajutat sa schimbe lumea, nu inseamna ca au si fost apreciati pentru geniul lor. Nu au avut parte de bani, faima, recunoastere si respect, ci chiar au fost uitati, munca lor a fost trecuta cu vederea iar apoi altii si-au asumat creatiile lor. Iata cazurile a cinci inventatori care care au schimbat lumea si nu au fost apreciati pentru asta:


5. Siegel si Shuster, creatorii eroului Superman

Jerry Siegel si Joe Shuster sunt cei care l-au creat pe Superman, unul dintre cei mai faimosi supereroi din toate timpurile. Incepand cu debutul sau din 1938, intr-o carte cu benzi desenate, Superman a generat castiguri de ordinul a miliarde de dolari si o industrie infloritoare care continua sa aiba succes si in zilele noastre.




Superman


Superman, un erou care i-a imbogatit pe multi mai putin pe inventatorii sai




Din pacate, Siegel si Shuster au vandut toate drepturile asupra marcii Superman pentru ridicola suma de 130 de dolari unei case de productii care a fost cumparata de studiourile Warner Brothers. Ulterior, ei au incercat sa revendice o parte din castigurile generate de Superman dar au fost refuzati. Studiourile Warner Bros. a facut castiguri de milioane de dolari, iar ei au trait in saracie pana la sfarsitul vietii lor.


4. Philo T. Farnsworth, fermierul care a inventat televizorul

Philo Farnsworth este inventatorul unei serii de patente printre care se numara si televizorul. El a creat iconograful, un dispozitiv care capta imaginea si o convertea in semnal electronic. Farnsworth, un fermier din Idaho, a inventat televizorul la frageda varsta de 14 ani si i-a demonstrat capacitatile in 1927.


Atunci cand a incercat sa obtina patentul pentru creatia sa, tanarul fermier a atras atentia lui David Sarnoff, de la Corporatia americana de radio. Rarnoff a vazut imensul potential financiar al inventiei lui Farnsworth si a facut tot posibilul sa-l impiedice pe fermier sa obtina patentul pentru televizor. De-a lungul timpului, David Sarnoff a recurs la tot felul de tactici murdare, cum ar fi sa-l dea in judecata pe fermier si sa angajeze un inventator rus care a pretins ca el a inventat primul televizor din lume.




televizorul


Televizorul, inventia epocala a unui biet fermir din Idaho




Plictisit de atatea procese, Sarnoff a inceput sa produca televizoare fara acordul inventatorului lor si a facut milioane de dolari. Desi Corporatia americana de radio i-a platit pana la urma un milion de dolari lui Farnsworth, acesta nu s-a mai putut bucura de bani pentru ca s-a imbolnavit si a paralizat din cauza stresului emotional la care a fost supus.


3. Edwin H. Armstrong, parintele radioului FM

Radioul FM (de la englezescul frequency modulation) a fost inventat de Edwin Armstrong in 1910. Armstrong a creat un sistem care sa reduca interferentele intre benzile radio, pentru o claritate mai mare a sunetelor. Tehnologia creata de el acum mai bine de 100 de ani este folosita cu succes chiar si in zilele noastre.




armstrong


Edwin Armstrong, parintele radioului FM, s-a sinucis din pricina creatie sale




Viata bietului Armstrong a fost data peste cap de acelasi ticalos care i-a distrus-o si pe cea inventatorului televizorului, Philo Farnsworth. Da, exact! Ati citit foarte bine! David Sarnoff a decis sa profite nu doar de televizor, ci si de radioul cu frecventa modulata! Folosindu-se de relatiile sale dar si de diverse tertipuri legale, Sarnoff l-a impiedicat pe Armstrong sa-si foloseasca minunata creatie. Abia la sfarsitul anilor 70`, cand radioul FM a devenit extrem de popular, au fost recunoscute si meritele lui Armstrong. Din pacate, recunoasterea a venit prea tarziu pentru ca bietul om s-a sinucis in 1954 tot din cauza nemernicului de Sarnoff.


2. John Walker, inventatorul chibriturilor

Chibriturile reprezinta una dintre cele mai grozave inventii din toate timpurile. Pana la aparitia lor, oamenii frecau betele intre ele pentru a face focul. Situatia s-a schimbat in pe la jumatatea secolului al IX-lea, cand chimistul englez John Walker a decis sa acopere betele cu un mix de substante care, dupa ce sunt frecate de o suprafata dura, luau foc.




inventator-chibrituri


Walker a invetat chibriturile dar a refuzat sa se imbogateasca de pe urma lor




Fara sa bage prea mult in seama potentialul inventie sale, Walker a refuzat sa oi patenteze si a dat cu piciorul sansei la o viata bogata si lipsita de griji. In 1829, Isaac Holden a imbunatatit reteta de chibrituri a lui Walker dar nu a patenta-o nici el. Samuel Jones a realizat potentialul urias al muncii lui Walker si Holden, si a decis sa faca el bani de pe urma uneia dintre cele mai folositiare inventii din istoria omenirii.


1. Gary Kildall, parintele sistemului de operare

Gary Kildall este unul din geniile carora trebuie sa le multumim pentru faptul ca folosim computere ultrasofisticate in zilele noastre. In 1973 Kinldall creat CP/M, un sistem de operare pentru microcomputere (asa se numeau pe atunci computerele mai mari decat portbagajul unei masini). Sistemul sau de operare a devenit un standard in industria computerelor in urmatoarea decada. Practic, Kildall este omul care l-a imbogatit pe Bill Gates!




Kildall


Gary Kildall este omul care l-a facut faimos pe Bill Gates




In 1980, Gates se pregatea sa devina faimos si a apelat la serviciile programatorului Tim Paterson care a creat o copie a sistemului CP/M, numita QDOS. Gates a cumparat creatia lui Paterson si a vandut-o companiei IBM sub numele de MS-DOS. Sistemul de operare MS-DOS a fost inclus in toate computerele produse de IBM, motiv pentru care si in zilele noastre cam 90% dintre produsele companiei folosesc Microsoft Windows. In mod ironic, nu multi stiu de creatia lui Kildall, in timp de Gates este unul dintre cei mai bogati oameni de pe pamant!