Cinci aditivi alimentari pe care i-ai mancat deja astazi

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3805

Voteaza & Distribuie

Descriere

Descifrarea etichetelor de la produsele alimentare este o afacere complicata. Ele sunt pline de o multime de cuvinte multisilabice imposibil de pronuntat, substante chimice care suna ca si cum ar putea ucide pe cineva doar prin atingerea lor, si multe altele. Citeste mai departe pentru a afla care sunt cei mai comuni aditivi alimentari, cu exceptia cazului in care ai mancat deja azi...




Mar injectat cu serlac


Mar injectat cu serlac





5. Serlacul

Majoritatea oamenilor care au auzit de serlac stiu ca acest produs se foloseste pentru lacuirea mobilei, a chitarelor, dar si pentru a da un luciu frumos pustilor AK 47. Stiati ca serlacul se foloseste si in industria alimentara? Si alimentele au nevoie de un luciu frumos, nu-i asa? De aceea, producatorii apeleaza la serlac, un produs derivat din excretiile insectelor kerria lacca, care traiesc in padurile din Thailanda. Kerria lacca excreta un lipici special care le ajuta sa stea prinse de frunzele copacilor pe care traiesc.


In industria alimentara, serlacul este un aditiv folosit pentru a da un luciu frumos dulciurilor cum sunt bomboanele, turta dulce dar si a altor asemenea bunatati, precum si a merelor. A merelor? Da, ati auzit bine! Dupa ce sunt spalate, merele isi pierd luciul natural si sunt lustruite cu serlac si cumparate ulterior de nistre fraieri ca noi. Delicios, nu-i asa?




Oase pregatite pentru a fi macinate


Oase albite cu clor si pregatite pentru a exportate in Occident





4. Praful de oase

Atunci cand isi incepe viata dulce, zaharul este intotdeauna brun. Pentru a-l albi, producatorii apeleaza la un proces de filtrare cu ajutorul prafului de oase. Acesta filtreaza impuritatile din zahar si provine din macinarea oaselor de vaca din India, Pakistan, Afganistan si din alte asemenea tari exotice.


Oasele de vaca sunt tratate cu clor si vandute apoi producatorilor din industria alimentara, unde sunt folosite pentru obtinerea zaharului alb si a gelatinei. Partea cu adevarat scarboasa este ca nu sunt sacrificate animale special pentru macinarea oaselor lor, ci praful provine de la vacile bolnave sau care mor de batranete! Data viitoare cand va luati o prajitura cu jeleu, ganditi-va ca ar putea fi facuta cu praf de vaca bolnava.




Gandacul care da carmin


Gandacul care da carmin




3. Carminul

Carminul este un colorant folosit pentru obtinerea unei culori rosii, extrem de frumoase si atragatoare pentu ochiul uman iubitor de alimente cat mai aspectuoase. Stiati ca este obtinut tot dintr-o insecta? Mai exact, din macinarea unor gandaci rosii. Acestia sunt inecati in apa fierbinte iar apoi abdomenele lor, care contin oua fertilizate cu carmin, sunt separate de corp si macinate fin.


Carminul, care este un aditiv alimentar folosit pentru a da o culoare frumoasa unor sumedenii de mancaruri, este etichetate in mod gresit drept colorant natural (doar gandacii cu pricina provin si ei din natura, nu-i asa?!), motiv pentru care multi dintre iubitorii de alimente sanatoase au ajuns sa-l consume cu incredere.




Dulciuri imbogatite cu


Dulciuri imbogatite cu "arome naturale"




2. Aromele naturale

Atunci cand vine vorba de mancare imbogatita cu arome naturale, majoritatea consumatorilor ar trebui sa devina macar putin nervosi daca nu stresati de-a binelea. Daca aveati impresia ca aromele naturale din sucul de portocale spre exemplu, sunt facute din portocala, v-ati inselat! Aromele naturale sunt obtinute in laborator prin combinarea diverselor substante chimice, motiv pentru care intra tot in categoria aditivilor alimentari. Rezulta astfel iaurt cu aroma de cirese, inghetata cu aroma de caramel, carnati cu aroma de fum si lista poate continua la nesfarsit...




Bacteriofagi in actiune


Bacteriofagi in razboi cu virusii




1. Bacteriofagii

Initial, bacteriofagii au fost folositi pentru combaterea microbului listeria din carne, carnati si salam. Daca nu stiti ce inseamna bacteriofag, atunci va putem da un sinonim mai popular, si anume virusi. Aaaa, virusi? Da, sase virusi mai exact!


Exista mari sanse ca sunca pe care ai consumat-o in dimineata asta sa fi fost stropita cu un mix din acesti 6 virusi pentru a combate microbii care s-ar putea dezvolta in carne. Astfel, sunca de la micul dejun devine un camp de batalie intre microbii care vor sa puna stapanire pe ea si virusii folositi in industria alimentara pentru a-i elimina. Din pacate, aceeasi lupta se va da si in stomacul tau dupa ce ai inghitit sunca. Pofta mare!