Che Guevara

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5612

Voteaza & Distribuie

Descriere


Che Guevara sau el Che, pe numele sau intreg Erneste Rafael Guevara de la Serna, s-a nascut in data de 14 iunie 1928 in Rosario, Argentina. Revolutionarul de stanga este recunoscut drept un lider al regimului comunist cubanez.


Che Guevara a fost cel mai mare copil din cei cinci ai familiei Guevara, familie cu stramosi basci, irlandezi si spanioli. Cand avea numai doi ani, viitorul revolutionar s-a imbolnavit de astm bronsic, fapt de care a profitat mai tarziu, deoarece, din cauza crizelor, putea sa-si ia pauze pentru a citi din Pablo Neruda, Jack London, Sigmund Freud, Emilio Salgari si Bertrand Russel.





Che Guevara


Che Guevara



Tot la o varsta frageda, cand avea 3 ani, a invatat sa joace sah de la tatal sau si a ajuns chiar sa participe la concursuri, la 12 ani. Franceza a invatat-o de la mama sa. Foarte apropiat a fost de matusa lui comunista care a crescut-o pe mama sa dupa ce parintii acesteia au murit.


Che Guevara a fost foarte interesat si de fotografie, dar nici sportul nu i-a fost strain, caci in liceu a jucat rugby in echipa scolii. Din cauza bolii sale, si-a dorit mai apoi sa devina doctor, pentru care, in 1948 s-a inscris la facultatea de medicina din Buenos Aires.


In 1951 a inceput o calatorie prin America de Sud, in ianuarie 1952 era in Chile unde a dat peste mizeria in care traiau minerii, urmand apoi sa treaca prin Peru, Amazonia, Columbia si Venezuela. Dupa ce a revenit acasa a fost schimbat total, caci a vazut care sunt marile discordante din America de Sud, ce viata tragica duc indienii si cat de aroganti sunt militarii.


Si-a luat diploma in medicina in 1953 si a plecat iar, de data asta prin Bolivia, Peru, Ecuador si Guatemala. In 27 iunie 1954, presedintele Guatemalei va cadea victima unei lovituri de stat organizate de complotisti. Che Guevara va ramane in Guatemala pana in septembrie 1954, unde a devenit membru al administratiei de stanga a presedintelui amintit, Jacobo Arbenz.


Va pleca apoi in Mexic, tara in care il va intalni pe Fidel Castro, in iunie 1955. Aceasta este perioada in care primeste numele de Che. Inainte de a pleca in Cuba, revolutionarul a practicat karate si alpinism si a escaladat varful Iztaccihatl, care avea peste 5000 m.


In Cuba, Che Guevara a primit din partea lui Fidel Castro, gradul de el Comandante, care esra cel mai inalt grad din varful gherilei si i-a oferit, cand acesta avea 29 de ani, Steaua Jose Marti, pe care Guevara si-o va prinde de bereta neagra, iar aceasta imagine va deveni celebra in intreaga lume, prin fotografia facuta de Alberto Korda.




Che Guevara - fotografiat de Alberto Korda


Che Guevara - fotografiat de Alberto Korda



In 1959, Che Guevara a primit, printr-o lege speciala, cetatenia cubaneza, iar in acelasi an a ajuns sa fie comandantul inchisorii Cabana.


In sase luni, la inchisoara Cabana au fost executati pe putin 156 de prizionieri, cei mai multi dintre ei fiind prizonieri politici. Dcomentele de atunci si declaratiile facute de Che Guevara au sugerat ca este vorba de cateva mii de victime.


Che Guevara a fost numit la 26 noiembrie in acelasi an, director la Banca Centrala a Cubei, iar apoi a devenit ministrul industriilor. A fost foarte activ cand a venit vorba de indreptarea modelului economiei cubaneze catre cel centralizat sovietic. A inchegat apoi o prietenie cunoscuta cu Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir. In primavara anului 1960 a participat la un miting de protest impotriva aruncarii in aer a unei nave franceze cu arme.


Fidel Castro l-a trimis pe Che Guevara in mai multe calatorii, iar acesta din urma a ajuns, cunoscand si alte culturi si viziuni politice, sa fie de partea radicalismului total impotriva imperialismului american. A lansat, astfel, sloganul reprezentativ: „Sa cream noi Vietnamuri!".


In 1965, Che Guevara a tinut un discurs la Alger, discurs ce a deranjat Moscova, pentru ca revolutionarul a atacat tarile socialiste cu motivul ca acestea au interese egoiste si sacrifica astfel tarile din lumea a treia. Pentru aceste discutii ce au atacat URSS-ul in mod deosebit, Castro a primit foarte multe reprosuri si acuze de la Kremlin.


Dupa ce s-a intors in Cuba, Che Guevara a purtat niste discutii cu Castro dupa care nu a mai aparut in public. A plecat apoi in Congo si i-a lasat inainte o scrisoare lui Fidel Castro pe care l-a rugat sa o faca publica dupa moartea sa. Presedintele Cubanez nu l-a ascultat si a citit scrisoara la televiziunea din Cuba in octombrie 1965, insotit fiind de sotia lui Che, Adelaida March.


Aventura lui Che Guevara impotriva lui Mobutu, in Congo, nu s-a sfarsit tocmai bine. La sfarsitul anului 1965 s-a intors in Cuba, slabit, cu crizele sale de astm, dar si bolnav de malarie si dizenterie. Din Cuba, Che Guevara pleaca in Bolivia fara a sti ca se va adanci intr-o aventura sinucigasa.





Che Guevara - dupa ce a fost executat in Bolivia


Che Guevara - dupa ce a fost executat in Bolivia




Armata de aici era antrenata, iar Partidul Comunist nu avea niciun interes sa-l ajute. Dupa ce a trecut prin Praga, Moscova si Paris, Che Guevara a ajuns in Bolivia in 1966. Aici s-a indreptat catre regiunea Nancauhuazu unde voia sa intemeieze o scoala de gherila. Nu a fost sprijinit de localnici, iar la 8 octombrie 1967, grupul mic al lui Che, format din niste novici, a fost capturat.


Dupa o zi, Che Guevara a fost executat. Trupul sau si ale celorlalti luptatori au fost duse de catre ofiterii americani si agentii C.I.A., cu elicopterul, in Vallegrande, iar aici au fost expuse in spitalul local, pentru a putea fi vazute de mass media. Sute de persoane curioase au venit sa vada trupurile. Se spune chiar ca unele calugarite din oras au observat o asemanare intre Che Guevara si Iisus si i-au taiat cateva suvite de par pe post de talismane.


sursa: wikipedia.org