Cezariana si complicatiile sale

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3216

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe masura ce nasterile prin cezariana au devenit tot mai comune, si complicatiile cauzate de aceasta procedura s-au redus substantial. Chiar daca femeile isi revin mai usor dupa o asemenea operatie decat acum 10 sau 20 de ani, exista foarte multe voci care critica tendinta unor medici de a-si sfatui pacientele sa nasca prin cezariana atunci cand nu este cazul.

Foarte multi doctori isi motiveaza tendinta de a le recomanda cezariene pacientelor lor prin faptul ca nasterile clasice pot avea complicatii multiple, sunt mai greu de controlat iar femeile nu mai trebuie monitorizate atat de mult ca si in timpul unui travaliu prelungit. Cu toate acestea, cezarienele au complicatii pe termen lung care pot afecta atat mama cat si copilul. Iata cateva dintre acestea:

1. Probleme cu incizia

La o cezariana, incizia se face in partea de jos a abdomenului pentru scoaterea copilului in conditii optime. Uneori insa, sarcina este foarte mare iar doctorul trebuie sa faca mici taieturi in zonele de langa incizia principala. Acestea pot cauza hemoragii pentru ca zona respectiva este plina de artere si vene mari, care pot fi rupte in mod accidental. Numai maiestria unui chirurg bun poate evita o hemoragie puternica. Hemoragiile produse in timpul cezarienelor au o incidenta dubla comparativ cu cele produse dupa nasterile vaginale.

Gravida

Cezariana si complicatiile ei



Principalele riscuri ale cezarienei{title}

2. Placenta increta

Chiar daca aceasta problema apare destul de rar, cam o data la 3000 de cezariene, este foarte periculoasa din cauza ca placenta se prinde de peretele uterin. In caz de placenta increta, chirurgul este nevoit sa faca o histerectomie, adica sa scoata uterul mamei pentru a-i salva viata. Astfel, femeia pierde definitiv posibilitatea de a mai procrea. Nasterile vaginale diminueaza semnificativ riscul de placenta increta, motiv pentru care sunt preferate de femeile bine informate in legatura cu riscurile cezarienei.

3. Cheagurile de sange

Riscurile de aparietie a cheagurilor de sange la picioare sau in zona pelviana sunt o complicatie pe care doctorii nu o pot preveni sau detecta inca, cu toata tehnologia moderna disponibila. Cheagurile sunt destul de comune la femeile insarcinate si apar pe masura ce copilul creste in uter, care devine tot mai mare si apasa pe venele care transfera sangele la picioare. De asemenea, estrogenul produs de placenta in cantitati mari in timpul sarcinii mai poate cauza cheaguri de sange.

Cel mai mare risc in privinta cheagurilor este moartea pacientei in cazul in care ajung la plamani. Daca sunt detectate la timp, cheagurile pot fi tratate cu medicamente prescrise de ginecologi. Din pacate, pe motiv ca acestea apar mai mult la femeile supraponderale, care au suferit operatii complicate sau au stat mult la pat, doctorii au ajuns sa minimizeze oarecum problema cheagurilor.

Mama gravida si un copil

Cezariana implica mai multe riscuri



Cezariana implica mai multe probleme{title}

4. Atonia uterului

Atonia uterina este pierderea tonusului musculaturii uterine si se produce mai ales in cazul travaliului prelungit sau a unei sarcini foarte mari. In mod normal, contractiile muschiului uterin reduc fluxul de sange si previn hemoragiile. Din punct de vedere medical, circa 80% din hemoragiile postnatale se datoreaza atoniei uterine. Exista insa medicamente care trateaza aceasta problema iar rescul de atonie in timpul operatie de cezariana este mult atenuat.

5. Infectiile

Infectiile pot aparea in cazul oricarei proceduri chirurgicale. Uterul si organele adiacente (sani, cervix, vagin, tract urinar) se pot infecta daca cezariana nu a fost facuta ca la carte. Cea mai intalnita forma de infectie postnatala este endometrita (la invelisul intern al uterului) iar femeile care nasc prin cezariana sunt mai expuse riscului unei asemenea infectii decat cele au o nastere normala (vezi nasterea prematura).

Femeie gravida

Infectiile pot afecta sanatatea mamei

6. Anestezia generala

Complicatiile serioase date de anestezia generala sunt foarte rare. Procedura in sine poate genera insa destule neplaceri, cum ar fi greturi, varsaturi, ameteala sau dureri musculare. Femeile care opteaza pentru cazariana mai pot sa se astepte la stari de greata sau senzatii de frig, precum si eventuale dureri la nivelul inciziei. Doctorii considera infectiile, starile de ameteala si greata, durerile de cap si constipatia drept probleme inerente oricarei anestezii generale si care pot fi tratate cu o medicatie adecvata.