Certurile parintilor: impactul asupra copiilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2333

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este frustrant atunci cand ai un partener care nu este de acord cu conceptia ta despre ce inseamna a fi parinti si despre cum trebuie sa disciplinezi copilul. Atitudinile diferite pot diviza chiar si cele mai trainice relatii. Mai mult, modul in care abordezi aceste neintelegeri va avea un impact direct asupra relatiei cu partenerul si cu copiii tai.


Ar fi frumos daca partenerii ar putea cadea de acord asupra tuturor lucrurilor, dar ceea ce pare acceptabil pentru un parinte, este de neconceput pentru partenerul sau. Este important sa discuti cu partenerul despre obiectivele voastre in calitate de parinti. Decideti impreuna care valori sunt importante pentru amandoi. Astfel, vei afla ca unele lucruri sunt mai importante pentru tine decat pentru partenerul tau si invers. Pasii de mai jos te vor ajuta sa rezolvi aceste contradictii:


1. Discuta cu partenerul tau obiectivele parintesti. Ce este important pentru amandoi? Decideti care sunt valorile importante pentru voi.


2. Discutati despre nivelul de dezvoltare a comportamentului si a intelegerii copilului vostru. Unele certuri rasar din faptul ca unul dintre parinti considera ca este capabil copilul sa inteleaga anumite lucruri, iar celalalt nu este de acord. Veti lua decizii mai bune impreuna daca veti cunoaste nivelul de dezvoltare cognitiva a copilului. Nu trebuie sa-l compari pe copilul tau cu altii.


3. Aflati-va slabiciunile si punctele tari. Nu te axa doar pe slabiciunile partenerului. Este bine sa-i lauzi si calitatile.


4. Majoritatea certurilor dintre parinti au loc din cauza metodelor de disciplinare a copilului. Cel mai usor mod de a rezolva aceasta disputa este sa discuti cu partenerul si sa afli de ce simte aceste lucruri. Exista pareri pro si contra pentru fiecare mod de a fi parinte.


5. Daca discutia se incinge, este bine sa fiti de acord ca aveti pareri diferite si sa faceti o pauza si reincepeti discutia atunci cand nu sunteti nervosi.


6. Planifica dinainte. Discuta cu partenerul situatiile copiilor. De exemplu, daca observi ca au probleme cu temperamentul, discuta cu partenerul despre ce masuri trebuie luate. Daca ai un plan bine stabilit, este mai usor sa respectati dorintele fiecaruia.


7. Trebuie sa recunosti ca nu veti cadea de acord asupra tuturor lucrurilor. Este bine sa aflati care sunt cele mai importante probleme si sa incercati sa le rezolvati pe acelea prima data.


8. Nu este bine sa va certati in fata copiilor. Cel mai bun mod de a rezolva o situatie este sa asteptati pana mai tarziu cand aveti ocazia sa discutati ce trebuia sa faceti diferit.


9. Atunci cand copiii vad ca va rezolvati probleme impreuna, ei vor prelua modelul si vor aplica acest lucru cand vor creste. Copiii repeta adesea modelele invatate de la parinti. Analizati relatia voastra si evaluati modul in care comunicati. Ai vrea sa urmeze copiii tai acest model?


10. Cresterea si educarea copiilor si relatiile sunt procese active. Cu cat comunici mai mult, cu atat vei deveni un parinte mai bun. Invatati unul de la celalalt si ascultati-va unul pe altul. Cultivati-va punctele tari in calitate de parinti si lucrati la slabiciuni. Imbunatatirea situatiei nu va avea loc peste noapte, dar daca vei continua sa discuti calm cu partenerul tau, ambii veti deveni parinti mai buni.