Cele mai inspaimantatoare maladii

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3866

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai ciudate afectiuni medicale fac sa apara oameni cu pielea albastra (aproape ca in Avatar), umplu ziarele cu titluri precum „Sindromul Vampire loveste din nou", sau ii fac pe unii oameni sa considere ca o mana sau un picior le este de prisos, nu are ce cauta acolo, atasat de trup, si cer amputarea lui.


Rasfoirea literaturii de specialitate ar putea fi fascinanta pentru cititorul asezat confortabil pe canapeaua din sufragerie, dar cosmarul te cuprinde in stransoarea lui imediat ce ai ghinionul sa contractezi vreuna din aceste maladii inspaimantatoare. Niciuna nu trece cu aspirina si ceai de tei.


Dereglarea integritatii identitatii corporale

Cei suferinzi de aceasta maladie bizara, numita „dereglarea integritatii identitatii corporale" (BIID), oameni care, altminteri, sunt cu totul sanatosi, simt ca o parte din trupul lor – de obicei, o mana sau un picior, si nici acestea integral – nu ar trebui sa fie acolo.




Dereglarea integritatii identitatii corporale


Dereglarea integritatii identitatii corporale





Membrele respective li se par oribile, straine, ca si cand le-ar fi fost atasate fortat. Ei ajung sa fie disperati din aceasta cauza si cer ca membrul „in plus" sa le fie amputat. De regula, ei trag linie, indica exact locul de unde cer ca mana sau piciorul sa le fie taiate.


Neurologul Vilayanur Ramachandran a descoperit si cauza acestei afectiuni: suferinzilor de BIID le lipseste o parte a imaginii lor corporale, asa cum este ea reprezentata in creier. Membrul nedorit nu este „cartografiat" corect in regiunea cerebrala corespunzatoare, fapt care se traduce printr-o senzatie extrem de neplacuta pentru acesti oameni. Nu exista niciun tratament pentru BIID, si de obicei, cutitul chirurgului rezolva problema. Pacientii se simt infinit mai bine dupa operatie.


Insensibilitate congenitala la durere

V-ati dorit, vreodata, sa nu simtiti durerea? Aveti grija ce va doriti, sa nu carecumva sa vi se indeplineasca. Durerea este un raspuns fizic, salvator de vieti, la orice pericol ar fi supus corpul, iar oamenii nascuti cu o mutatie genetica rara, care-i lasa incapabili sa simta durerea, mor, adesea, de timpuriu din cauza unor maladii tratabile, sau rani pe care nu sunt capabili sa le sesizeze.




Insensibilitate congenitala la durere


Insensibilitate congenitala la durere





Insensibilitatea congenitala la durere debuteaza in primele luni de viata, cand bebelusii nascuti cu ea isi musca varful limbii, isi rup oasele, fara sa semnaleze aceasta in niciun fel, si risca sa-si provoace leziuni pe cornee pentru ca nu indeparteaza obiectele straine din ochi.


Pica

Suferinzii de pica simt o necesitate de nestavilit de a manca altceva decat alimente, adesea ca rezultat al stresului, deficiente de vitamine si minerale, ori sarcina. Maladia are multe subcategorii, unele foarte ciudate si mult mai periculoase decat manifestarea de baza; exista oameni care beau benzina sau vopsele, mananca fecale sau creta, sticla, par, urina, mucozitati, lemn si cuie.




suferinda de pica


suferinda de pica consumand benzina





Maladia lui Morgellon

Cei afectati de aceasta boala relativ noua, maladia lui Morgellon, au senzatia ca pe trupul lor se afla numeroase insecte sau viermi taratori, care inteapa sau musca. Scarpinatul constant le provoaca insomnie si leziuni groaznice la nivelul pielii.




Maladia lui Morgellon


simptom maladia lui Morgellon





Studiile medicale au descoperit ca pacientii suferinzi de maladia lui Morgellon nu au niciun fel de microorganisme sub piele, sugerand ca afectiunea este generata de o falsa senzatie de infestare cu paraziti.




maladia lui Morgellon


maladia lui Morgellon




Dereglarea Cotard

Ce poate fi mai straniu decat sa ai impresia ca esti… mort? Dereglarea Cotard, sau sindromul „cadavrului ambulant", este extrem de rara si se manifesta brusc. Dintr-o data, intr-o buna dimineata, cel afectat se trezeste cu convingerea ca a murit, ca nu mai exista si chiar isi vede carnea putrezita. Evident, toate acestea nu se intampla decat in mintea lor, ei fiind, fizic, perfect sanatosi.




Dereglarea Cotard


Dereglarea Cotard




Cauza acestei boli care pare imaginata de scenaristii filmelor horror, pare sa fie deconectarea regiunii cerebrale implicate in recunoasterea faciala de regiunile raspunzatoare de emotii. Cand persoana in cauza se priveste in oglinda, ea se recunoaste, insa nu mai are raspunsul emotional corespunzator. Pentru aceste persoane, aspectul lor nu mai este asociat cu simtamantul de sine, iar din aceasta disonanta cognitiva rezulta falsa convingere ca au murit, ca nu mai exista.