Cele mai distrugatoare 10 tornade din istoria lumii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriCatastrofe, tornada
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari13776

Voteaza & Distribuie

Descriere

In ciuda tehnologiei avansate si a ingeniozitatii umane, suntem inca la mila Mamei Natura iar puterea distrugatoare a tornadelor ne reaminteste constant de acest lucru. Ultimele descoperiri stiintifice au sporit capacitatile de detectare timpurie a tornadelor si au redus numarul deceselor datorate acestor fenomene violente ale naturii.

Iata care sunt cele mai mortale 10 tornade din istoria omenirii:

1. Daulatpur-Saturia, Bangladesh (26 aprilie 1989)
Tornada lata de o mila a ucis peste 1300 de oameni, a ranit peste 12.000 de persoane si a produs pagube pe o distanta de 50 de mile. Din cauza caselor saracacioase, prost construite si fara fundatii trainice, tornada a reusit sa rada de pe fata pamantului tot ce i-a stat in cale.

tornada

Tornada si puterea sa distrugatoare

2. Madarganj-Mrizapur, Bangladesh (15 mai 1996)
Peste 700 de oameni au fost ucisi si 30.000 de case au fost distruse. Multe dintre victime au fost de-a dreptul luate pe sus, purtate pe distante mai lungi de 9 mile si lasate atarnad in copaci. Tornada a fost insotita de grindina de marimea unei mingi de fotbal.

3. Tornada pe trei state (18 martie 1925)
Aceasta este cea mai faimoasa tornada care a lovit Statele Unite in secolul trecut. Traseul sau, de 219 de mile, este cel mai lung inregistrat vreodata in lume. Pe parcursul a trei ore si jumatate, tornada a trecut prin Missouri, Illinois si Indiana. Din cauza ei au murit 695 de oameni. Tornada a rabufnit cu putere a doua zi, ucigand 750 de oameni in Kansas, Alabama, Tennessee, Kentucky si Indiana.

tornada bangladesh

Tornada in Bangladesh

4. Manikganj, Singair si Nawabganj, Bangladesh (17 aprilie, 1973)
Doua cicloane s-au unit si au format o tornada mortala. Multe sate au fost complet distruse si 681 de vieti au fost luate (neoficial, peste 1000 de oameni au fost ucisi cu aceasta ocazie).

5. Suburbiile din Dhaka, Bangladesh (14 aprilie, 1969)
Doua, posibil trei tornade, au lovit in acelasi timp si au ucis 600 de oameni intr-o zi. Potrivit oficialilor guvernamentali, distrugerile au fost colosale, pierderile de vieti umane dar si cele materiale depasind orice imaginatie.

6. Tornada Valetta (23 septembrie 1556)
Cel mai mortal ciclon cunoscut vreodata s-a petrecut la Grand Harbour, in Malta. Inainte de a se apropia de coasta, tornada, care avea forma unei trombe de apa, a distrus toate navele armatei care erau andocate si asteptau sa-si ridice ancorele pentru a pleca la lupta. Cel putin 600 de persoane au murit atunci.

tornada

De-a lungul vremii, tornadela au ucis milioane de oameni

7. Districtele Magura si Narail, Bangladesh (11 aprilie, 1964)
Tornada care lovit districtele Magura si Narail a distrus peste 30 de sate si a ucis 500 de oameni. Toti cei 400 de sateni din Bhabanipur au fost luati pe sus impreuna cu satul lor iar ramasitele nu le-au mai fost gasite niciodata. Desi in mod oficial nu au murit decat 280 de persoane, mai multe sute au fost date disparute si nu au mai fost gasite nici pana in aceasta zi.

8. Sicilia, Italia (decembrie 1851)
In decembrie 1851, doua vartejuri de apa au invadat tarmul de vest al Siciliei si s-au transformat intr-o tornada violenta. Se pare ca e vorba de doua tornade gemene, dar nu se cunosc mai multe informatii despre acest caz. Se poate sa fi fost vorba totusi de o tornada alcatuita din multiple vartejuri. Aceasta tormada ramane cel mai mortal eveniment inregistrat vreodata in istoria Europei.

9. Madaripur si Shibchar, Bangladesh (1 aprilie, 1977)
Ciclonul care a lovit localitatile Madaripur si Shibchar a ucis 500 de oameni dintre care cateva sute au fost gasiti plutind pe rau. Nu au existat copaci sau cladiri care sa-i fi rezistat.

tornada

Tornada, fenomen al naturii care nu paote fi controlat de om

10. Belyanitsky, Ivanovo si Balino, Rusia (9 iunie, 1984)
Nu se cunosc foarte multe informatii pentru ca tornada a avut loc in URSS. Cercetatorii sustin ca un grup de tornade (unele de puterea F5 pe scara Fujita) a lovit vestul Rusiei. Tornada a lasat in urma sa aproximativ 700 de morti si a distrus o zona de peste 400,000 de kilometri patrati. Tornada, denumita Ivanovo, a fost cea mai distrugatoare din istoria Rusiei si a reusit sa mai rapeasca inca 95 de vieti in calea sa lunga de 81 de mile. Mai multe cladiri din beton au fost rase distruse, precum si peste 1180 de case au fost puse la pamant.