Cele mai comune fobii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4180

Voteaza & Distribuie

Descriere

fobieFobia poate fi definita ca o frica irationala sau ilogica de anumite lucruri sau evenimente. De la fobia de a vorbi in public pana la cea pentru spatii deschise, exista o mare varietate de fobii, aproape 700 de tipuri diferite documentate. Fobiile pot avea drept cauze fenomene ale naturii (fulgerele, furtunile sau chiar apa), de la animale, pasari, reptile sau insecte, sau de la elemente ale lumii medicale cum ar fi sangele sau injectiile. Chiar si momentele situationale, cum ar fi statul in picioare la o altitudine mare sau plecatul de acasa, le pot declansa atacuri de panica unor persoane. Cauza absoluta care sta in spatele acestor fobii nu a fost inca depistata. Totusi, acestea au captat interesul oamenilor din cauza lipsei de logica a fricii. Mai jos este un top 10 al celor mai comune fobii de care par sa sufere oamenii din intreaga lume.



Arahnofobia: aspectul neplacut al paianjenilor a captat imaginatia umana atat de mult, incat in unele filme au fost redati sub forma unei entitati gigantice care mananca oameni. Cu toate acestea, influenta lor asupra psihicului uman nu se limiteaza doar la filme. Exista oameni care intra in disperare de fiecare data cand vad un paianjen. Aceasta frica este cunoscuta sub numele de Arahnofobie. Un fapt interesant este afecteaza mai mult femeile decat barbatii.



Acrofobia: Va simtiti ametit si va e greata de fiecare data cand va ganditi ca mergeti la munte sau pe terasa unei cladiri inalte? Ei bine, acest lucru se poate intampla din cauza ca suferiti de vertij intrucat, pentru unii, doar gandul in sine e de ajuns pentru a declansa o teama morbida. Astfel de oameni care sufera de acrofobie pot fi ingroziti chiar si de o scurta privire pe fereastra unui apartament de la etajul al treilea! Acrofobia este frica de inaltimi care poate afecta in mare masura activitatile de zi cu zi.



Agorafobia: se refera la frica de a fi in imposibilitatea de a scapa dintr-un loc. Oamenii care sufera de ea evita locurile aglomerate, evenimentele sportive, magazinele sau chiar si cozile. Aceste trairi pot deveni atat de intense incat multe persoane afectate refuza sa plece de acasa sau pot face acest lucru numai daca sunt insotite de un prieten sau de un membru al familiei. Desi anterior a fost perceputa mai mult ca teama de spatii publice sau deschise, astazi agorafobia este considerata un rezultat al complicatiilor atacurilor de panica.



Fobia sociala: se refera la frica provocata de unele situatii sociale. Persoanele afectate evita participarea la evenimentele publice. Anxietatea, in cazul persoanelor care sufera de fobie sociala, rezulta din impresia lor ca sunt mereu supuse evaluarii permanente de catre cei din jur.



Aerofobia: este teama de care sufera persoanele carora le e frica de zbor. Actorul Billy Bob Thornton si cantareata Cher sunt doua dintre celebritatile care sufera de aerofobie.



Claustrofobia: agorafobia nu este singurul tip de fobie care ii poate restrange cuiva mobilitatea. Claustrofobie limiteaza capacitatea multor persoane de a accesa unele locuri deoarece in ei se declanseaza o teama de spatiile inchise. Astfel de oameni se pot panica daca trebuie sa intre intr-un lift sau sa calatoreasca cu trenul.



Brontofobia: se refera la frica de furtuni cu tunete. Unele surse asociaza aceasta fobie si cu fulgerele, din moment ce fulgerele si tunetele apar aproape intotdeauna impreuna. Oamenii care sufera de brontofobie fug sa se ascunda imediat ce incep tunetele si fulgerele. Este la fel de frecventa la adulti, cat si la copii.



Misofobia: misofobicii au o frica irationala de germeni. Cunoscuta si sub numele de germofobie, persoanele care sufera de aceasta conditie sunt adesea vazuti spalandu-se pe maini pentru a tine germenii si microbii la distanta. Poarta manusi tot timpul pentru „a se proteja" de ei.



Carcinofobia: dupa cum sugereaza si denumirea, carcinofobia se refera la frica de dobandire a cancerului. Aceasta teama afecteaza uneori intelegerea faptului ca bolile canceroase nu sunt contagioase. Teama carcinofobilor ii obliga sa evite contactul sau interactiunea cu persoanele care sufera de cancer.



Necrofobia: este frica de moarte sau de orice legat de ea. Necrofobicii se simt anxiosi daca trebuie sa participe la inmormantari sau daca vad un sicriu. Orice e legat de moarte le poate declansa panica.


sursa imagine: www.phobias-help.com