Cei mai veninosi paianjeni din lume

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari23145

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aproape toate paianjenii poseda venin, dar numai cativa sunt un pericol pentru oameni. Cei mai multi paianjeni isi utilizeaza veninul pentru a-si paraliza prada si a o devora apoi, in timp ce unii il folosesc impotriva pradatorilor lor pentru a se apara.



Paianjenii sunt cu chelicerate aerobe, cu schelete externe, opt picioare si partea frontala a cavitatii bucale modificate, prin care pot injecta veninul. Aproximativ 98% din paianjenii gasiti in intreaga lume sunt inofensivi, iar restul de 2% prezinta potential veninos sau otravitor, iar muscatura lor poate duce la simptome grave, cum ar fi dureri severe, inflamatie, greata si chiar moarte. Unii paianjeni poseda venin neurotoxic, care afecteaza intregul sistem nervos al victimei, in timp ce altii poseda venin necrotic, care provoaca deteriorarea tesuturilor din jurul locului muscaturii.


Cei mai veninosi paianjeni din lume
Brazilian Wandering Spider (Paianjenul calator brazilian)

Paianjenul calator brazilian, cunoscut si sub numele de paianjenul banana sau paianjenul armata, este o specie foarte veninoasa de paianjeni, ce se gaseste in Europa Centrala si America de Sud, apartinand familiei Ctenidae. In timpul zilei, acest paianjen se adaposteste in movile de termite, busteni cazuti sau pietre, in timp ce pe timp de noapte, rataceste prin paduri, in loc de a se odihni intr-o vizuina sau un peienjenis.




Brazilian Wandering Spider (Paianjenul calator brazilian)


Brazilian Wandering Spider (Paianjenul calator brazilian)




Atunci cand simte ca e in pericol, paianjenul calator brazilian isi ridica corpul intr-o pozitie verticala, isi ridica cele doua picioare din fata in aer si isi balanseaza intregul corp dintr-o parte in alta. Acestia sunt responsabili pentru o mare parte din decesele umane cauzate de muscatura de paianjen pe continentele americane.



Aceasta creatura, cu un venin extrem de toxic, este gata sa atace orice fiinta vie care apare amenintatoare. Veninul acestuia contine neurotoxina PhTx3, care blocheaza controlul muscular, provoaca dificultati in respiratie si poate duce chiar la paralizie sau asfixiere. Paianjenul calator brazilian a fost catalogat ca cel mai veninos paianjen din lume in Guinness World Records 2007.


Australian Funnel-web Spider (Paianjenul australian cu panza-palnie)

Paianjenul australian este un paianjen veninos apartinand familiei Hexathelidae. Aceasta specie de paianjen se gaseste din abundenta pe coasta de est a Australiei. Semanand tarantulelor, sunt de 1-5 cm lungime, de culoare negru inchis sau maro inchis, avand un strat protector exterior lucios.




Australian Funnel-web Spider (Paianjenul australian cu panza-palnie)


Australian Funnel-web Spider (Paianjenul australian cu panza-palnie)




Dintii lor mari si puternici sunt intreptati in jos. Acestia sunt suficient de puternici pentru a patrunde prin unghii. Diferitele toxine prezente in veninul acestui paianjen sunt denumite Atracotoxine (ACTX). Desi aceste toxine sunt inofensive pentru animalele salbatice, sunt cunoscute a fi extrem de periculoase pentru om.



Initial muscatura poate fi foarte dureroasa, din cauza aciditatii ei si marimii dintilor, mai tarziu ducand la inveninare sistematica. Acesta poate provoca greata, varsaturi, crampe musculare faciale, transpiratii abundente, salivare excesiva etc. Victima poate experienta si dificultate in respiratie, confuzie si hipertensiune arteriala. Complicatii suplimentare includ hipotensiune arteriala si edem cerebral, in cele din urma poate duce la coma sau chiar moarte. Veninul este atat de puternic incat poate provoca moartea intr-un interval de 15 minute de la injectarea acestuia.


Black Widow Spider (Vaduva Neagra)

Vaduva Neagra este o specie foarte veninoasa de paianjeni ce se gaseste in Statele Unite. Aceasta specie se gaseste cel mai adesea in regiunile de sud-est a Statelor Unite, si anume Florida, Texas si Oklahoma. Femelele sunt de culoare negru lucios, si au un marcaj de culoare rosie sau portocalie pe partea inferioara a abdomenului, in forma de clepsidra. Masculii sunt relativ mai mici in dimensiune.




Black Widow Spider (Vaduva Neagra)


Black Widow Spider (Vaduva Neagra)




Femela Vaduva Neagra afiseaza un concept neobisnuit de canibalism sexual, ucigand masculul dupa imperechere. Muscaturile acestor femele sunt considerate a fi foarte daunatoare pentru om. Desi aceste specii sunt relativ mici in dimensiuni, ele poseda un venin extrem de puternic, format din latrotoxine, polipeptide, adenozina, acid inozinfosforic si 2,4,6-trihydroxy-purine. Acest venin neurotoxic poate cauza dureri severe, inflamare, tulburari si hipertensiune arteriala.


Brown Recluse Spider (Paianjenul pustnic cafeniu)

Paianjenul pustnic cafeniu, cunoscut si sub numele de „paianjen fiddleback" sau paianjen vioara, este un paianjen veninos originar din Statele Unite si Golful Mexic. Membru al familiei Sicariidae, sunt de obicei galbeni sau maro intens la culoare. O linie neagra venind din partea dorsala a cefalotoracelui sau apare ca o vioara cu gatul sau indreptat spre partea din spate.




Brown Recluse Spider (Paianjenul pustnic cafeniu)


Brown Recluse Spider (Paianjenul pustnic cafeniu)




Spre deosebire de alti paianjeni, care au patru perechi de ochi, paianjenul pustnic cafeniu are 3 perechi de ochi, o pereche mediana si doua perechi laterale. Acesti paianjeni se adapostesc in general printre mormane de produse alimentare, dulapuri, garaje, beciuri etc. Desi rara, muscatura acestei specii pot pune, uneori, viata in pericol. Cele mai multe decese inregistrate sunt fie copii mici fie persoane fizice cu un sistem imunitar scazut.


Redback Spider (Paianjenul Redback)

Paianjenul Redback se gaseste in Australia, fiind un membru deosebit de veninos al familiei de paianjeni de care apartine si Vaduva Neagra. Cunoscut si sub numele de paianjen Jockey sau paianjen Kapara, acesta este considerat a fi cea mai periculoasa specie de paianjeni din Australia.



Specia de sex feminin este neagra la culoare si are un semn rosu pe abdomen. Femelele sunt de aproximativ 1 cm lungime, in timp ce masculii sunt mult mai mici. Ca Vaduva Neagra, speciile de sex feminin Redback ucid si isi mananca masculii dupa copulatie. Speciile de sex feminin sunt mai agresive, prin urmare, ele sunt responsabile de majoritatea cazurilor de muscaturi de paianjen inregistrate la aceasta specie.




Redback Spider (Paianjenul Redback)


Redback Spider (Paianjenul Redback)




Muscatura de paianjen Redback produce un sindrom clinic numit Latrodectism, care este cauzat de veninul neurotoxic injectat de acest paianjen. Acesta cauzeaza dureri extreme, umflaturi, dureri de cap, hipertensiune, transpiratie excesiva si o usoara senzatie de arsura. Desi foarte rar, muscatura unui paianjen Redback poate duce la complicatii cum ar fi convulsii, coma si insuficienta respiratorie.



Este foarte important sa avem cunostinte temeinice despre acesti paianjeni inainte de a incerca sa ne apropiem de ei. Desi mici, acestia pot poseda suficient venin pentru a dobori o fiinta umana de statura medie.