Ceaiul alb si beneficiile sale

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3149

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ceaiul alb se face din planta de ceai Camellia sinensis, iar frunzele nu sunt prelucrate sau fermentate. Tarile in care se gaseste cel mai des acest tip de planta sunt India si China.


Ceaiul alb se obtine din muguri albi si frunze care sunt alese, apoi aburite si uscate cu atentie. De regula se culeg numai frunzele tinere, iar acestea sunt acoperite cu un praf argintiu. Praful acesta devine alb dupa ce frunzele se usuca, fapt pentru care ceaiul a primit numele de ceai alb.





ceaiul alb


ceaiul alb




Sunt patru tipuri cunoscute de ceai alb: ceaiul Ming Mei, Bai Mu Dan, Yin Zen – considerat ceaiul ralb perfect si Silvery Pekoe, care este foarte rar.


Beneficiile ceaiului alb


Se spune ca desi este indicat in cazul acelorasi afectiuni pentru care este recomandat ceaiul verde, efectele ceaiului alb sunt de trei ori mai puternici, caci contine mult mai multi antioxidanti. Ceaiul alb contine mai multi nutrienti decat ceaiul negru sau cel verde.


Cand se produce ceaiul alb, frunzele nu sunt procesate foarte mult si nu se oxideaza, fapt pentru care acestea sunt ca in starea lor naturale, continand din acest motiv, o concentratie mult mai mare de antioxidanti. Totodata, ceaiul alb contine foarte putina cofeina, fiind o varianta foarte buna pentru cei care vor sa renunte la consumul de cafea.


In urma unor studii realizate la Universitatea Kingston, s-a constatat ca ceaiul alb reduce riscul de cancer si poate incetini procesul de imbatranire. Continutul bogat in antioxidant, in special in polifenoli, dar si faptul ca previne procesul degenerativ al celulelor, fac din ceaiul alb un luptator puternic in cazul unor forme de cancer sau boli cardiace.


De asemenea, unele substante care se gasesc in compozitia ceaiului pot proteja structura proteica e pielii, mai ales colagenul si elastina, care raspunde de mentinerea elasticitatii tesuturilor.


Continutul ceaiului alb ajuta in cazul regenerarii celulare si accelereaza procesul de vindecare cand vine vorba de rani. De asemenea, tonifiaza pielea, mentinand-o ferma.


Testele din laborator efectuate de savantii britanici demonstreza ca ceaiul alb reduce activitatea unor enzime ce dauneaza elastinei si colagenului, iar aceasta proprietate a ceaiului previne aparitia ridurilor. Tot aceste enzime, impreuna cu radicalii liberi sunt raspunzatoare si in cazul artritei reumatoide sau al unor forme de cancer.



Beneficiile ceaiului alb se afla in raport invers proportional cu datele care se cunosc despre acest tip de ceai. Toata lumea discuta despre ceaiul verde sau cel negru si proprietatile acestora, neglijandu-se puterea ceaiului alb. Ceaiul alb este o subgrupa a ceaiului verde, insa numarul mai mare de antioxidanti il scoate in fata.


Consumul de ceai alb antreneaza organismul in arderea caloriilor. De asemenea, ceaiul alb reduce nivelul colesterolului, acesta fiind cel mai sanatos dintre toate tipurile de ceai.