Ce nu stiati despre caii mustang?

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10572

Voteaza & Distribuie

Descriere

Se stie despre caii mustang ca alergau in turme mari pe vastele terenuri ale Americii de Nord pentru a se proteja de animalele de prada (lupii, coiotii, etc). Acesti cai mici de statura, rapizi, siguri, robusti au o inaltime medie intre 1,4 m si 1, 5m si o greutate de peste 450 kg. In ceea ce priveste culorile, mustangii sunt murgi, roibi, maro, negri sau rosu-bruni. Durata lor de viata este de aproximativ 25 - 30 de ani.

Etimologia numelui

Denumirea „mustang" deriva din cuvantul spaniol „mustengo" si inseamna „fiara fara stapin" sau „cal fara stapan". Acesti cai sunt numiti, de asemenea, cai salbatici, din cauza firii lor nestapanite.

Istoria mustangilor

Mustangii rataceau pe pajistile din America de Nord inca din vremuri preistorice. La sfarsitul ultimei ere glaciare, cu aproape 12.000 ani in urma, caii au fost stersi de pe fata pamantului american. Pentru mai multe mii de ani, pajistile americane a fost lipsite de roportul copitelor de mustang. Conchistadorii spanioli au reintrodus mustangii pe pamanturile americane in secolul al 16-lea. Pe la mijlocul anilor 1800 au existat milioane de cai ratacitori pe intregul intins american.

Temperamentui Mustangului

Mustangul este cunoscut pentru inteligenta si spiritul lui independent. Au personalitati puternice si tot ce fac, fac dupa bunul plac. Duritatea lor robusta si rezistenta sunt cu adevarat remarcabile! Desi sunt salbatici si imprevizibili prin natura lor, aceste cai pot fi instruiti si domesticiti de specialisti cu experienta si rabdare pentru curse de cai, spectacole cabaline si concursuri.

Hergheliile de mustangi

Armasarii mustangi ajung capetenia hergheliei odata ce ating varsta de 6 ani. Se da o lupta acerba pentru pozitia dominanta, iar odata obtinuta, armasarul isi aduna iepele in jurul lui, aparandu-le de ceilalti. Incerca chiar sa fure iepele din alte herghelii, luptandu-se cu armasarul dominant. Herghelia cuprinde o multime de iepe si multi armasari tineri. Armasarii tineri alungati de armasarul dominant vor forma herghelii mai mici.